Есента е красива, нали? Ще намерите частичка от чара ѝ в изгрева на дъждовна сутрин с мъничко мъгла, в окапалите листа, танцуващи с вятъра, във врявата на лястовичките, които си заминават, къде ли не... Стига да потърсите, всичко може да намерите. Усещането е странно. Хем красиво, хем тъжно, леко меланхолично, провокира желание за топло одеало, домашен уют и топъл чай.

Точно с меланхолията ще се борим днес и то не как да е, а с цветя в златни и слънчеви краски. Жълтото носи добро настроение и събужда въображението. Води със себе си оптимизъм и повлиява положително цялостната атмосфера не само на откритите пространства.

Приятно четене и засаждане на настроение.

Няма как да не започнем с нейно величество, кралицата на есенния спектакъл,

хризантемата 

Понеже сортовете са неизброими, спокойно можем да твърдим, че от края на лятото до началото на най-сериозните студове и слани, нейно величество има какво да предложи с пищен цъфтеж, ярки багри, а доста често и интересен аромат.

При купуването на хризантеми за собствено удоволствие съветваме да си изберете такива с повече пъпки отколкото отворени цветове. Така те ще цъфтят възможно най-дълго при вас. Също, не бързайте да ги засаждате на постоянното им място. Оставете това за пролетта.

Придържаме се към семейство Сложноцветни и ви представяме един малко по-непознат негов представител. Казва се

хелениум 

И както подсказва името му, кръстен е на слънцето (хелиос-слънце). Цветето ще намерите в градинските центрове на добра цена.

Той е многогодишен, цъфти дълго и е лесен за отглеждане. Отредете му слънчево място, доколкото е възможно. Подходящ е за средните редици на лехата, а най-добър ефект ще създадете, ако го засадите в група от 3-5 растения, повторите го някъде наблизо или го съчетаете с декоративни треви или ниски храстчета с червеникави листа.

Слънчевите цветове на хелениума трябва да се почистват след прецъфтяване, за да се поддържа изряден вид и да се стимулира образуването на нови пъпки.

Към семейството се отнасят още рудбекия, гайлардия, кореопсис, далия и още много видове, които ще украсят есента в златни и слънчеви багри.

Хайде да включим и вид с декоративни листа

Сещате ли се за някои? Веднага даваме идеи:

  • Берберис Golden Rocket  или такива от групата на ауреа ще намерят място във всяка градина. Листенцата на бодливкото са оцветени в различни цветове – от обикновено зелено до ярко червено и жълто. Всички бербериси образуват гъста корона и наситени листни пигменти само, ако са засадени на слънчево място. Поливането е умерено, но редовно особено в периода след засаждане. През лятото някои сортове цъфтят, а наесен се обсипват с дребни червени плодчета по дължината на стъблата, което допринася за декоативния им ефект.
  • Аукубата също се нарежда тук. Със своите златни пръски по листата тя може да разведри и най-мрачното ъгълче на градината. Да, буквално най-мрачното, защото тя предпочита сянка. На слънце не расте добре, а често листата се и повреждат от ярките лъчи. Аукубата е студоустойчива, понася отлично резитби, засушаване, както и други неприятности. Може да се нападне от щитоносни въшки, което е един от малкото потенциални проблеми при отглеждането ѝ.
  • Започнахме с кралица и ще завършим с принцеса – спирея Golden princess. Тя представлява страхотно малко храстче с изобилен летен цъфтеж. Цветчетата не са много трайни, но числеността им компенсира. Листната маса в млада възраст е медено червена, а след това пожълтява и остава така до късна есен. Храстът е подходящ за ниски бордюри и оформяне на интересни фигури. Обича слънце, умерено поливане и редовна поддръжка на прическата.

Снимка:04-4