Интересен въпрос, зададен от дама, която цени цветята и иска да запази максимално дълго тяхната красота. Ралица от София се занимава с цветя от години и е правила опити да изсуши красивото цвете, но в повечето случаи резултатът не е бил задоволителен и траен. Ние ще се опитаме да обясним по-подробно технологията, а също и тънкостите.

Цветовете на някои хортензии покафеняват и добиват пергаментова структура. Тези се сушат доста лесно и бързо. Дори и на храста. Такъв е добре познатия ни картоп. При макрофилата пък се случва първо разпад на пигментите и от синя, розова, бяла, лилава, червена и т.н. става зелена. Позеленелите помпони също са красиви. Наесен може дори да почервенеят в огнени краски подобно на листата.

Кога се берат цветовете на хортензията с цел изсушаване?

Кратък отговор – щом започнат да прецъфтяват. Защо?

На първо място е естетиката в градината. Никой няма да обере цветове, които е чакал цяла година още в началото на цъфтежа.

На второ място е принципа на цъфтеж. Големите помпони са съставени от безброй по-едри и по-дребни цветчета. Разцъфтяването на целия цветонос става постепенно, сравнително бавно отвън навътре. Следователно, ако се обере рано, много цветчета ще останат неоцветени и дребнички, а това не е желателно.

Ако искате да си изсушите хортензия, изчакайте до тогава, когато забележите че именно вътрешните цветчета започват да наедряват и да се отварят в характерен за сорта цвят. След това изчакайте още – докато външните започнат да променят цвета си. Обикновено това става в края на лятото и в началото на есента.

На трето място, но в никакъв случай последно по важност, е

съдържанието на вода в тъканите

В началото и в пика на цъфтежа цветовете съдържат много вода, няма да изсъхнат бързо така, че да запазят красотата си, а може и да загният.

При всички положения, по-добре е да закъснеете отколкото да подраните.

Методи

Има няколко начина за сушене на рязан цвят. При хортензията могат да се използват следните:

Във вода

Да, звучи малко странно да сушим каквото и да било във вода, но работи. Цветовете се слагат във ваза с вода. Не бива да са много бройки, а водата заема половината от обема на съда. Държат се на хладно място, далеч от пряка слънчева светлина. Водата трябва да се изпари сама, без да се долива. Може да отнеме няколко седмици. Цветовете са напълно сухи, когато хрущят, а дръжките се чупят вместо да се огъват.

На въздух

Така както се сушат билки на връзка (или китка) с дръжките нагоре могат да се изсушат и хортензиите. Всяка се връзва за дръжката индивидуално и се окача на проветриво място без пряка слънчева светлина. Така изсушени, цветовете са по-крехки и чупливи, отколкото във вода.

Със силика гел 

Лесено и доста по-бързо, но е нужно голямо количество силика гел. Цветовете и гелът се поставят в херметически затворен съд за няколко дни. След това просто се почистват и се използват по предназначение.

Който и метод да изберете, не се притеснявайте, че някои цветчета покафеняват в процеса на сушене. Почистете ги в последствие.

За максимален ефект 

За да се запазят максимално дълго изсушените цветове в добро състояние е добре да се държат на хладно и сухо място. Може да се напръскат със лак за коса. Ако цвета не ви удовлетворява, може да ги потопите в боя за яйца и да ги оставите да поемат. След това отново ще трябва да се изсушат.

Желаем успех и красиви вази!