В интервю за Lavan Guardia специалистът по хранене Луис Замора подчертава значението на включването на определени зеленчуци в ежедневното хранене поради ползите им за здравето. Замора изтъква наличието на сулфорафан в броколите, зелето и брюкселското зеле, като отбеляза ролята му за намаляване на възпаленията, справяне с диабета, предотвратяване на рака и действие като антиоксидант. Той изтъква, че сулфорафанът може също така да смекчи депресивните симптоми и да подобри социалното поведение при деца с аутизъм.
Замора представя още магданоза, лайката и целината като ценни, но по-малко признати заради съдържанието си на апигенин. Той предлага магданозът да се включва в салати, да се консумира чай от лайка и да се добавя целина към супи, за да се използват техните успокояващи и невропротективни свойства, които са полезни за справяне с тревожността и безсънието.
Освен това Замора обсъжда ползите от кверцетина, който се съдържа в лука, ябълките, цитрусовите плодове и червените плодове, заради неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на астма, сърдечносъдови проблеми и метаболитен синдром.
„Нека поговорим за най-здравословните зеленчуци, тези, които винаги трябва да ядете: кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле и брюкселско зеле. Ще ви дам причината: съдържанието на сулфорафан в тях е мощен антиоксидант, който защитава клетките и се бори със свободните радикали, а също така намалява растежа на раковите клетки", заявява Замора.
В заключение той потвърждава необходимостта от разнообразяване на приема на зеленчуци, като се гарантира включването на тези ключови групи заради техните отличителни здравни предимства.
Коментари