Таратор с кисело мляко 

Разбира се, че ще започнем с любимото на всички българско освежаващо „изобретение" от краставици и ядки, което в последно време става все по-популярно и по света.

Обелете 2 големи пресни краставици и ги нарежете на кубчета. Ако искате може и да настържете на ситно ренде. Нарежете на ситно или пресовайте 2 скилидки чесън. Накълцайте 80 г орехи и половин връзка копър.

Добавете по 600 мл кисело мляко и студена вода, за да достигнете желаната гъстота. Разбъркайте и посолете.

Окрошка с пиле и майонеза 

Опитайте студена супа с варено пилешко филе и горчица.

Сварете 2-3 картофа, 5 яйца и 450 г пилешко филе. Нарежете на ситно сварените продукти, както и 2 пресни краставици и 200 г репички. Нарежете връзка зелен лук и половин връзка копър. Смесете всичко с 400 г майонеза.

Добавете 2-3 литра обикновена или газирана вода, сол, черен пипер, лимонена киселина и горчица на вкус.

Салморехо от Кордоба 

Тази испанска супа се приготвя с домати и хляб.

Сварете 2 яйца. Обелете 8 средно големи месести домата. Вземете франзела и отделете средата. Наронете я до получаването на трохи. Смачкайте доматите и ги смесете с наронения хляб. Оставете за 5 минути, за да се накиснат трохите.

Добавете сол, малко винен оцет, накълцана скилидка чесън и 1 яйце. Пюрирайте отново. При работещ блендер налейте 240 мл зехтин.

Приберете в хладилник.

При сервиране добавете нарязано второто сварено яйце и прошуто или хамон.

Гаспачо от домати и чушка 

Не забравяйте да вземете зрели, сочни зеленчуци, за да сте сигурни, че ще се получи вкусно.

Нарежете на едро 6-7 домата, 1 чушка, половин глава лук, 1 краставица и скилидка чесън. Пасирайте всичко с помощта на блендер. Добавете сол и 1 чаена лъжичка червен винен оцет. Докато разбивате, налейте бавно 60 мл зехтин.

Охладете гаспачото и го сервирайте.

Супа със скариди, авокадо и краставица 

Нежните морски дарове и авокадото омекотяват киселата жилка на лайма и на киселото мляко и лайма.

Нарежете прясна краставица, предварително обелена и половината авокадо на парчета. Увийте втората част от авокадото в стреч фолио и го поставете в хладилника.

Пасирайте в блендер нарязаните краставица и авокадо, 2 супени лъжици сок от лайм, 250 мл натурално кисело мляко, 400 мл пилешки или зеленчуков бульон и 1 чаена лъжичка сол. Приберете в хладилник.

Сварете 350 г скариди. Оставете няколко цели, а останалите нарежете на дребно. Разпределете нарязаните морски дарове и втората половина от авокадото, също нарязано на кубчета в чинии, налейте супата и гарнирайте.

От цвекло с кефир и минерална вода 

Ярката супа се приготвя без месо, но благодарение на яйцата и картофите се получава доста засищаща.

Сварете 3 глави цвекло, картофи и яйца. Цвеклото и картофите се настъргват. Накълцайте яйцата, 2 пресни краставици и 4 репички. Нарежете малко зелен лук и половин връзка копър.

Залейте с 1 литър кефир и 300 мл минерална вода. Подправете със сол и лимонов сок. Охладете супата.

При сервиране можете да добавите половин сварено яйце в чинията.

Довга с ориз и нахут 

Млечната супа е едно от най-важните ястия за азербайджанската кухня наред с многобройните рецепти за пилаф (плов) и долма (сарми).

В тенджера се смесват 1 яйце, 1 супена лъжица брашно и малко кисело мляко. Добавете около 700 мл кисело мляко и 950 мл студена вода.

Измийте една трета чаена чаша ориз и добавете към сместа с киселото мляко. Варете при бъркане.

Нарежете на ситно 2 стръка целина и 4 скилидки чесън. Нарежете връзка кориандър и копър, 100 г спанак и малко мента. Прибавете в супата.

Оставете да къкри на слаб огън за 8-10 минути или докато оризът омекне. Добавете 240 г предварително сварен нахут. Подправете със сол и черен пипер. Приберете в хладилник.

От зелен грах 

Приготвя се с пилешки бульон и добавка на лук и мента.

Накълцайте 1-2 стръка лук-шалот. Запържват се малко в маслото. Добавете 500 мл пилешки бульон и 10 листа мента. Изчакайте да заври и добавете 500 г замразен грах. Варете 5 минути след като заври отново. Подправете със сол и черен пипер.

Оставете супата да изстине, извадете листата мента и пасирайте в блендер. Охладете супата.

Ягодова крем супа 

Супата по тази рецепта на практика е лек летен десерт.

Пюрирайте 500 г ягоди. Разбийте отново с 60 г захар, 80 мл кисело мляко, 120 мл сметана и 1 ч. л. лимонов сок.

Чриантели от Грузия 

Необичайна супа във вишнев сок с естрагон, краставици и орехи.

Пасирайте 200 г вишни, залейте с 400 мл вода и кипнете. След 10 минути добавете половин глава лук и гответе 5 минути.

Прецедете, охладете, овкусете със сол и черен пипер.

Нарежете половин връзка естрагон и по четвърт връзка магданоз и копър. Нарежете няколко пресни краставици. Накълцайте една скилидка чесън.

Добавете всичко към бульона и охладете.

При сервиране се добавят смлени орехи.