Фруктозата ускорява възстановяването след употребата на алкохол

Изследванията показват, че консумацията на плодове като грозде, диня и банани преди прием на алкохол може да смекчи последиците от махмурлука чрез понижаване на нивата на алкохол в кръвта. Освен това консумацията на плодове след употребата на алкохол може да ускори възстановяването чрез рехидратиране на организма и попълване на солите, въпреки че плодовият сок може да не предложи същите ползи поради бързото усвояване на захарите, което води до колебания на кръвната захар.

Д-р Ронда Патрик, диетолог и водеща на подкаста FoundMyFitnes sподчертава, че целите плодове, поради съдържанието на фибри и микроелементи, се усвояват по-бавно, което предотвратява резките скокове на кръвната захар. Проучванията, на които тя се позовава, показват, че е необходимо значително количество плодове, за да се повлияе забележимо върху преработката на алкохола, като един грам фруктоза на килограм телесно тегло може да намали продължителността на интоксикацията с приблизително 31 % и да увеличи времето за елиминиране на алкохола с близо 45 %.

Освен това плодовете, богати на антиоксиданти, като горските и цитрусовите, биха могли да подобрят функцията на черния дроб, като по този начин ускоряват разграждането на алкохола. Д-р Патрик уточнява обаче, че макар фруктозата от цели плодове да може да намали неблагоприятните ефекти на алкохола, тя не бива да се счита за лекарство против махмурлук.

В цитираното от нея проучване са участвали 45 здрави мъже на възраст от 25 до 35 години, всички умерено пиещи, на които е била прилагана фруктоза под формата на нецялостен плод заедно с алкохол, за да се оцени нейното въздействие върху разграждането на алкохола.