Точното претегляне на продукция от различни земеделски култури, добитък и материали е задължително за успешния фарминг

Кантарите, везните и теглилките играят ключова роля за точността и ефективността в селскостопанската дейност, като позволяват на фермерите да оценят добивите, да управляват стоковите запаси и да продават продукцията си.

Чрез тях се документират добиви във времето, осигурява се справедливо ценообразуване и защита от различни посегателства и стопански, и административни, и пазарни. Новите, т.е. от ново поколение кантарни системи, са проектирани специално

за мобилност и устойчивост

в полеви условия, което ги прави подходящи не само за зърнопроизводители, но и за зеленчукари, овощари, картофари, лозари, животновъди... Конкретно за земеделието у нас може да се отбележи, че поради актуалността на проблемите бе поставено изискване на НАП за измерване на количеството на агропродукцията още на изхода от масивите, така че набраното точно да се премери и оцени в контекста на новите административни наредби.

В модерните дигитални кантари са заложени много възможности, когато става дума за количествено измерване на различни видове селскостопанска продукция. Особено, когато има нужда това да става „на място", без необходимост от транспортиране до стационарна везна. Както обобщават специалисти, мобилността и здравината на тези устройства ги правят и подходящи, и задължителни за използване в разнообразни аграрни условия. Това предопределя мащабите на очерталата се тенденция на увеличено търсене на цифрови везни с различна големина и предназначение не само у нас, но и по света. За разлика от традиционните механични теглилки те осигуряват по-точни показания и са по-лесни за използване. Усъвършенстват се и разширяват функциите си за съхранение на данни и безжична връзка, което допълнително увеличава интереса към тях.

Преди повече от година в обширен аналитичен материал във в. "Български фермер" очертахме

възходящ тренд в този сектор

на високоточно оборудване. Прогнозите бяха, че глобалният пазар на агровезни ще расте трайно през следващите години едновременно с иновациите в тази област. Още тогава посочихме, че обемът на световния пазар на агрокантари и везни се очаква да достигне 1,5 милиарда долара до 2025 г., според доклад на анализаторската агенция MarketsandMarkets. Това представлява значителна възможност за растеж както на кантаропроизводството, така и на селскостопанския бизнес.

Повишението в използването на измерващите устройства през миналата и тази година се обяснява с факта, че ролята им за агробизнеса нараства пропорционално на ръста на търсенето на селскостопанска продукция, т.е. кантарите са от съществено значение за земеделието. Пазарната ситуация стимулира производителите на везни да разработват нови модели, за да отговорят на променящите се аграрни нужди.

Ясно е, че стопанският кантар с терминал за контрол на входа и изхода при експедиция на продукция в различните му разновидности е нужен за всички основни дейности в агробизнеса, особено за стартиращите земеделци. Неслучайно всеки по-голям агропроизводител има такъв кантар и почти

във всяко българско село

е инсталирано измерващо съоръжение (мостов кантар) с висок капацитет.

За да се преодолеят предизвикателствата на различни, често променяни нормативи и да се избягнат санкции или наказателни мерки (глоби) са нужни електронни, ефективни системи за претегляне с различен, по-голям или по-малък, капацитет - предимно наземни или разположени под земята платформени кантари с рампа за товарни ремаркета, шерпани, камиони. Според условията могат да се монтират по-малки везни за бегове, контейнери, торби или отделни животни. Разпространени са и големите мостови кантари с рампа, предназначени за по-тежки камиони или ремаркета със зърно, зеленчук, бали. Свое място в кантарния свят имат и късите метални рампи за плавен достъп, както и модулни кантари, терминали и индустриални везни. Активно в земеделието се използват механични, лостови (все повече ги заместват цифровите) везни, платформени кантари (за по-малки обеми), електронни платформени везни (за по-големи количества продукция от плодове, зеленчуци или грозде). Те са удобни за употреба и позволяват бързо измерване на продукцията. Твърде често се употребяват и везни с кранови закачалки (за претегляне на продукти, които са събрани в големи торби или контейнери - пшеница, царевица и др). А платформените везни за животни имат специална конструкция, която ги предпазва по време на измерването. Във всекидневието фермерите ползват и ръчни теглилки (преносими устройства, удобни за малки количества зеленчуци, грозде и др). При гроздето претеглянето на набрания плод (отскоро се лансират такива нови правила) трябвало да става в зоната на лозовия масив. Практиката показва, че това се затруднява от особеностите на терена - там на място е

нерентабилно да се монтират

платформени, висящи или друг вид теглилки. Обикновено това става на площадките за разтоварване на гроздето. Животновъдите също използват специализирани везни, за да следят теглото на животните, което е важно за здравето им и за определяне на подходящите моменти за продажба или клане.

Подобни са характеристиките на мостовите везни на италианската компания Bilanciai - здрави и надеждни, високопрецизни с издръжлива стоманена конструкция. В портфолиото си Bilanciai има кантари, монтирани в ями или повърхностно, както и преносими модели. Обичайно под конструкцията им се разполагат точно ориентирани сензори, които извършват контрол върху операцията на претеглянето. Динамометричните им клетки отчитат и самото тегло на платформата. Някои от техните везни са аналогови, другите - по-точните, имат

надеждни цифрови тензодатчици

и отговарят на високи стандарти за защита, ниво IP 69, с което гарантират здравина на уплътнението и устойчивост на външни агресии. Товарните клетки на големия, стандартен мостов кантар на фирмата са разпределени под конструкцията, с устойчивост на товари от 20 до 80 т. Предлаганата инсталация е с размери 18 на 3 м ширина. Благодарение на модулните си елементи Bilanciai прави и такива с дължина от 6 до 36 м, според нуждите на клиента. Възможно е, няколко години след инсталирането на кантара, той да разшири функциите си чрез добавяне на един или повече елементи или цели модули с високопрецизни товарни клетки.

Освен мостови везни, Bilanciai предлага и терминали за кантарите, оборудвани с вграден компютър и сензорен екран. По време на претегляне терминалът съхранява цялата информация в база данни, която може да бъде подадена под формата на файл. Те се използват за контролиране и наблюдение на процесите на претегляне и могат да бъдат интегрирани с друго оборудване и софтуерни облачни системи.

На пазара, както отбелязахме, е осигурено разнообразие от кантари и везни за агроупотреба, при които дигитализацията е напреднала - сред основните им технически характеристики на първо място е поставена високата мерителна точност. Предлагаме на нашите читатели няколко по-малки модела от различни американски или европейски фирми, които могат да бъдат полезни. Разбира се

главният показател за възможностите

на съответния кантар е товароподемността.

Кантар с марка Adam GFK на бранда от Великобритания Adam Equipment може да мери товари с тежест от 30 до 600 кг. При него точността при големи товари е малко по-ниска - от 20 до 100 г. С подовите везни от серията GFK се извършва общо и контролно претегляне, дозиране, броене на части и т.н. Контролите помагат да се сравни теглото с ограниченията, за да се определи дали то е под, над или в рамките на предварително зададените граници. Предлага се и преносима теглилка GFK с акумулаторна батерия за работа „на място", на поле или в стопанския двор. И при нея се ползват различни мерни единици. Подходяща е за малки и средни ферми, където се налага да се измерват на полето всякакви аграрни продукти, например грозде и др.

Подовите везни GFK за различни мерения се захранват от батерия. Снабдени с голям интерфейс, тип RS-232, те осигуряват бърза връзка с компютри и принтери. Серията обхваща моделите GFK150-F (със светодиоди за контрол на теглото), GFK-CO 1 (многофункционална), GFK 300, GFK 600. Снабдени с пълна клавиатура, която опростява въвеждането на данни за заложено тегло, везните GFK извършват контролно отчитане по зададени параметри.

Проследяващ сензор за капацитета

е вграден в дисплея за наблюдение на възможни претоварвания. Предварително зададената функция за тара ускорява процеса на повторно претегляне.

Същата фирма произвежда и други мобилни серии, захранвани със собствени батерии, които могат да работят на места, където няма наличен ток от мрежа: складове, хамбари, обори, на полето. Това са моделите на настолни и подови везни AGB и AGF 600 с капацитет 600 кг, точност 0,02 кг. Универсални и лесни за работа, те са подходящи за използване в складове, в зони за експедиция и получаване на продукция и, конкретно, за работа директно на лозови масиви. Везните оперират с капацитет от 8 до 600 кг и изпълняват различни задачи, включително и за бързо претегляне и броене с предварително зададени размери на пробите и във всякакви мерни единици. Снабдени с вътрешна акумулаторна батерия, AGB/AGF могат да се използват на места, където няма захранване. Отличават се със здрава конструкция и индикатори от неръждаема стомана. Предлагат се в различни размери на платформата и широк избор от капацитети. Работата с тях е продуктивна, тъй като резултатите са ясно видими на LCD дисплея с подсветка.

За подобни цели може да се ползва и измервателния инструмент, модел 83, на компанията Rhewa Waagenfabrik (Германия). Този платформен кантар има

товароносимост от 100 кг до 2 тона

и мерителна точност от 50 до 500 г. Оборудван е с голям LCD дисплей, работи с различни мерни единици, многофункционален е и може да мери и зърно, и плодове (ябълки и грозде, например), и картофи, и фуражи, и обемни товари. Става и за промишлена употреба.

Твърде важна роля за нормалната работа на кантарите и теглилките играят системите за дигитални измервателни устройства, индикатори, дистанционни дисплеи, софтуери, сензори и аксесоари, нужни за целия теглови комплекс. Каквито произвежда компанията Avery WEIGH - Tronix (САЩ и Англия). Те се вграждат в различни кантари от най-ново поколение. Често в оборудването им се използва индикаторът за тегло Avery Weigh серия ZM 300 с висока производителност, подходящ за аграрни и индустриални приложения. Той включва пълна цифрова клавиатура, мулти-свързаност и налични опции за безжична връзка или по-сложни процеси. Други елементи от технологията Avery Weigh-Tronix са: софтуери за USB и EDS, устройства претегляне и за измерване на натоварването Weigh Bar, екологични уплътнения и покрития и др.

Всеки от тези кантари и теглилки (както и множество други техни аналози) имат своите предимства. В зависимост от приложението, размерите и бюджета на стопанството, изборът на подходящ кантар ще осигури ефективност и прецизност в работата. За профи фермерите е важно да изберат кантари и везни, които отговарят на новите правила, проекти, специфични нужди на фарминга - за растениевъдство или животновъдство. 

Благодарение на модулните си елементи Bilanciai прави кантари според нуждите на фермера
Благодарение на модулните си елементи Bilanciai прави кантари според нуждите на фермера
Кантарът с марка Adam GFK мери тежести от 30 до 600 кг
Кантарът с марка Adam GFK мери тежести от 30 до 600 кг
Кантарите AGB/AGF имат вътрешни акумулаторни батерии, използват се където няма захранване
Кантарите AGB/AGF имат вътрешни акумулаторни батерии, използват се където няма захранване
Мерителната платформа Rhewa е универсален кантар
Мерителната платформа Rhewa е универсален кантар
Кантар платформа Rhewa с капацитет до 3 т.
Кантар платформа Rhewa с капацитет до 3 т.
Палетоносач Rhewa в синергия с автоматична теглилка
Палетоносач Rhewa в синергия с автоматична теглилка
Дисплей Avery WEIGH - Tronix. Част от серия ZM 300 с висока производителност
Дисплей Avery WEIGH - Tronix. Част от серия ZM 300 с висока производителност
Устройства за претегляне от комплекта Weigh Bar
Устройства за претегляне от комплекта Weigh Bar