Да имате конско месо е преимущество, защото то 

съдържа голямо количество пълноценен

протеин, оптимално балансиран по

аминокиселинен състав.

Съдържа и:

  • витамини А и група В;
  • никотинамид;
  • желязо;
  • кобалт;
  • йод;
  • мед;
  • фосфор;
  • калций.

Освен това, ако говеждото се усвоява напълно в човешкото тяло за 24 часа, то

конското месо отнема само 3 часа.

Конската мазнина заема междинна позиция между животинските и растителните мазнини и има холеретичен ефект.

Счита се за диетичен,

тъй като е богат на силно ненаситени мастни киселини (линолова, линоленова, арахидонова), които

влияят благоприятно върху метаболизма на

холестерола в човешкия организъм

и предотвратяват развитието на атеросклероза.

За разлика от месото на други животни,

  • конското месо съдържа малко холестерол и дори понижава съдържанието му в човешката кръв;
  • конското месо е отличен регулатор на обмяната на веществата;
  • използва се в диетотерапията при затлъстяване и доставя на организма редица основни микроелементи, витамини и незаменими мазнини.
  • конското месо е надарено със способността да увеличава мъжката сила и да неутрализира вредното въздействие на радиацията.

Правилно приготвеното конско месо и деликатесите от него са много вкусни.

Важно! Месото трябва да е от младо животно (кон на възраст 2-3 години е идеален).

Методи на готвене: сушене, варене, пушене.

В редица европейски страни конското месо е не по-малко популярно от месото от други видове. При клане на кон се получават и субпродукти (език, черен дроб, бъбреци, сърце, мозък, бял дроб), които също имат добри хранителни качества.