7 оригинални идеи как да им намерим приложение

След ремонт, демонтаж на стар навес или подмяна на пода, старите дъски често остават – на двора, на вилата, пред къщата. Какво да правим с тях?

Предлагаме ви няколко идеи как да използвате старите дъски на вилата.

1. Градински пътеки

Ако в селската ви къща или градината има зони, където постоянно се събира вода или мръсотия, старите дъски могат да се превърнат в практични градински пътеки. Така придвижването в района ще стане по-лесно и удобно, особено в дъждовно време, и ще добави декоративна нотка към пейзажа. Освен това, което е важно, тези пътеки ще ви излязат на практика без пари.

За да може да ползвате пътеките възможно най-дълго, освен дъските ще ви трябва геотекстил и пясък или чакъл.

Как да направите пътеките

1. Определете мястото, където ще бъде пътеката и я маркирайте с помощта на въже и колчета;

2. Отстранете тревата и изкопайте изкоп с дълбочина 10-15 см по цялата дължина на бъдещата пътека;

3. Поставете слой геотекстил на дъното на изкопа: това ще предотврати растежа на плевелите;

4. Отгоре поставете слой пясък или чакъл с дебелина 5-10 см, който едновременно ще играе ролята на основа и дренаж. Изравнете го и уплътнете;

5. Почистете дъските от мръсотията и старата боя. Ако са твърде дълги ги нарежете да са еднакви по дължина.

6. Третирайте дървото с антисептично или маслено импрегниране. Той ще предпази дъските от влага и ще удължи живота им.

7. Поставете обработените и изсушени дъски върху подготвената основа. Те могат да бъдат положени плътно една до друга или да се оставят малки празнини между тях за естествено оттичане на водата. Запълнете празнините с пясък или фин чакъл.

8. Ако е необходимо, дъските могат да бъдат боядисани или лакирани: този слой ще служи като допълнителна защита на материала.

Грижата за пътека, изработена от дъски, се свежда до периодично почистване от мръсотия и листа. Ако някои дъски започнат да гният, те могат да бъдат заменени с нови.

2. Повдигнати лехи

Старите дъски могат да се използват за създаване на повдигнати лехи. Методът за отглеждане на зеленчукови култури не на традиционни, а на повдигнати лехи набира все по-голяма популярност. И това не е изненадващо, защото повдигнатите лехи имат много предимства пред обикновените:

  • по-удобно поливане и грижи за растенията, тъй като не е нужно да се навеждате твърде ниско;
  • ранна реколта, поради факта, че през пролетта почвата в тези лехи се затопля по-бързо;
  • по-малко плевели;
  • има възможност да се контролира качеството на почвата, което е особено важно, ако почвата на мястото не е много плодородна.

Друго предимство на повдигнатите лехи е техният естетичен вид, тъй като вие изработвате кутията за лехата по свое усмотрение и вкус. И тук на помощ идват старите дъски.

Почистете дъските от мръсотия, стара боя или лак. Нарежете ги с размери, в зависимост от желаната дължина и ширина на лехата. Оптималният размер на високата леха е 1-1,2 м ширина (за да е удобно да се достигне до средата), около 2 м дължина и 30-90 см височина.

Третирайте дървото с антисептично или маслено импрегниране, за да го предпазите от влага и да удължите живота му.

Когато дъските изсъхнат, свържете ги заедно във формата на правоъгълник или квадрат. Ъглите могат да бъдат допълнително подсилени с метални ъгли за по-голяма стабилност.

3. Градински мебели

Старите дъски са идеален материал за създаване на уникални мебели. Те вече са издържали изпитанието на времето, издръжливи са и изглеждат „винтидж": Това може да се използва в ландшафтния дизайн.

Дъските са подходящи за създаване на семпли и стилни градински мебели. От тях можете да направите пейки, маси, столове и дори шезлонги, които ще изглеждат страхотно на верандата, в градината или на двора. Благодарение на старите дъски, тези предмети ще придобият специален чар и характер. Освен това такива мебели ще са уникални и ще струват много по-малко от закупените от арт магазините. мебели.

Преди да започнете сглобяването на мебелите, дъските трябва да бъдат подготвени: почистете ги от мръсотия, стара боя и лак и ги шлайфайте, за да отстраните неравностите.

Най-простата мебел, която може да направи всеки, който знае как да държи трион и чук в ръцете си, е обикновена пейка. Отрежете няколко дъски с еднаква дължина, които се закрепват заедно с напречни летви. След това свържете горната част с краката. Вместо крака, можете да използвате два пъна - така изглеждаха пейките, които стояха пред домовете на нашите баби.

Почти по същия начин можете да направите градинска маса. Ако имате повече материал, можете да направите стелажи за инструменти или цветарник.

Третирайте всички дървени мебели със защитни продукти: масло за дърво, лак или боя. Това ще удължи живота на дървото и ще го предпазите от влага и слънце.

4. Сандък за компост

Старите дъски могат да се използват за изграждане на контейнер за компост. В такъв сандък е удобно да се събират органични отпадъци (листа, окосена трева, хранителни отпадъци) и да се получи ценен (и абсолютно безплатен) тор за градината. Така ще се получи „с един куршум – два заека" - ще рециклирате старите дъски и ще използвате добре органичните отпадъци.

За да изработите компостер, сглобете рамката от дъски, като направите кутия без дъно и без капак. За закрепване на дъските използвайте метални ъгли и винтове. Височината може да се увеличава постепенно, докато се пълни с отпадъци.

5. Хранилки или къщички за птици

Старите дъски могат да се използват за създаване на къщички за птици и хранилки за птици. Това е не само полезно, но и забавно занимание за цялото семейство. "Къщите" за птици могат да бъдат поставени в градината, на вилата или дори на балкона.

Хранилка за птици или къщичка за птици ще ви помогнат да привлечете птици във вашата градина, което означава намаляване на броя на опасните насекоми. В допълнение, направени в същия стил, такива жилища за птици могат да се превърнат в украса на сайта и елемент на дизайна.

6. Ограда за обекта

Ако имате много стари дъски, можете да ги използвате, за да създадете ограда. Разбира се, дървото не е най-издръжливият материал, но ако дъските са правилно обработени със защитни съединения, дървената ограда ще продължи доста дълго време.

Дъските могат да се поставят както хоризонтално, така и вертикално. Най-често срещаният вариант е класическата ограда. Ако предпочитате уединение, свържете дъските без празнини, за да създадете непрекъснати дървени участъци. Ако обичате въздуха, направете ажурна решетъчна ограда.

Готовата ограда може да бъде боядисана или лакирана - това ще придаде на оградата по-чист вид.

7. Дърва за камината или печката

И, разбира се, старите дъски могат да се използват като гориво за огнище, барбекю, печка или камина. Сухите и чисти дъски горят добре и могат да осигурят приятна топлина в студените есенни вечери.

Ако дъските са твърде дълги, първо трябва да бъдат нарязани на дърва за огрев с необходимия размер. Пепелта от изгарянето също не трябва да се изхвърля: на вилата може да се използва за хранене на растения, дезоксидиране на почвата, борба с вредни насекоми и др.