Доматеният сос е един от най-популярните в света. Може да се приготви бързо и да се сервира с почти всякакви ястия: паста, колбаси на скара, кюфтета, домашен чипс. Доматеният сос често се приготвя у дома за зимата.

Ароматната добавка ще ви помогне да подчертаете и подобрите вкуса на ястията. Ще споделим тънкостите на приготвянето на соса и доказани рецепти.

Тайните на приготвянето и съхранението

0 Каква е разликата между доматен сос и пюре

Доматеният сос и доматеното пюре често се бъркат. Всъщност те се различават по консистенция, вкус и състав. Пюрето е по-гъсто, има плътна, еднородна текстура и наситен вкус. Приготвя се от пресни домати. Сосът е по-течен, вкусът му е по-мек. Сосът може да се направи от пресни домати или доматено пюре. Към него често се добавят лук, чесън, ароматни билки, чушки, както и захар и растително масло.

Доматеният сос се сервира към готови ястия или се включва към тях, докато пастата се използва за приготвянето на ястия, като супи или месни гювечи. Доматената паста често се превръща в основа за домашен кетчуп.

0 Какво да добавите към доматения сос за плътност

Като сгъстител много домакини използват брашно, пържено без масло, картофено или царевично нишесте. Подходящи са и традиционните сгъстители - желатин, агар-агар, пектин. За сгъстяване на соса можете да използвате и сметана, топено сирене, яйчен жълтък, замразено масло или галета. Можете да опитате дълго варене на слаб огън, по време на което излишната течност ще се изпари.

0 Колко дълго и как можете да съхранявате доматен сос?

Доматеният сос е нетраен продукт. По-добре е да се съхранява в хладилник, в съдове, които се затварят плътно. Така ще го запазите свеж до пет дни.

Ако решите да замразите излишния сос, използвайте кутии за храна или специални торбички. Те ще гарантират безопасност до 6 месеца. При стайна температура сосът е годен за консумация само 24 часа.

Как можете да разберете дали сосът се е развалил? На първо място, обърнете внимание на цвета. Потъмняването или появата на зеленикав оттенък трябва да ви предупреди. Те ще показват, че продуктът е с изтекъл срок на годност, ще има неприятна миризма и мухъл на повърхността.

Класически доматен сос 

Класическият доматен сос е лесен за приготвяне и с наситен вкус. В основата му са узрели сочни домати, които са смлени с ароматни подправки. Резултатът е комбинация от сладки и кисели нотки, леки подправки и наситен аромат.

Класическият доматен сос е подходящ за паста, пица, запеканки, барбекю и зеленчукови ястия. Перфектно допълва вкуса на месо, птици, риба и придава сочност и яркост на всяко ястие.

Като допълнителни съставки към класическия доматен сос най-често се добавят риган, люти чушки, лук, чесън, смлян черен пипер и босилек. Доматите могат да са пресни, както в нашата рецепта, или консервирани.

Продукти: 1 кг пресни домати, глава лук, скилидка чесън, 10 г захар, стрък босилек, сол на вкус.

Приготвяне: Измийте добре доматите и ги прехвърлете в гевгир. С помощта на остър нож направете плитки кръстовидни разрези върху всеки зеленчук. Попарете ги няколко пъти с вряла вода, за да ги обелите по-лесно. Обелените домати нарежете на кубчета, като по възможност премахнете семките (те могат да придадат горчивина на соса). Обелете лука и го нарежете на тънки полукръгчета, прекарайте чесъна през преса, а босилекът се нарязва на ситно. Прехвърлете всички съставки, включително захарта и солта, в тенджера и поставете на котлона на умерен огън. Бъркайте, като леко притискате доматите, за да пуснат по-бързо сок. Оставете да заври и гответе 20 минути.

Оставете сместа леко да се охлади, прехвърлете я в купата на блендера и пасирайте до гладкост. Или претрийте през фино сито.

Поднесете доматения сос в купичка или го добавете директно в чинията към основното ястие.

Пикантността, сладостта и киселинността на соса можете да регулирате по ваш вкус. Например, добавете щипка сух лют червен пипер, ако искате да добавите малко острота, или използвайте повече захар, ако смятате, че сосът не е достатъчно сладък.

Домашен, за паста

Макарони и доматен сос са винаги печеливша комбинация, на която малцина устояват. Ето защо кулинарните експерти са измислили много разновидности на доматени сосове за паста: путанеска, болонезе, маринара, пассата. Всеки може да открие заливка по свой вкус.

Предлагаме ви да направите истински италиански доматен сос за спагети у дома. В основата му са пресни сочни чери домати. Ако имате само обикновени домати в хладилника си, няма проблем, използвайте ги. Много италианци дори приготвят соса от консервирани домати в собствен сок.

Продукти: 800 г чери домати, 25 г масло, малка глава лук, ½ ч. лъж. захар, 2 суп. лъж. доматено пюре, 1,5 ч. лъж. сол, 50 мл вода, смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте добре доматите в топла вода, нарежете ги на четвъртинки и ги поставете в купата на блендера. Пасирайте до гладкост. Прекарайте получената смес през фино сито, за да отстраните семките.

Вземете тенджера с дебело дъно, добавете маслото и ситно нарязания лук. Поставете на средно силен котлон, покрийте с капак и изчакайте маслото да се разтопи. За да стане лукът по-крехък, сипете 50 мл вода в разтопеното масло. Отново покрийте съда изчакайте 2 минути. Добавете чери доматите, доматеното пюре, захар, сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркайте. Покрийте с капак и гответе на слаб огън 7-8 минути. Ако сосът ви се стори твърде рядък, оставете го на котлона още 3-4 минути.

За да приготвите пастата, сварете спагетите, докато станат ал денте (полуготови). След това ги прехвърлете в доматения сос и разбъркайте, докато цялата паста се покрие добре със соса.

Готовото ястие поръсете със ситно настърган пармезан и гарнирайте с листенца пресен босилек. Традиционната италианска вечеря е готова!

Италиански, с босилек, за зимата 

Този лесен за приготвяне, но изненадващо вкусен сос ще бъде истинска находка за всички любители на италианската кухня. Сладките зрели домати, ароматният босилек и чесъна създават уникален вкус, който ще ви напомня за лятото.

За да приготвите доматен сос с босилек за зимата, вземете пресни месести домати. Препоръчваме ви да добавите малко лют пипер, това ще направи вкуса още по-интересен.

Продукти: 2 кг домати, 100 г босилек, глава чесън, 100 мл зехтин, 10 г млян червен пипер, люта чушка, 3 суп. лъж. захар, млян черен пипер, 2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Разрежете добре измитите домати на 4 части, изрежете местата, където са дръжките. Нарежете лютата чушка на едро, отстранете семките и дръжките. Доматите и чушките се прекарват през месомелачка или се пасират с блендер. Претрийте получената каша през сито и прехвърлете в тенджера. Покрийте с капак и оставете да заври на силен огън. След като сосът заври, намалете температурата до средна. Разбърквайки, гответе 10 минути. Отстранете пяната, която се образува по време на процеса на готвенето.

Ако сосът е течен, отстранете излишната вода – притиснете доматената смес към дъното на тенджерата с фино метално сито. С черпак отстранете течността, която се е появила над ситото.

Когато сосът достигне желаната гъстота, добавете захар, сол, пресован чесън, смлян черен и червен пипер. Сипете растителното масло. Разбъркайте добре, покрийте с капак и оставете за 5 минути. Добавете към соса ситно нарязан босилек, оставете да заври и варете под капак 20 минути.

Разсипете готовия доматен сос в буркани, затворете с винтови или обикновени капачки и оставете соса на стайна температура за 24 часа. След това може да бъде преместен на постоянно място за съхранение.

За пица 

Абсолютно невъзможно е да си представим пица без доматен сос. Той задава тона на това ястие, прави го по-апетитно и добавя сочност на пълнежа.

Запазете тази проста рецепта за доматен сос, приготвена с домати и доматено пюре. Подходяща е за всякакви домашно приготвени пици – с месо, със сирене или морски дарове, вегетариански.

Сосът от посоченото количество продукти, е достатъчен за 3 средно големи пици.

Продукти: 850 г домати, 25 мл зехтин, 180 г доматено пюре, 0,5 ч. лъж. сушен риган, 0,5 суп. лъж. захар, 2 скилидки чесън, 0,5 ч. лъж. млян червен пипер, млян черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете доматите на 2 или 4 части. Сложете ги в тенджера с дебело дъно и ги оставете да къкрят в собствения си сок на слаб огън за 10-12 минути. Обелете доматите и ги пасирайте до пюре.

Нарежете чесъна на ситно. Загрейте зехтина в тенджера и запържете чесъна за 1-2 минути. След това добавете смлените домати, доматеното пюре, захар, сол, черен и червен пипер и сух риган. Разбъркайте.

Покрийте тенджерата с капак и оставете соса да заври на среден огън. Намалете котлона и гответе, като разбърквате от време на време, 18-20 минути. Преди да използвате готовия сос, оставете го леко да се охлади.

Когато приготвяте пица, италианците препоръчват да нанесете топъл сос върху хляба. Благодарение на това тестото ще бъде по-меко и пухкаво.

Пикантен, за месо 

Пикантният доматен сос е перфектната добавка към всяко месо - сочна пържола, пиле с хрупкава кожа, ароматен кебап или крехко свинско.

Лютите чушки са причина за пикантността. Регулирайте количеството им по ваш вкус.

Продукти: 2 кг домати, 2 люти чушки, 2 глави чесън, 1 суп. лъж. семена от кориандър, 3 дафинови листа, 500 мл вода, 1 ч. лъж. сушен розмарин, млян черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете доматите на 4 части, отстранете дръжките, почистете лютите чушки от семките и семеделите. Поставете зеленчуците в тенджера и ги залейте със студена вода. Варете на слаб огън за 40-45 минути. Обелете доматите и заедно с чушките ги прехвърлете в купата на блендера. Смелете. Върнете полученото пюре обратно в тенджерата, покрийте с капак и, при периодично разбъркване, гответе на среден огън 30 минути. През това време сосът трябва да се сгъсти забележимо.

Смелете семената кориандър и розмарина и нарежете чесъна на ситно. Добавете всичко към доматения сос, заедно със солта, смлян черен пипер и дафиновите листа. Разбъркайте добре. Оставете да къкри на тих огън още 25 минути.

Пресен сос без варене 

В повечето рецепти за доматен сос доматите трябва да бъдат термично обработени: варени или задушени в тиган. Обикновено този процес не отнема много време, но има моменти, когато искате да го избегнете.

Предлагаме да опитате да приготвите соса без варене. Имайте предвид, че не е траен и може да се ползва само няколко дни, дори и от хладилника. Затова препоръчваме да го приготвяте в малки количества и непосредствено преди празника.

Продукти: 2 домата, 15 г безсолна доматена паста, 0,5 люта чушка, 10 мл лимонов сок, 25 мл зехтин, 2 скилидки чесън, 3 стръка копър, 3 стръка кориандър, 0,5 ч. лъж. захар, сол на вкус.

Приготвяне: Измийте зеленчуците и зелените подправки. Нарежете доматите на средно големи парчета, а чушката - на колелца (отстранете семките и дръжките). Поставете зеленчуците, копъра, кориандъра и обеления чесън в блендера и смелете на ниска скорост за една минута. Към пасираните съставки добавете доматено пюре, захар, сол, зехтин. Разбийте още 30 секунди, но не трябва да става на пюре. Прехвърлете готовия сос в чиста купа, поръсете с лимонов сок и разбъркайте. Оставете в хладилника да почине за 20 минути, след което сервирайте.

Полученият доматен сос е идеален за месо. Може да се използва и за намазване на хляб.

Домашен кетчуп

Кетчупът отдавна се смята за „дежурен" сос. Много хора го държат постоянно в кухнята си. Сосът се поднася към скара, картофи, паста, пържени яйца, с него се правят сандвичи.

Има много рецепти за кетчуп. Можете да го приготвите по европейски или по ориенталски. В първия случай към кетчупа се добавят много захар и лук, а във втория - не се пестят оцет и канела.

Някои домакини добавят ябълки към кетчупа, защото те допълват вкуса на доматите, създавайки перфектния баланс на кисело и сладко.

Продукти: 3 кг домати, 4 ябълки (кисели), 2 големи глави лук, 1 ч. чаша захар, 2 глави чесън, 100 мл трапезен оцет 9%, 5 зърна карамфил, 1,5 суп. лъж. сол, кардамон и смес от пипери на вкус.

Приготвяне: Нарежете доматите на 4 части и ги почистете, обелете лука и го нарежете на едро, а ябълките - на ситно, като отстраните сърцевината, но оставите кората. Смелете почистените плодове и зеленчуци. Прехвърлете получената смес в тенджера, добавете ситно нарязания чесън и поставете на котлона. Изчакайте да заври и гответе, като разбърквате от време на време, 1 час. Ако доматите са твърде воднисти, можете да готвите кетчупа още 10-15 минути. Изключете котлона и оставете соса да се охлади леко. Разбийте с потапящ се блендер до гладкост. Добавете сол, захар и подправки към кетчупа и разбъркайте добре. Върнете съда на котлона.

Оставете соса да заври отново и гответе още 20 минути. 5 минути преди да изключите котлона, сипете оцета и пак разбъркайте.

Разсипете готовия сос в буркани. Затворете с капаци, обърнете, покрийте с одеяло. Оставете на стайна температура за 24 часа. След това го поставете на хладно и тъмно място.

По желание можете да добавите пресни билки към кетчупа. Например магданоз или кориандър.