Морковите са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години, а днес този кореноплоден зеленчук с дълбока история е намерил своето място в нашата кухня.

Родината на зеленчука, чието име на латински звучи като „carota", е днешен Афганистан. За да придобият ярко оранжевия си цвят обаче, морковите е трябвало да пропътуват целия път до Европа. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза.

Историята на появата на морковите в турската кухня ги прави нещо повече от съставка за салата или супа, пише „Джумхуриет". Този зеленчук украсява трапезата ни през цялата година в много различни форми: от сладки до солени, от сурови до сготвени. Морковите радват окото с цвета си и предлагат многобройни ползи за здравето благодарение на съдържащия се в тях бета-каротин.

Кореноплодният зеленчук поддържа имунната система, защитава здравето на очите и подпомага регенерацията на кожата.

През последните години морковите се превърнаха в блестящата звезда на рецептите за пайове и десерти на тяхна основа. В същото време зеленчукът играе водеща роля в супите, ястията и здравословните закуски. Благодарение не само на уникалния си вкус, но и на ниската си калоричност и ситост, продуктът е идеално подходящ за тенденциите в здравословното хранене.

Историята на морковите показва колко разнообразно и креативно можете да използвате този хранителен кореноплоден зеленчук, даден от природата. Ако искате да добавите нотка топлина в кухнята си през студените дни, опитайте се да включвате моркови в рецептите си по-често. Ястията, които приготвяте с тях, ще ви поддържат здрави и ще озарят трапезата ви, пише БГНЕС.