Отглеждането на пъдпъдъци е доста отговорен, но и печеливш бизнес, при който трябва да се вземат предвид много фактори за качеството на месото и яйцата. Но ако пъдпъдъците започнат да се кълват, стопани с малък опит при отглеждането им не знаят какво да правят и се отказват. Не е необходимо да правят това – трябва само да открият причината за кървавите битки и да я премахнат.

А тя е, че

не се спазва температурния

режим при пъдпъдъците

  • От раждането до 7 дни трябва да поддържате в помещението температура от 35 градуса. Крехкият организъм на пъдпъдъците се адаптира към новите условия и все още не е в състояние сам да натрупва топлина.
  • До двуседмична възраст температурата се понижава до 29-32 градуса.
  • До триседмична възраст температурата вече е до 25-27 градуса.

Внимание:

Възрастните пъдпъдъци се чувстват комфортно при температура 20-22 градуса;

Други показатели или чести колебания могат да повлияят негативно на производството на яйца и наддаването на тегло.

Първата ви задача е да разберете

защо пъдпъдъците се кълват?

Птиците кълват главите на своите съседи по клетка поради различни фактори - от неприемливи жилищни условия до борба за лидерство. Трябва да огледате внимателно птиците - може би нещо не им допада в клетката или околната среда?

Повишена плътност в клетките

Пъдпъдъците са генетично програмирани за свобода, която е изкуствено отнета от хората. Психологическото състояние на птицата зависи пряко от плътността в клетките. Ако ограничите територията твърде много, птиците стават агресивни и ще атакуват тези, които са най-близо. За да се избегне пренаселване в клетките, трябва да се спазват следните правила, когато се разпределят птици в тях:

  • в големи клетки трябва да има до 120 индивида на 1 кв. м;
  • в малки тесни клетки всеки пъдпъдък се нуждае от поне 130 кв. см пространство.

Важно! Оптималните условия за отглеждане са до 30 пъдпъдъка в клетка с размери 90x40 см.

Храните ги с небалансирана диета

Храненето е най-важният компонент при пъдпъдъците - трябва да се хранят с питателна и висококачествена храна. Липсата на достатъчно количество витамини и микроелементи ще повлияе на външния вид на пъдпъдъците:

  • позата им ще се промени;
  • перата ще започнат да падат;
  • ще се появят кожни обриви.

При откриване на такива симптоми, вземете мерки:

  • увеличете количеството на храната - един пъдпъдък се нуждае от 30-35 г храна на ден;
  • в диетата се въвеждат повече бобови растения, царевица, месни и рибни отпадъци - това ще повиши нивото на протеин в организма;
  • проверявайте качеството на храната - може би си струва да преминете от зърно към фабричен комбиниран фураж.

Прилагате лош светлинен режим

Недостатъчната яркост или несъответствието на осветлението също може да е причина да се кълват „съседите". Светлият ден за тези птици трябва да бъде 12-14 часа стабилно осветление.

Възможни проблеми с осветлението, които карат птиците да се кълват по главите си, са:

  • внезапно включване на осветление след дълъг период на тъмнина;
  • трептене и мигане на лампи поради неизправности или спадове на напрежението в мрежата;
  • дълъг или къс светъл ден;
  • твърде ярки или слаби лампи;
  • клетката е твърде близо до източника на светлина;
  • недостатъчно количество ултравиолетова светлина.

Трябва да знаете, че: при клетъчно отглеждане добър успокояващ фактор за пъдпъдъците ще бъде запазването на естественото съотношение - 4-5 женски към един мъжки.

Течения или липса на вентилация

По природа пъдпъдъците се чувстват добре във висока трева, където няма резки пориви на вятъра, а само лек полъх. Затова в стаята за отглеждане на пъдпъдъци е необходимо да се изключат течения, които причиняват дискомфорт на птиците. А теченията и замърсеният въздух, който намалява нивото на кислород в застояла атмосфера, могат буквално да подлудят птиците. Стресовата ситуация води до непредсказуеми последствия – могат да започнат да си хапят главите.

Борбата за лидерство

Всеки мъжки пъдпъдък в дивата природа има 4-5 женски, които мъжкарят пази. Трудно е да се поддържа такава пропорция, и то при отглеждане в клетки, където млади мъжки вече са с установени семейства, предизвикват сблъсъци между тях и стари пъдпъдъци, които ще защитават своята територия и семейство. Най-доброто решение е клетки с млади семейства.

Как да лекувате наранен пъдпъдък

Птиците не само си кълват главите, но и телата, и краката им също са атакувани. При установяване на наранен индивид трябва незабавно да го преместите в отделна клетка, която трябва да почиствате ежедневно.

При внимателен преглед на засегнатите участъци ще установите дали става дума за прясна или стара рана:

  • Пресните рани без гнойни образувания се дезинфекцират с водороден прекис, след което се мажат с мехлем на Вишневски.
  • Старите гнойни рани се лекуват с антибиотици – препоръчително е да потърсите ветеринарен лекар.

Ако пъдпъдъкът не е добре:

  • има висока температура;
  • гнойни абсцеси;
  • зачервяване на кожата, е възможно да се прилагат интрамускулно антибиотици, но това също изисква намесата на ветеринарен лекар и финансови разходи.

Предпазни мерки

По принцип всички превантивни мерки се свеждат до създаване на подходящи условия за отглеждане на пъдпъдъци - от спазване на санитарните стандарти в помещението до балансирано хранене. Уплахата на птицата допринася за нараняването и на околните. Така че във волиерата не трябва да издавате силни звуци - внезапно да включвате светлините, да оставяте вятърът да вие поради течения.

Също така е необходимо

да следите съставът на

обитателите на всяка клетка,

така че младият пъдпъдък да не попадне в групи с установени семейства, където възрастните мъжки могат да се обединят срещу него – и дори да го убият.

Отглеждането на пъдпъдъци носи не само удоволствие за стопанина, но му осигурява и пресни яйца и месо на масата. С известни разходи може да организирате малък, но доста печеливш бизнес. Необходимо е само да се вземат навреме всички мерки за запазване на здравето на птиците и предотвратяването на агресия и кълване при пъдпъдъците.

При клетъчно отглеждане добър успокояващ фактор за пъдпъдъците ще бъде запазването на естественото съотношение - 4-5 женски към един мъжки.
При клетъчно отглеждане добър успокояващ фактор за пъдпъдъците ще бъде запазването на естественото съотношение - 4-5 женски към един мъжки.
Отглеждането на пъдпъдъци ви носи не само удоволствие от работата, но ви осигурява и пресни яйца и месо на масата.
Отглеждането на пъдпъдъци ви носи не само удоволствие от работата, но ви осигурява и пресни яйца и месо на масата.