Какви деликатеси можете да приготвите от сезонните плодове

Едно време ябълките са били използвани за предсказване на времето през зимата. Колкото по-голяма е реколтата, толкова по-люта ще е зимата.

Освен това, за да избегнем есенната меланхолия, можем да се поглезим с нещо сладко. Тъй като природата ни е дала богата реколта, нека това са ястия с ябълки, но не традиционни печива, а вкусни десерти, приготвени от сезонни плодове.

Ябълки в карамел 

Този деликатес е многостранен в представянето си. Можете да „къпете" в карамел както цели плодове, така и резени. Или можете да поставите нарязани ябълки в буркан, да го напълните с лепкавата сладост и да го използвате като пълнеж за палачинки или десерти от бутер тесто. Можете също така да добавите червена боя към карамела, тогава ще получите същите ябълки като тези от коледните пазари.

Продукти: 5-6 ябълки.

За карамела: 300 г захар, 60 г масло, 4 суп. лъж. лимонов сок.

Приготвяне: Подгответе ябълките: нарежете ги, ако искате да ги карамелизирате на парчета, или просто почистете сърцевината, ако планирате да ги приготвите цели.

За карамела разтопете маслото в тенджера с дебело дъно, добавете лимоновия сок и захарта. Гответе, докато захарта се разтопи, 3-4 минути.

Потопете ябълките в карамела и ги поставете върху хартия за печене да изстинат.

Целувки 

Лек и ефирен, този десерт ще се превърне в главен герой на детското парти или събирането с приятели. Обикновено целувките се приготвят с добавяне на желатин или агар-агар. По-добре е да спрете на последния сгъстител. Желатинът уплътнява твърде много десерта, докато агар-агарът деликатно запазва ефирността на сместа. Можете да украсите по ваш вкус: някои обичат да поръсват с пудра захар, други предпочитат да украсяват с какао, а има и такива, които добавят екзотични нотки с кокосови стърготини.

Продукти: 3-4 ябълки, 8 г агар-агар, 720 г захар, 1 белтък, 160 мл вода.

Приготвяне: Сложете агар-агара в метална купичка, добавете вода и оставете да набъбне.

Отстранете сърцевината на ябълките и нарежете плодовете на големи филийки. Поставете ги във форма за печене, налейте малко вода на дъното и сложете във фурната да се пекат до омекване на 180°C. Това ще отнеме около 20 минути. Изпечените ябълки се обелват, добавят се 240 г захар и се пасират. Добавете останалата захар към агар-агара, сложете купичката на котлона и гответе на умерен огън при непрекъснато бъркане. Сиропът ще бъде готов веднага щом достигне 110°C. Ако нямате термометър за храна, изчакайте течността да заври и гответе точно 1 минута.

Поставете охладеното ябълково пюре в купата на миксера, добавете половината белтък и започнете да разбивате. Сместа трябва да изсветлее и да увеличи обема си. Добавете останалия белтък и разбийте до пухкава смес. Налейте сиропа на тънка струйка, като продължавате да разбивате още 3 минути.

Прехвърлете сместа в сладкарски пош и оформете целувките върху хартия за печене. Оставете да стегнат за една нощ.

На следващия ден внимателно отделете целувките от пергамента, украсете с поръска по желание и поставете в плътно затварящ се съд.

Ябълково „сирене" 

В Литва този десерт се приготвя за Коледа. Лакомството е наречено така, заради сходния метод на приготвяне, както при сиренето. Първо, плодовете се варят, след това пюрето се поставя под преса, за да се отдели течността и накрая се оставя „да зрее". Обикновените буци сирене преминават през същите етапи. При ябълките се получава нещо средно между пестил и мармалад.

Продукти: 1 кг ябълки, 15 фурми без костилки, шепа орехи, 200 г захар, 1/2 ч. лъж. смляна канела.

Приготвяне: Нарежете ябълките на парчета и ги сложете в тенджера. Добавете 4 суп. лъж. захар и налейте вода. Течността трябва да покрива плодовете. Включете котлона на средна степен и гответе, докато ябълките омекнат. Когато сте готови, с помощта на миксер или потапящ се блендер пюрирайте плодовете, заедно с течността.

Получената смес поставете отново на котлона и оставете да къкри на слаб огън, докато течността се изпари напълно. Не забравяйте да бъркате енергично. Без да сваляте пюрето от огъня, добавете захарта, смлените ядки и фурмите. Гответе сместа още няколко минути.

Поставете бъдещото ябълково сирене във влажна марля, завържете го здраво и го поставете на повдигната повърхност и притиснете отгоре с тежест. Така ще премахне останалата влага от пюрето.

След 24 часа извадете сиренето от тензуха и го поставете върху решетка да отлежи. След 5 дни десертът ще бъде готов.

Трайфъл 

Английският десерт стана широко известен по света с лесното си приготвяне и огромното поле за експериментиране. Дизайнът му остава непроменен. Съставките трябва да бъдат подредени на слоеве. По желание ядките в рецептата могат да бъдат заменени с бисквитени трохи или бисквити, а кремът - със заквасена сметана. Можете дори да приготвите трайфъл с карамелени ябълки, за които писахме по-рано.

Продукти: 5 ябълки, 50 мл вода, 300 мл сметана 33%, 50 г пудра захар, 100 г лешници, 100 г захар, 1 ванилия.

Приготвяне: Обелете ябълките, отстранете сърцевината и нарежете на тънки филийки. Те се прехвърлят в тенджера, добавят се 50 г захар, ванилията и водата. Гответе докато ябълките омекнат. Сварените плодове се свалят от котлона и се охлаждат. Пасирайте ги до пюре.

Поставете лешниците в тава за печене и ги запечете във фурната на 200°C за 10 минути. Извадете ядките, отстранете люспите и ги сложете в сух тиган. Добавете останалата захар и загрейте до образуване на карамел. Накълцайте карамелизираните лешници много на ситно.

Охладената сметана се разбива с пудрата захар до гъст крем.

Оформете десерта. На дъното се слага ябълково пюре, след това слой ядки и бита сметана. Повтаряйте слоевете, докато формата се напълни.

Суфле 

Този лек десерт е подходящ и за тези, които следят за фигурата си. Между другото, печените ябълки се усвояват много добре от тялото. Можете да ги ядете дори през нощта, без да се притеснявате, че десертът ще се превърне в допълнителни сантиметри на талията ви.

За по-впечатляващо представяне, можете да приготвите суфлето директно в ябълките. Вярно, тогава ще ви трябват повече плодове.

Продукти: 3 ябълки, 200 г извара 5%, 2 яйца, 2 суп. лъж. пудра захар, 2 суп. лъж. нишесте, 1 ч. лъж. лимонова кора, смляна канела на вкус.

Приготвяне: Претрийте изварата през сито или разбийте с блендер до гладкост. Добавете жълтъците и отново разбийте добре с пасатора.

Обелете ябълките и ги пасирайте до получаването на пюре. Смесете с нишестето и добавете към изварата. Добавете щипка канела и разбъркайте. Прибавете лимоновата кора и разбъркайте отново.

Белтъците се разбиват заедно с пудрата захар на твърд сняг. Смесете внимателно белтъците със сместа от изварата и ябълките.

Поставете суфлето във формичките и печете във фурната за 20 минути на 200°C. Сервирайте десерта веднага.