На този етап от развъдния сезон повечето крави вече са обслужени веднъж, което означава, че сега фокусът на фермера трябва да бъде върху поддържането на нивата на бременност. Вероятно ще са необходими няколко повторения при обслужването на кравите, но броят на повторенията трябва да бъде сведен до минимум и трябва да става по-рядко с течение на седмиците. Друга грижа за стопаните е опасността от загуба на ембриони. За да се предотврати това, трябва да се прилагат добри практики за управление след развъждането.

Развъден план

През последните няколко години планът за развъждане се промени в множество млечни ферми, като вече се набляга на създаването на поколение повече в месното, отколкото в млечното направление. Кравите и юниците с най-добра генетика се избират за производство на резервни юници, което означава, че намалява броят на кравите, които носят животни използвани за резерва.

Тъй като се отглеждат по-малко заместители, трябва да се даде приоритет на предотвратяването на загубата на ембриони. Почти невъзможно е да се премахнат напълно загубите на ембриони, но е възможно да се намали броят на потенциалните загуби.

Поддържане на нивата на бременност в стадото

Осигуряването на достатъчно добро хранене в периода на ранна бременност се посочва от специалистите като най-важният фактор за превенция срещу загуба на ембриони при кравите и юниците. Според изследване на ирландската агенция Teagasc, поддържането на диетата със същата скорост или дори увеличаването на нивото на хранене, в сравнение с периода преди бременността, води до висока преживяемост на ембриона.

Изследването също така показа, че когато нивото на енергиен прием намалява леко след размножаването, това сериозно намалява степента на оцеляване на ембрионите. Следователно, за да се подобрят нивата на забременяване, поддържането на приема на сухо вещество в ранните етапи от бременността е от решаващо значение.

Спокойствие и хранене

През ранните етапи на бременността избягвайте да подлагате кравите и юниците на стрес или ненужно безпокойство, тъй като това също ще повлияе отрицателно на оцеляването на ембриона. Също така, първите няколко седмици от пашата може да са били стресиращи, с много слаб растеж на тревата, и това може да е стресирало кравите.

Въпреки това растежът на тревата и условията за паша се подобриха през последните няколко седмици, което означава, че притесненията относно доброто хранене би трябвало да отпаднат. Трябва да се избягва внезапен недостиг на трева и ако все пак се появи липса на трева, ще трябва да се добави допълнителен силаж, за да се гарантира, че диетата и енергийният прием на животните са постоянни.