Дори ако става въпрос за култура, която е предимно вода

Съдържанието на водата в една краставица, в зависимост от сорта и условията на отглеждане, достига 95-98%. Това означава, че тя е жизненоважна за нея.

Ето защо е важно да знаете кога и как да напоявате културата, както и колко вода трябва да се използва.
Вероятно сте чували, че краставиците стават горчиви, ако нямат достатъчно вода. Но дори сортовете и хибридите, които са генетично „застраховани" от горчивина, изискват оптимално поливане. А това означава, че всички останали сортове имат още по-голяма нужда от вода.

Какво трябва да знаете

  • Ако времето е хубаво, можете да поливате краставиците по различен начин. Топлото време ще изпари излишната влага.
  • При студено или облачно време е по-добре да се ограничи поливането, тъй като корените не абсорбират добре влагата и загниват. Освен това прекомерната влага благоприятства развитие на гъбни заболявания.

Важно! При поливане на краставици със студена вода, растението може да загуби завръзите.

Кога

Най-добре е да поливате краставиците рано сутринта, тогава през деня влажността на въздуха около растенията ще бъде по-висока. Почвата под тях се навлажнява в радиус от 15 см и на дълбочина 20 см. В същото време почвата в близост до кореновата шийка трябва да е суха - в противен случай коренът започва да гние.

Ако нямате възможност да поливате сутрин, можете да го правите късно вечерта, когато топлината вече е намаляла.

Как

Водата се излива под растението в слаб поток, без да се уплътнява почвата или да се нараняват корените, тъй като те са разположени повърхностно.

Друг вариант е капково напояване. Най-добре е системата се монтира по време на засаждането. Настройките за поливане се дават според възрастта на растението и времето за периода.

Колко

  • Преди цъфтежа краставиците, които растат в градината, обикновено се поливат два пъти седмично, като се дават около 4-5 литра на 1 кв. м, като се имат предвид валежите. Ако дъждът не е бил краткотраен, тогава поливането може да се пропусне.
  • Подобен обем вода се изразходва за краставици на всеки пет дни през периода на растеж. След появата на малките плодчета и до края на активната вегетация, поливането трябва да се увеличи до три пъти седмично. През този период нараства и разходът на вода – до 8-12 литра на 1 кв. м.
  • От средата на август до края на сезона краставиците се поливат на всеки 10 дни с около 7-8 литра на 1 кв.м.

В оранжерия

  • Поливането на краставиците в парник или оранжерия си има своите специфики. Тъй като температурата на въздуха в тях е по-висока от външната, растенията трябва да се поливат по-често, но на малки порции. Така че, преди цъфтежа при слънчево време, краставиците се поливат веднъж на ден, като се изразходват от 3 до 5 литра вода на 1 кв. м.
  • С нарастването на растенията поливането се увеличава, ако е необходимо. Но когато стане по-студено и при облачно време, в оранжерията и парника не е толкова горещо, е по-добре да се полива по-рядко.
  • След появата на плодчетата и по време на беритбата на краставиците растенията се поливат веднъж на 2-3 дни, като се използва вода в количества 10-14 литра на 1 кв. м.
  • От средата на август до края на сезона се изчаква 1-2 седмици между поливанията.

Нормата на вода при всяко поливане остава същата.