С тези алтернативни методи предотвратявате денталните заболявания на любимците си

Грижата за здравето на зъбите на вашата котка е важна част от отговорното притежание на домашен любимец. Миенето на зъбите ѝ обаче може да бъде трудна и разочароваща задача, но е важно за поддържането на оралната хигиена и денталното здраве. За щастие, има по-прости и по-малко стресиращи начини да поддържате зъбите на котката чисти и здрави. Тук се разглеждат пет ефективни алтернативи на миенето на зъбите на мъркащите любимци, които така или иначе са склонни да развиват куп болести в устната си кухина. Всеки вариант има предимства и недостатъци, така че изпробвайте различни методи, за да установите кое е най-подходящо за вашето четириного.

1. Дентална диета

Това е удобен начин да поддържате зъбите на котките чисти, препоръчван от международните ветеринарни организации. Включва хранене с балансирана диета с мокра храна и бисквити, избягване на човешки сладкиши и други храни, които нарушават зъбите. Специална диета, съобразена с денталните потребности може да помогне в предотвратяването на натрупване на плака. Не всички котки понасят миенето на зъбите, затова това е алтернатива, която е хем удобна и лесна за изпълнение, хем действа ефективно.

На пазара има специално формулирани гранули, които намаляват натрупването на плака и зъбен камък, почиствайки остатъците от храна по зъбите. Денталните диети също така съдържат специфични съставки, които намаляват бактериите в устата и предотвратяват лошия дъх.

2. Дентални гелове

Това са продукти за локално приложение и лесен начин да осигурите грижа за зъбите на котката си, без да се налага миенето им. Гелът се прилага директно върху зъбите и венците, като ги покрива и прилепва към тях, намалявайки натрупването на зъбен камък и плака. Активните съставки в този продукт разграждат плаката и бактериите при контакт, осигурявайки дълбоко почистване, което предотвратява заболявания на венците и гниене. Също така освежава дъха и намалява причинените от бактерии миризми.

Използването на локален гел като алтернатива на миенето на зъби е просто – нанася се от тубичката, без допълнителни четки или инструменти. Тези гелове са безопасни за котки от всички възрасти, което ги прави идеален избор за животни, които се чувстват некомфортно при традиционното четкане на зъбите. Продуктите с естествени съставки са смес от мощни, естествено извлечени съставки, които премахват плаката от зъбите. От тях може да капвате по една капка в устата на котката всеки ден. Ако не ѝ харесва вкуса на гела, не се притеснявайте – изглежда, че неприятното чувство отшумява бързо.

3. Течни добавки

Втечнените добавки за котки също са лесен начин за поддържане чистотата на зъбите без да се налага миене. Тези течни разтвори се добавят във водата на четириногото. Когато котките пият от купичката си, течната добавка влиза в контакт със зъбите и венците им, като помага за намаляване на натрупването на плака. Добавките обикновено съдържат ензими и други съставки, които помагат за разграждането на плаката и зъбния камък и освежават дъха. Някои съдържат също флуорид, който може да помогне за укрепване на зъбите на вашата котка и да намали риска от поява на кариеси. Освен това са удобни за използване, което ги прави подходящи за заети стопани, които нямат време. Цинковият ацетат в състава на повечето добавки помага да се възпрепятства плакообразуването и да се намали възпалението на венците.

4. Лакомства за зъби

Това е един забавен начин да възнаградите котките и да намалите оралните бактерии едновременно. Предимствата на този алтернативен метод за миене на зъби са цена и удобство. Лакомствата са много лесни за приложение, и приятни за употреба от любимците. Също така са достъпни, представляват малък разход за храна за домашните животни. Те имат различна почистваща сила, така че може да не са най-успешното решение за премахване на плаката, тъй като котката се храни с някои зъби повече отколкото с други. Тя дъвче предимно с кътниците, предните зъби остават недотам засегнати от лакомствата, които имат почистващо действие. Някои котки може да не харесват вкуса на тези лакомства, така че изборът на това средство зависи от нуждите на мъркащия любимец.

Избягвайте лакомства, които съдържат изкуствени консерванти, оцветители или аромати. Потърсете такива, които имат в състава си естествени суровини за разграждане на плака и зъбен камък, като водорасли, люцерна или ензими. Изберете големи и хрупкави лакомства, за да осигурят известна абразия на остатъците и плаката по зъбите и венците, но не прекалено твърди или остри, за да могат да наранят устата на вашата котка. Лакомствата се предлагат в богат асортимент от различни вкусове като пиле, сьомга, котешка билка или боровинки.

В проучване на чуждестранна медия, 45% от анкетираните стопани на котки избират да опитат първо метода с течните добавки, почти 30% предпочитат да приложат локален гел, по 12% са за денталната диета и стоматологично лечение.