Пазарът на машини втора употреба е конкурентен на този за нови, смятат спецове 

Купете, когато се уверите, че не е компрометирана оригиналната конструкция

Съвременната качествена агротехника от висок клас е произведена от здрави, дълготрайни материали и суровини. В основните си характеристики тези машини съдържат и гаранцията, че и при многократна употреба запазват работоспособността си, продуктивността си и ниския процент разходи за поддръжка. Това е основна част от причините, поради които фермерите често, особено в години на стагнация, използват в стопанствата си машини втора употреба, закупени от утвърдени дилъри на техника от бранда, който те представляват.

Пазарът „втора ръка" едва ли може да бъде по-конкурентен, отколкото е сега, отбелязва изданието Farmers weekly. Покачващите се цени за нови агротехкомплекти и благоприятните обменни курсове повишиха стойностите на използваните машини до точката, в която текущите цени често са близки до цифрите, за които тези машини са били първоначално продадени, когато са били нови. Ето защо известното профи издание Farmers weekly неотдавна предложи на своите клиенти: „Топ съвети за закупуване на употребяван трактор". Те са събрани от различни профи източници и могат да помогнат да бъде направено добро, информирано решение при закупуване на използвана машина​. Разбира се, като правим уговорката, че нашите фермери познават този казус, им предлагаме идеите на изданието, по-скоро като едно подсещане да бъдат внимателни в днешния сложен агротехпазар.

Топ съветите включват:

- проверка на външния вид на трактора

(Потърсете признаци на износване, ръжда или следи от удари по каросерията и кабината и др., които могат да свидетелстват за грубо използване или недостатъчна поддръжка).

- преглед на поддръжката и часовете работа

(Проверете записите на поддръжката и сравнете часовете работа с видимото износване. Важно е да се сравнят часовете работа с общото състояние на трактора или челния товарач. Прегледайте сервизните записи, за да разберете дали машината е поддържана редовно и качествено.)

- проверка на двигателя и гумите

(Огледайте двигателя за течове, уверете се, че гумите са в добро състояние и че няма други видими проблеми. Слушайте за необичайни звуци при работа. Проверете състоянието на гумите - износените гуми сигнализират за небрежност в поддръжката).

- проверка на документи

и предишни собственици

(Това предпазва фермера от главоболия с администрацията и контролните органи на агротехниката. Ще добавим, че що се отнася конкретно до българските потребители на машини „втора ръка" много важно е да имат удостоверение за съответствие с изискванията за безопасност на употребяваната техника, издадено по реда на съответните, действащи в момента, правила и наредби.)

И още, спецовете от Farmers weekly съветват купувачите да бъдат внимателни при сделки, които изглеждат твърде изгодни и препоръчват да не се плаща предварително, преди машината да бъде огледана. Има достатъчно причини да се изследват внимателно машините и в движение, за което трябва всеки купувач да си е изготвил предварително Контролен списък на купувача на техника втора употреба. При дистанционни покупки (сделки онлайн) с авансови плащания трябва да се внимава да не се правят предварителни плащания, преди купувачът да види трактора/челния товарач на живо.

Какви са изискванията при покупка на

употребявани зърно- и силажокомбайни?,

ни питат бъдещи собственици на такива машини.

Когато се купува използван комбайн трябва да се имат предвид няколко фактора:

- размер и капацитет

(Изберете комбайн, който е подходящ за възможностите на вашето стопанство. По-големият комбайн може да е изкушаващ, но ако не разполагате с достатъчно площи или ресурси за бързо прибиране на реколтата/фуража, той може да се окаже неефективен.)

- часове работа

(Внимателно огледайте броя на часовете на двигателя и сепаратора. Високият брой работни часове не винаги е проблем, ако машината е добре поддържана, но е важно да се провери дали двигателят и трансмисията са в добро състояние​​.)

Визуалната инспекция е ключова

Проверете за износване на важни компоненти като ремъци, вериги, ротори и цилиндри. Прегледайте също и за следи от прегряване или лошо обслужване, което може да се прояви чрез променен цвят на боята или наличие на натрупани отпадъци около критични части​​.)

- удобство и управление

(Операторската кабина е мястото, където ще прекарвате дълги часове, затова е важно тя да е удобна. Проверете комфорта на седалката, разположението на контролите и наличието на допълнителни функции като климатизация и системи за автоматично управление​​.)

- система за управление на отпадъците

(Как ще управлявате отпадъците от реколтата? Различните комбайни предлагат различни опции за разпръскване на слама и други остатъци, което може да бъде важно в зависимост от последващите операции на полето.)

- състояние на подвижните части и гуми

(Ако комбайнът е оборудван с гуми, проверете тяхното състояние и устойчивост на износване. За модели с верижно задвижване проверете състоянието на веригите и ролките, които могат да бъдат скъпи за подмяна.)​​

- достъпност и поддръжка

(Уверете се, че комбайнът позволява лесен достъп до важни компоненти за поддръжка, особено в екстремни моменти, като горещи и прашни условия, когато е важно да се предотвратят пожари.)​

- наличност на резервни части

(Преди да купите комбайн, уверете се, че резервните части за модела, който желаете да получите, са лесно достъпни и са на разумна цена. Това е особено важно за по-старите модели, където наличността на части може да бъде ограничена.)

- обновления и модификации

(Някои комбайни може да са били модифицирани или обновени с по-нови технологии. Уверете се, че тези промени са направени качествено и че не е компрометирана оригиналната конструкция на машината.)

- история на обслужването

(Опитайте се да получите подробна история на обслужването на машината. Редовната поддръжка и ремонти са индикатор за добро състояние. Комбайн, който е редовно обслужван, както е при дилъри на машини от съответните брандове, вероятно ще бъде в по-добро техническо състояние и ще изисква по-малко ремонти в бъдеще.)

- преглед на документацията

(Винаги изисквайте оригиналните документи и проверете дали всички предишни ремонти и модификации са записани. Това може да ви помогне да избегнете проблеми с бъдещи ремонти и обслужване.)

Експертите от изданието отбелязват, че ако не сте сигурни в оценката на състоянието на комбайна, добре е да се консултирате с механик или специалист, който може да ви помогне да извършите по-дълбока проверка на машината преди покупка. Спазвайки тези препоръки ще бъдете подготвени да направите информиран избор и да избегнете неприятни изненади след покупката. Следвайки тези съвети и извършвайки внимателна проверка на машината, ще можете да изберете най-подходящия използван комбайн, който да отговаря на нуждите ви както по отношение на производителност, така и по отношение на дълготрайност и ефективност.

Какво е нужно да се предприеме от фермера при закупуване на използвани пръскачки - самоходна, прикачна или навесна?, се интересуват мнозина зърнопроизводители, зеленчукари и овощари.

Ако сте намерили

подходяща за вашето стопанство пръскачка

е важно да се обърне внимание на няколко ключови аспекта:

- калибриране

(Уверете се, че пръскачката е правилно калибрирана. Неточното калибриране може да доведе до неравномерно приложение на химикали, което може да намали ефективността на обработките и да доведе до загуби в добива. Калибрирането трябва да се извършва няколко пъти по време на сезона на пръскане, а не само веднъж годишно.​)

- проверка на дюзите

(Дюзите са критична част от пръскачката. Уверете се, че те не са запушени или износени, тъй като това може да доведе до неравномерно пръскане и загуба на химикали. Проверявайте редовно гумените диафрагми на дюзите и ги сменяйте при нужда​​.)

- почистване на пръскачката

(Поддържането на чистотата на пръскачката е от съществено значение, за да се избегне замърсяване на следващите култури с остатъци от предишни химикали. След всяко използване пръскачката трябва да бъде старателно почистена, за да се предотврати натрупване на отлагания и замърсяване на резервоара.​)

- проверка на гумите

(Проверете дали височината на гумите е правилно настроена спрямо разстоянието между дюзите. Неправилното разположение може да доведе до неравномерно покритие на терена и загуба на ефективност. Проверете също така дали гумите са добре закрепени.)

- контрол на скоростта на движение

(Скоростта на движение на пръскачката оказва голямо влияние върху ефективността на пръскането. Прекалено високата скорост може да намали количеството на нанесените химикали, докато прекалено ниската скорост може да доведе до тяхното пренасищане. Проверете настройките на скоростта спрямо условията на полето и вида на обработваните култури.​)

- поддръжката на пръскачката

(Редовната поддръжка е от съществено значение за дълготрайността на пръскачката. Не ползвайте пръскачката веднага след закупуване. Първо проверете нивото на течностите, смажете необходимите компоненти и калибрирайте монитора на пръскачката преди началото на сезона. Също така, не забравяйте да извършите финална проверка и подготовка за зимата, за да предотвратите замръзване и повреди през студените месеци​.)

- проверка на резервоара и маркучите

(Проверете дали резервоара и маркучите на пръскачката са в добро състояние, без пукнатини или течове, дали не са компрометирани / наядени от гризачи. Всякакви дефекти в тези компоненти могат да доведат до загуба на химикали и намалена ефективност на пръскането.​)

ДОПЪЛНЕНИЕ

И за трите вида, както и за редица други съвременни агромашини втора употреба, работещи вече в обстановката на бърза дигитализация на земеделието са нужни и някои високотехнологични проверки преди тяхното закупуване от дилъра. Ето някои от тях:

  • технологиите за прецизно земеделие

(Ако тракторите, комбайните и пръскачката, а това в днешни дни е сигурно, са оборудвани с технологии за прецизно земеделие, като GPS насочване, автоматично изключване на едни или други модули и секции и др. трябва да се направи контрол, че тези системи работят правилно и поддържат ефективността на работата на тройката агрегати: трактор, харвестър, спрейър.)

  • състояние на компютърните системи и монитори

(Много от съвременните машини са оборудвани с компютърни системи, монитори, контролни панели, които управляват различни аспекти от дейностите. Проблемите с електрониката могат да бъдат скъпи за ремонт​.)

  • проверка на хидравликата на триото трактор, комбайн, пръскачка

(Уверете се, че хидравликата работи безупречно и трансмисията е в добро състояние, че няма течове или други проблеми. Тестовете на трансмисията са също толкова важни - тя трябва да работи без прекъсвания или закъснения. Проверете дали хидравличните системи реагират бързо и точно на командите​.)

  • тест на полето, т. нар. тест-драйв

(Уверете се, че тестваната машина стартира лесно и работи гладко, без странни звуци или вибрации. Проверете за необичайни шумове при смяна на предавки.). 

Челен товарач от 2016 на MF, добре поддържан, в база на дилър чака своя нов собственик
Челен товарач от 2016 на MF, добре поддържан, в база на дилър чака своя нов собственик
Комбайн на CASE IH 8240, произведен 2019 г. ще бъде добра инвестиция в пазар на стагнация
Комбайн на CASE IH 8240, произведен 2019 г. ще бъде добра инвестиция в пазар на стагнация
Силажокомбайн на CASE IH от 2017 г. е работил на полето без проблеми
Силажокомбайн на CASE IH от 2017 г. е работил на полето без проблеми
Самоходна пръскачка с клирънс 165 см на бранда Hardi модел Алфа е от 2015 г. Не й личи...
Самоходна пръскачка с клирънс 165 см на бранда Hardi модел Алфа е от 2015 г. Не й личи...
Този прикачен спрейър на Hardi е от 2018. С добра поддръжка ще може да работи добре поне още 5-6 години
Този прикачен спрейър на Hardi е от 2018. С добра поддръжка ще може да работи добре поне още 5-6 години