Домакините неведнъж са се сблъсквали с труден въпрос в кухнята: „Как да нахраните семейството си вкусно и евтино?" Но дори и със скромен набор от продукти, можете да излезете с нещо оригинално. Предлагаме седем необичайни рецепти.
Пилешки сърца в сметаново-чеснов сос
Субпродуктите се отличават с ниска цена и много ползи.
Те са с високо съдържание на желязо и мастноразтворими витамини A, D и E. Когато търсите нещо вкусно и евтино за обяд, доверете се на тази рецепта за пилешки сърца.
Чесънът трябва да се задуши във вода. Така ще загуби неприятната си лютивина, но ще запази характерния си вкус. Вместо заквасена сметана и вода можете да използвате сметана със съдържание на мазнини най-малко 20%.
Продукти: Основни: 500 г пилешки сърца, глава лук, 1 суп. лъж. растително масло, 1/2 ч. лъж. червен пипер, по щипка сол и смлян черен пипер.
За соса: 100 г сметана, 15 скилидки чесън, 30 г сол.
Приготвяне: Обелете скилидките чесън - разделете скилидката на две части и отстранете сърцевината. Половинките чесън се поставят в тенджера, заливат се с 1 литър вода и се посолява за соса. Увеличете котлона до висока степен и оставете да заври. Извадете чесъна веднага след като заври и го поставете върху хартиена кърпа. Напълнете 1 чаша с чеснова вода и оставете настрана, а останалото изхвърлете.
Пасирайте бланширания чесън с помощта на блендер. За по-еднородна текстура можете да добавите 1-2 суп. лъж. чеснова вода. Смесете пюрето със заквасена сметана.
Измийте и подсушете пилешките сърца. Субпродуктите трябва да бъдат почистени от ципи и кръвни съсиреци.
Нарежете лука и го запържете в растително масло до прозрачност. Добавете сърцата, посолете и оставете да къкри на силен огън за 10 минути. Сърцата трябва напълно да променят цвета си. Овкусява се със сметана и чесън и се залива със заделената вода. Количеството течност зависи от вашия вкус. Така регулирате гъстотата на соса. Добавете червен пипер и смлян черен пипер, намалете котлона до минимум, покрийте с капак и оставете да къкри за 25-30 минути.
Сервирайте готовото ястие с или без гарнитура
Печена камбала (писия) с пикантни моркови
Можете да си организирате рибен ден, без да натоварвате бюджета. Погледнете по-отблизо камбалата. Богата е на витамини от група В, фосфор и аминокиселини. Плюс това, протеините в нейния състав се усвояват лесно от тялото, а малкото количество мазнини ви позволява да включите продукта дори в строга диета.
Продукти: Основни:800 г риба (писия), 2 моркова.
За марината:1 портокал, 2 суп. лъж. растително масло, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. смлян джинджифил, щипка лют пипер.
Приготвяне: Измийте писията със студена вода и я подсушете с домакинска хартия. Направете няколко разреза на гърба.
Обелете морковите и настържете на едро ренде.
За марината смесете портокалов сок и кората с нарязания чесън, растително масло, сол, смлян джинджифил и лютия пипер. Добавете половината марината към морковите и разбъркайте добре. Можете дори да омесите сместа с ръце. Така морковите ще пуснат сока си.
Разпределете подправената зеленчукова смес на дъното на огнеупорен съд. Покрийте морковите с рибата, така че разрезите да са обърнати нагоре. Залейте с останалата марината.
Покрийте с фолио и поставете във фурната, предварително загрята на 180°C. След 20 минути махнете фолиото и запечете писията за още 10-15 минути.
Поставете рибата заедно с морковите в чиния и сервирайте.
Запеканка от тиквички и моркови
Ястие, приготвено от сезонни продукти. Младите тиквички и морковите са точно такива. През лятото ги има в почти всеки магазин близо до дома. Можете да закупите по-голямо количество зеленчуци. Пригответе малко, а останалото нарежете и замразете. Полезни са не само за гювечи и запеканки, но и за приготвяне на супи и яхнии.
Продукти: 2 тиквички, морков, 200 мл кефир/кисело мляко, 2 яйца, 80 г брашно, 5 стръка копър, 1 ч. лъж. сол, ½ ч. лъж. сода.
Приготвяне: Тиквичката и морковите се настъргват на едро ренде, подправят се с 0,5 ч. лъж. сол и се оставят настрана. В дълбока купа разбийте яйцата с останалата сол. Налейте кефира и пресейте брашното и содата. Разбърква се до гладкост.
Отцедете зеленчуците от излишната течност и добавете продуктите към останалите съставки. Добавете нарязания копър към сместа и поставете в термоустойчив съд, намазан с растително масло. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за поне 40–45 минути.
За да сервирате, можете да направите сос снежанка с кисело мляко.
Хичди от просо и леща
Зърнените храни са друг вариант за евтин обяд. Играйте с подправки, както правят в Индия. Хичди е нещо средно между каша и яхния. В домашни условия най-често се прави с боб мунг. Този боб е по-труден за намиране, така че можете да го замените с леща. Можете да комбинирате боба не само с просо, но и с ориз.
Продукти: 200 г просо, глава лук, 1 домат, 1 чушка, 50 г леща, 1 суп. лъж. растително масло, 10 г масло, 1 скилидка чесън, 1 ч. лъж. куркума, 1 ч. лъж. смлян джинджифил, 1 ч. лъж. сол, ½ ч. лъж кимион, щипка смлян лют пипер.
Приготвяне: Накиснете лещата в 100 мл вода. Измийте просото два пъти. След това отново добавете 400 мл вода и оставете за 15-20 минути. Смесете накиснатата леща и просото в тенджера. Водата, в която са киснали съставките, няма да ви е необходима.
Сипете 500 мл чиста вода в тенджерата с варивата, добавете 0,5 ч. лъж. куркума и сол и гответе 20-25 минути или докато цялата течност се изпари.
Нарежете лука, домата, чушката и чесън.
Загрейте растително масло в тиган на силен котлон, добавете кимион и оставете да къкри за 5-7 секунди, докато „заухае". Запържете лука и чесъна в пикантното масло до златистокафяво. Добавете домата и чушката и оставете да къкри, докато зеленчуците омекнат. Това ще отнеме около 5–10 минути.
Подправете пърженото с останалата сол и куркума, добавете смлян джинджифил и лют пипер, разбъркайте.
Сварените просо и леща се поставят в тиган, наливат се още 200 мл вода и се оставят да къкрят около 5-7 минути под капак.
Добавете масло към готовото ястие, изчакайте да се разтопи и сервирайте.
Супа с пиле, картофи и елда
Когато става дума за прости и хранителни ястия, не можете без елда. Предлагаме ви да я добавите към супата.
За по-богат бульон използвайте пилето с кост. Добре е основата да се запече предварително. Тогава бульонът ще бъде по-прозрачен и ще придобие леки пушени нотки за вкус.
Продукти: 400 г пилешко месо с кости, 2 картофа, 100 г елда, глава лук, 1 морков, 1 скилидка чесън, 1 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. доматено пюре, 1 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. червен пипер, черен пипер на зърна.
Приготвяне: Покрийте тава за печене с хартия и поставете пилето върху него. Печете в предварително загрята на 200°C фурна за около 30-40 минути.
Прехвърлете запеченото месо в тенджера, сипете 2,5 литра студена вода, включете на ниска степен котлона и варете 1 час.
Извадете пилето от бульона, оставете го да изстине и обезкостете.
Измийте елдата, нарежете картофите на средноголеми кубчета. Добавете елдата и зеленчуците към бульона и гответе, докато картофите омекнат. Това ще отнеме 20–25 минути.
Нарежете лука и чесъна, морковите настържете на едро ренде.
Загрейте растителното масло в тиган и запържете в него лука и чесъна. След това добавете морковите и оставете да къкри още 3-4 минути. Добавете доматеното пюре и черпак бульон към запърженото, подправете със сол и червен пипер. Прехвърлете задушените зеленчуци в тигана, добавете зърна черен пипер и гответе още 5-7 минути.
Овкусете супата, ако е необходимо посолете, покрийте тенджерата с капак и оставете за 10-15 минути.
При сервиране можете да украсите с нарязани билки.
Спагети с кюфтета
Продукти: Основни: 150 г спагети, глава лук, 2 суп. лъж. доматено пюре, 2 суп. лъж. растително масло, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сушени подправки, 1/2 ч. лъж. сол.
За кюфтетата: 500 г кайма, 3 суп. лъж. галета, 2 суп. лъж. извара, 1 яйце, 1 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер.
Приготвяне: Смесете каймата с галетата, изварата и яйцето. Месете до гладкост. Подправете сместа и с мокри ръце оформете топчета.
Загрейте в тиган 1 суп. лъж. растително масло и запържете топките в него до полуготовност. Важно е да се стегнат и да хванат коричка. По желание, вместо да се пържат, кюфтенцата могат да се поставят във фурната за 25-30 минути на 180°C.
Сварете спагетите до полуготовност. Не забравяйте да посолите водата след като заври. Запазете черпак вода след готвене. Разтворете доматеното пюре в течността.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в останалото олио до прозрачност. Овкусете със сушени билки, сол и черен пипер. Добавете пастата и кюфтенцата в тигана, залейте с доматената вода и оставете да къкри още 2-3 минути.
Преди сервиране спагетите могат да се поръсят с настърган кашкавал.
Бяло зеле, задушено с гъби
Зелето е с нас почти през цялата година. През този сезон става още по-достъпно. Младите кочани се разпознават по яркозеления им цвят. За да го запазите по време на задушаване, пропуснете доматеното пюре.
Продукти: 500 г бяло зеле, 300 г гъби, глава лук, морков, 1 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. къри, 1 ч. лъж. сол.
Приготвяне: Нарежете зелето, лука, чесъна и гъбите на ситно, морковите настържете на едро ренде. Гъбите се запържват в сгорещено олио, докато пуснат сока. Това ще отнеме 5–7 минути. Температурата е средна. Добавете лука, чесъна и морковите. Оставете да къкри още 4-5 минути. Лукът трябва да стане прозрачен, а морковите да омекнат.
Смесете печеното със зелето, подправете с къри и сол. Запържете всичко заедно за 5-7 минути. Добавете 50 мл вода, покрийте и оставете да къкри, докато омекне, около 15-20 минути. Ако е необходимо, можете да добавите още малко течност.
Сервирайте зелето с обилна порция кисело мляко и парче черен хляб.
Коментари