Къпините, за разлика от братовчедките си малините, са по-малко популярни и рядко играят главна роля в рецептите. Най-често се използват за украса на десерти, защото създават ефектен контраст. Но с къпини можете да приготвите много лесни и вкусни десерти. Днес ви предлагаме интересни рецепти, с които ще зарадвате близките с лакомства без излишни проблеми.

Изкушаващо сладко 

Ако имате много къпини и искате да ги съхраните за по-дълго, препоръчваме да направите сладко. Може да го предлагате като допълнителен подсладител към десерти, да го сервирате за закуска с извара, палачинки или качамак.

Продукти: 500 г къпини, 400 г захар.

Приготвяне: Измийте и подсушете плодовете. Добавете захарта и пюрирайте с блендер. Оставете пюрето от горски плодове за 30 минути на стайна температура, за да пуснат къпините от сока си. Прехвърлете пюрето в тенджера с дебело дъно и поставете на котлона. Оставете да заври и оставете да къкри, като бъркате непрекъснато, за 30 минути. Не забравяйте да отстранявате пяната.

Разсипете сладкото в буркани и затворете.

Съхранявайте в хладилник.

Освежаващо смути 

Смутито е добре да се пие като здравословна закуска вместо кафе, чай или сандвич. За да направите напитката още по-здравословна, добавете една шепа пресен спанак.

Предлагаме рецепта с бадемово мляко, но всяко друго растително или натурално кисело мляко ще свърши работа.

Продукти: Основни: 300 мл бадемово мляко, 200 г къпини, 2 банана.

За сервиране: къпини на вкус, стрък мента.

Приготвяне: Обелете банана, нарежете го на парчета и го поставете във фризера за 20 минути. Измийте къпините и ги поставете в купата на блендера. Добавете бананите, налейте бадемовото мляко и пасирайте до гладкост.

Сервирайте гарнирано с къпини и листенца мента.

Бърза шоколадова торта в чаша 

Страхотен десерт, който става за 10 минути! Нямате нужда от фурна, за да приготвите шоколадовия къпкейк; можете да го изпечете в обикновена микровълнова.

Продукти (Съставките са посочени за порция) :

Основни: шепа къпини, 1 яйце, 4 суп. лъж. брашно, 3 суп. лъж. какао на прах, 3 суп. лъж. захар, 3 суп. лъж. масло, 3 суп. лъж. прясно мляко, 0,5 ч. лъж. бакпулвер, 20 г черен шоколад.

Допълнително: масло - за намазване, къпини - за украса.

Приготвяне: В купа смесете брашното, какаото на прах, бакпулвера и захарта, добавете яйцето. Сипете прясното мляко и разтопеното масло. Разбъркайте. Тестото трябва да е гладко и не много плътно. Добавете още мляко, ако е необходимо.

Шоколадът се нарязва на ситно с нож и се добавя към тестото.

Измийте къпините, подсушете и нарежете на 2-3 части. Добавете плодове към тестото и разбъркайте.
Намажете вътрешните стени и дъното на широка чашата с масло. Сипете тестото така, че да покрие половината или две трети от чашата. Сладкишът ще се надига, така че трябва да оставите малко място.
Настройте микровълновата на 750 W и гответе за около 3 минути.

Сервирайте с пресни горски плодове!

Ароматни кексчета на фурна 

Класическите къпинови мъфини също се приготвят бързо, но изискват фурна и специален съд за печене. Тестото става за 15 минути, а самото печене отнема около половин час.

Продукти: 125 г масло, 100 г захар, 3 яйца, 300 г брашно, 10 г бакпулвер, 85 г прясно мляко, 50 г къпини.

Приготвяне: Разбийте маслото, със стайна температура, със захар. Разбърква се до гладкост. Добавете яйцата едно по едно и след всяко, разбъркайте. Прибавете пресятото брашно и бакпулвера. Сипете прясното мляко и отново разбъркайте.

Измийте къпините, подсушете и нарежете на 2-3 части. Добавете горски плодове към тестото. Разпределете тестото във формичките за мъфини. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за 30–35 минути.

Хрупкав крамбъл 

Дори неопитен готвач може да приготви вкусен крамбъл с къпини. Технологията е много проста: плодовете се поставят във форма, покриват се с „пясъчни трохи" и се слагат във фурната. След това просто трябва да изчакате около 20 минути и сте готови!

Продукти: 250 г къпини, 200 г брашно, 80 г захар, 50 г овесени ядки, щипка сол, 120 г масло, прясна мента - за украса.

Приготвяне: Измийте къпините и ги подсушете върху домакинска хартия. Пресейте брашното, а захарта разделете на две части. Едната половина от захарта смесете с къпините.

Намажете формите за печене с масло (20 г) и поставете там плодовете.

Пригответе крамбъла. В дълбока купа смесете овесените ядки, брашното, останалата захар и солта. Охладеното масло (100 г) нарежете на кубчета и добавете към сухите съставки. Разтрийте всичко с ръце на трохи. Ако сместа е прекалено суха, добавете още малко масло. Разпределете получените трохи върху плодовете. Печете във фурната на 180°C за около 25 минути до златистокафяво.

Поднесете къпиновия крамбъл топъл, гарниран с листенца мента.

Елегантен трайфъл 

Красивият къпинов трайфъл на пластове може да се приготви още по-бързо, ако имате под ръка сладко от къпини. Това ще бъде добра алтернатива на сос от горски плодове.

Продукти: Основни: 80 г бисквити, 150 мл сметана 33–35%, 150 г крема сирене, 50 г пудра захар, 1 суп. лъж. царевично нишесте, 1 суп. лъж. студена вода.

За соса от горски плодове: 120 г къпини, 50 г захар.

За сервиране: къпини - на вкус, стрък мента.

Приготвяне: Първо пригответе соса от горски плодове. Поставете измитите къпини в тенджера и добавете захар. Гответе на слаб огън, като разбърквате, докато плодовете омекнат. Разбийте получената смес с блендер до гладкост.

Разтворете царевичното нишесте във вода. Бавно го изсипете в плодовото пюре, разбъркайте и оставете да заври. Сосът е готов. Поставете го в хладилника за 30 минути.

Разбийте охладената сметана с крема сиренето и пудрата захар до гъст крем. Само не прекалявайте, кремът трябва да е въздушен.

Смелете бисквитките на трохи.

Сглобете трейфъла – поставете бисквитените трохи като първи слой, след това разпределете масления крем и полейте сос от горски плодове. Ако формата позволява, повторете слоевете и отгоре украсете с пресни плодове и листа мента.

Деликатен пай 

Завършваме нашата селекция с лесна рецепта за отворен къпинов пай. Вместо заквасена сметана можете да използвате мека извара, тогава пълнежът ще бъде по-плътен.

Продукти: 200 г къпини, 2 яйца, 300 г брашно, 100 г масло, 100 г захар, 200 мл сметана, 2 щипки сол.

Приготвяне: В дълбока купа смесете разтопеното масло, 50 г захар и солта. Разбъркайте. Добавете 1 яйце, разбъркайте отново. Брашното се пресява и се добавя към маслено-яйчената смес. Омесете гъсто, пластично тесто. Добавете още брашно, ако е необходимо.

Омесете тестото на топка, увийте го във фолио и го поставете в хладилника за 20 минути. Готовото тесто се разстила по дъното на тава, като се оформят ниски бордове. Дъното на тестото надупчете с вилица на няколко места. Разпределете отгоре плънката.
Разбийте едно яйце с 50 г захар. Добавете сметаната.
Измийте и подсушете къпините.

Първо върху блата сипете пълнежа със сметаната върху тестото, добавете плодовете.

Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 35-40 минути, докато стегне заливката.

Охладете готовия пай и сервирайте!