7 бързи рецепти

Гледката на хрупкава златистокафява коричка върху сочно пилешко месо кара много хора да огладнеят. Това ястие е свързано с нещо празнично и дългоочаквано. Но ако в близко бъдеще не се очакват празници, а искате да се зарадвате сега? Подготвили сме за вас няколко бързи рецепти за приготвяне на пиле.

Всички ястия могат да бъдат приготвени в тиган.

Шницел (10-1)

Да започнем с едно класическо немско ястие - шницел. В оригиналната рецепта се приготвя от младо телешко, но ние ви предлагаме вариант с пилешки гърди.

Продукти: 2 филета от пилешки гърди, 80 г галета, 50 г брашно, 1 яйце, 50-60 мл рафинирано растително масло, 1/2 лимон, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Нарежете гърдите на по 2 пържоли. Покрийте месото със стреч фолио и начукайте. Пригответе 3 плоски чинии, за да можете по-лесно да панирате пилето. В едната сипете брашно, посолете малко и подправете на вкус, във втората добавете галета, а в третата счупете яйцето и го разбийте леко с вилица. Пилешките гърди се поставят първо в брашно, овалват се от двете страни, след това в яйце и накрая в галета. Пилешкото филе трябва да е изцяло покрито с панировка.

Загрейте растително масло в тиган (сипете повече) и пържете шницела от двете страни до златистокафяво.

Готовият шницел може да се подсуши върху хартиена кърпа и да се сервира, поръсен с лимонов сок.

Бял сос Алабама на базата на майонеза и горчица е подходящ за това ястие.

Бьоф Строганов 

Това ястие отдавна е популярно в целия свят. Можете да го откриете в менюто както на първокласен ресторант, така и на малко кафене. Ако използвате пилешко филе като основа, времето за готвене ще бъде значително по-кратко. Като гарнитура сервирайте ориз или картофено пюре, за да не загубите нито капка гъст сос от заквасена сметана.

Продукти: 500 г пилешко филе, глава лук, 50 г масло, 200 г гъби, 1 ч. чаша сметана, 1 суп. лъж. брашно (равна), 1 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Нарежете пилешкото филе (и гърди, и бутче стават) и гъбите на тънки филийки, а лука - на полумесеци.

Сложете лука в тиган с добре загрято олио, след 3 минути добавете гъбите и пържете, докато гъбите станат златисти. Съвсем накрая добавете парчетата пиле. Пържете при непрекъснато бъркане 5 минути. Добавете в тигана маслото. Веднага след като се разтвори, добавете сметаната, сол и черен пипер. Намалете котлона и гответе още 3 минути.
Разтворете брашното в малко вода (60-80 мл ще са достатъчни) и изсипете сместа в тигана. Докато разбърквате, ще видите, че сосът се сгъстява. Остава само да поръсите ястието с любимите си билки и да го сервирате на масата!

Пиле Табака 

Това ястие може да се конкурира с известното пиле на фурна: никой не би устоял на хрупкавата пържена коричка и аромата на чесън. Ако мариновате пилето предния ден, процесът на пържене ще отнеме само 30 минути.

Продукти: Основни: 600-700 г пиле (средно голямо), сол и смес от пипери на вкус, суха аджика на вкус (можете да я замените с лют червен пипер), 1 лимон, 50-60 мл растително масло.

За пържене: 50 г масло, 4 скилидки чесън.

Приготвяне: Разрежете трупа на пилето по гърдите и го „отворете", отстранете излишната кожа и подсушете с домакинска хартия от всички страни. Покрийте със стреч фолио и леко начукайте, като внимавате да не повредите кожата. Пилето трябва да стане възможно най-плоско.

Полейте месото с лимонов сок и растително масло, натрийте обилно със сол и подправки и оставете за 30 минути да се маринова. Можете да го оставите за една нощ, ако пилето е по-голямо.

Загрейте голям, широк тиган и разтопете в него маслото. Поставете пилето с кожата надолу и го притиснете. Плоска чиния с тежест отгоре, като тенджерка с вода, работи най-добре. Пържете 7-8 минути. След това обърнете пилето и отново го натиснете. Общо трябва да пържите 15 минути от всяка страна.

Настържете чесъна и намажете с него готовото пиле. Оставете го в тигана още 1 минута и отстранете от котлона.

Преди сервиране поръсете пилето с останалото от пърженето масло.

Пикката 

Самото название на това италианско ястие сякаш обещава експлозия от вкусове. Нежното филе, в съчетание с апетитен сос от лимонов сок и каперси, ще стане основата на лек обяд или вечеря.

Продукти: 4 филета от бут или гърди, 2 суп. лъж. брашно, 50 г каперси, 1 лимон, 50 мл сухо бяло вино, 1 суп. лъж. масло, 1 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка пресен магданоз.

Приготвяне: Нарежете гърдите на плоски пържоли. Ако използвате филе от бут, го начукайте с чук за месо. Посолете и поръсете с черен пипер и прехвърлете пилето в плик. Добавете брашното и разклатете добре.

Загрейте растително масло в тиган, запържете филето от двете страни за 2 минути и добавете масло. Сипете виното, а след минута и лимоновия сок, прибавете каперси. Гответе пилето в соса още 3 минути.

Преди сервиране ястието се поръсва с нарязан пресен магданоз.

Пикантната пикката може да се сервира с гарнитура от кус-кус и зеленчуци.

Крилца 

За любителите на пилешките крилца сме подготвили и една бърза рецепта: без тесто, пържене и паниране. Само за 30-40 минути ще имате на масата ароматни крилца с приятна глазура.

Продукти: 800 г пилешки крилца, 1 суп. лъж. куркума, 1 ч. лъж. лют червен пипер или кайенски пипер, 1 ч. лъж. сушен чесън, 1 суп. лъж. мед, сол и сос Табаско на вкус, 1 суп. лъж. растително масло.

Приготвене: Нарежете пилешките крилца на няколко парчета по ставите - така ще ги ядете по-лесно и ще се изпържат равномерно. Най-малката част може да оставите настрана и да се замрази за по-късно приготвяне на бульони. Прехвърлете крилцата в голям съд, добавете солта и сухите подправки и разбъркайте. Оставете за 20-30 минути. Ако имате време, можете да мариновате по-дълго.

Загрейте олиото в тиган и наредете крилцата на един слой. Гответе на среден огън за 12 минути, след това обърнете и гответе още 10 минути. За да проверите готовността, счупете 1 крилце наполовина; Можете да оставите крилцата покрити още 5 минути, за да приключите с готвенето.

Прехвърлете крилцата в дълбока купа, добавете сос Табаско, полейте равномерно с мед на тънка струя, разклатете няколко пъти и се насладете.

Диетични гърди 

Това ястие ще се хареса на всички почитатели на здравословното хранене. Малък трик с хартия за печене и можете да се насладите на крехко пилешко филе, приготвено без масло. И тиганът ще остане чист!

Продукти: 2 пилешки гърди, 0,5 ч. лъж. сладък или пушен червен пипер, 0,5 ч. лъж. сух чесън, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Начукайте пилешкото филе и поръсете с подправки и сол. Можете да използвате любимите си подправки.

Сгънете малко парче хартия за печене наполовина и поставете пилето вътре. Поставете „плика" в загрят тиган (грил тиган също става). Пържете от всяка страна по 5 минути на умерена температура (не на максимум). Свалете съда от котлона и оставете месото „да почине" още 3 минути.
Вкусното и здравословно ястие е готово!

И... една манджичка 

За да приготвите това ястие, ще ви трябва 1 пиле или части от него по ваше желание. Най-вкусни стават пилешките бутчета.

Продукти: 1 пиле, 1 червена чушка, глава лук, 3 скилидки чесън, 100 г маслини, 500 г пасирани домати, 10-12 чери домати, 3 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. риган, 1 ч. лъж. канела (равна), 1 суп. лъж. сладък червен пипер, лют червен пипер на вкус, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете пилето: разрежете по гръбнака, отделете филето, бутчетата, крилцата. Нарежете частите по ставите на по-малки парчета. Подправете със сол и черен пипер.

Чери доматите се нарязват на половинки, лукът се нарязва на полумесеци, чушката - на кубчета, а чесънът се наситнява.

Загрейте олиото в тиган и запържете пилето до златистокафяво (не е необходимо да готвите до готовност). Извадете месото в отделна чиния.
В същия тиган добавете зеленчуците (лук, чесън, чушки, домати) и ги запържете за 5 минути, добавете подправките, разбъркайте и загрейте всичко заедно за 30 секунди.

Изсипете пасираните домати, сол и черен пипер, на този етап може да добавите връзка мащерка, ако имате. Оставете соса да заври.

Върнете пилето в тигана и оставете да къкри около 20 минути. 5 минути преди да свалите от котлона добавете маслините.