За да могат пилетата да се чувстват комфортно, да не се разболяват, да снасят редовно яйца и да произвеждат здраво потомство,

те трябва да получат необходимото

количество витамини.

За активен живот и устойчивост на кокошките към инфекциозни заболявания са необходими много витамини, а не само добре познатите на всички, като D и C.

Всъщност има много по-значими витамини и всеки е отговорен за определени процеси в тялото.

  • витамин А се изисква от пилетата от първите дни на живота им;
  • насърчава растежа и нормалния метаболизъм. Възрастните пилета, получаващи този витамин, снасят големи яйца с ярко жълти жълтъци.

Ако жълтъкът е избледнял, струва си да попълните диетата с витамин А. При липса на този витамин пилетата често се разболяват, кожата и роговицата им стават сухи.

Каротинът, който се превръща

във витамин А в тялото,

се съдържа в морковите, детелината, люцерната, рибеното масло и яйчния жълтък.

Витамин D е незаменим помощник за изграждането на костната тъкан. Този витамин помага да се избегне такова ужасно заболяване на птиците като рахит.

Ясен признак за дефицит на витамин D са омекналите черупки на яйцата или изобщо яйцата са без черупки. Този витамин се синтезира, когато птицата се разхожда на слънце.

Но през зимата ултравиолетовото лъчение не е достатъчно за него. Затова пилетата се смесват с ултравиолетово облъчена мая и сенно брашно.

Витамин Е подобрява имунитета при пилетата, нормализира функциите на нервната и мускулната тъкан. Този витамин също влияе върху производителността:

с неговия дефицит кокошките носачки

снасят неоплодени яйца,

а петлите развиват стерилност.

Важно за стопаните! Съдържа се в зародиши от покълнали пшенични семена, царевица, грах, яйца, мляко и растителни масла.

Групата на витамините от група В е много обширна - това са В1, В2, В6 и В12. Освен това всички те са много важни за пълното функциониране на ендокринната жлеза, храносмилателната система и лигавиците. Липсата на тези витамини може да причини увреждане на мускулите, недоразвитие на ноктите и перата, кожни заболявания и ниска люпимост на яйцата. Източници на витамини от тази група са:

  • извара;
  • бобови и зърнени семена;
  • трици;
  • и рибно брашно.

Запомнете! За да отгледате здрава птица, витамините са абсолютно необходими, а някои от тях можете да приготвите сами.

Отлична витаминозна смес може да се получи без много разходи от сушена коприва, черупки от яйца, вар и пясък. Всички компоненти трябва да бъдат смлени на прах, изсипани в купа и поставени в кокошарника. Пилетата ще изядат всичко с голямо удоволствие и скорост.

Хлебната мая също е добра, съдържа витамин B, просто трябва да смесите 5 г мая в храната.

Струва си да добавите към храната растителни отпадъци, варени картофи, настъргани моркови и цвекло, зелеви листа - това също са отлични източници на витамини.

За пилета можете да закупите обикновено рибено масло - съдържа витамини А, В и D.

Рибеното масло се добавя към зърното и се дава веднъж на всеки 3 дни.

Разбира се, счита се за огромен плюс, когато пилетата получават всички витамини в правилните количества с храната, но това не винаги е така. Ето защо купете

готови комплекси от

витамини и микроелементи,

които ще намерите в специализирани ветеринарни аптеки или магазини и ще давате на птиците според инструкциите.