Какви рецепти да изберете, за да не готвите с дни по празниците

В съвременния свят дори и Нова година минава бързо... Много домакини работят усилено до празника, а някои дори и на него. Има „катастрофална" липса на време за готвене.

Много искаме предложеното от нас меню за Нова година да ви помогне, поне малко, да не губите време в търсене на бързи ястия и като цяло с тези рецепти да можете да подредите оригинална новогодишна маса за 2 часа!

Предястие 1: Сандвичи с пушени шпроти 

Продукти: 6 филии тостерен хляб, 100 г твърдо сирене или кашкавал, 1 скилидка чесън, 2-3 ч. лъж. майонеза, 12 рибни филета (пушени шпропи), 6 чери домата, листа от зелена салата, клечки за зъби.

Приготвяне: Разрежете тост хляба диагонално на две половини и ги закрепете с клечка за зъби. Прехвърлете хляба в чиния и го сложете в микровълновата за 1 минута. Оставете да се охлади, а междувременно пригответе плънката. Настържете 100 г твърдо сирене на ситно ренде, добавете 1 скилидка чесън, прекарана през преса и 2 ч. лъж. Майонеза. Разбъркайте. Нарежете чери доматите на две (може да вземете прясна краставица).

Когато хлябът е изстинал, извадете клечките за зъби. Сега сложете плънката вътре, разпределете я равномерно, добавете листа свежа салата, риба и половин домат.

Това е просто, но много вкусно предястие. Удобно за хапване, оригинално е, красиво и се харесва на всички.

Предястие 2: Коледна елха 

Продукти: хляб, крема сирене, прясна краставица, червен хайвер, сурови моркови - за украса.

Приготвяне: Изрежете звездички от морковите. Най-лесно това можете да направите с формички за сладки. От филийките хляб изрежете кръгове (можете да използвате всякакъв хляб). С ренде за кашкавал нарежете прясната краставица на тънки филийки. Парчетата краставица трябва да са много тънки, полупрозрачни.

Вземаме клечка за зъби и започнете да нанизвате резенчета краставица вълнообразно, но така че всяко следващо огъване да е малко по-голямо от предишното. Получава се коледно дърво. Украсете отгоре с предварително подготвените звезди от моркови.

Намажете хляба с крема сирене и добавете 1 ч.л. хайвер, разпределете ги равномерно. В центъра на брускетата забиваме коледна елха и едно вкусно, бързо и невероятно красиво предястие е готово.

Салата „Червено море" 

Продукти: 250 г рачешки рулца, 1/2 чушка (червена) , 2 големи домата, 90 г твърдо сирене, 3-4 скилидки чесън, 100 мл майонеза, сол - щипка (по желание).

Приготвяне: Нарежете всяко рачешко руло на две и след това на ивици. Нарежете чушката на дълги парчета, след което ги разполовете.

Нарежете доматите на четвъртинки и отстранете средната част. За салатата ни трябва само твърдата част на домата. Нарежете го на лентички и го добавете към останалите съставки. Настържете твърдото сирене на едро ренде и го прибавете и него в купата.

Смачкайте 3-4 скилидки чесън през преса. По желание можете да добавите щипка сол към салатата. Добавете майонеза и разбъркайте добре.

Салатата е готова.

Салата „Минутка" 

Продукти: 250 г пушено пиле, 250 г настъргани на дълго моркови, 150 г царевица от консерва, глава лук, 100 г чери домати, сол и майонеза на вкус, пресен копър

За крекерите: 5-6 филии тостирен хляб, ароматно масло.

За мариноване на лука: 1 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. оцет (9%), студена вода.

Приготвяне: Нарежете лука на полумесеци, сложете го в купа, добавете 1 суп. лъж. захар и 1 суп. лъж. оцет (9%) и залейте със студена вода, така че да покрие напълно лука, разбъркайте и оставете да се маринова за 15 минути.

Пушеното пиле нарежете на ситно, а чери доматите нарежете на половинки.

За салатата ни трябват крутони. За да ги приготвите, нарежете хляба на малки кубчета, изсипете го в тава и поръсете с олио и с любимите подправки. Разбъркайте и поставете тавата в предварително загрята фурна за 3-4 минути, печете на 200 градуса.

Сипете всичките съставки в купа - пушеното пиле, настърганите моркови, царевицата, маринования лук (не забравяйте да отцедите водата от лука), чери доматите (отделете няколко за украса на салатата), както и наситнен пресен копър и щипка сол.

Добавете няколко кубчета крекери, а останалите добавете непосредствено преди сервиране на салатата. Добавете няколко лъжици майонеза и разбъркайте салатата. Украсете с крутони и домати и сервирайте.

Месо „по френски" 

Продукти: 600 г свинско бонфиле, сол и смлян черен пипер на вкус, 2 глави лук, 2-3 домата, 200 г сирене (моцарела), 100 г майонеза или заквасена сметана, 2 ч. лъж. сушена майорана.

Приготвяне: За да приготвите това ястие, вземете филе, ако има жили, ги изрежете и нарежете почистеното свинското на парчета с дебелина 1,5-2 см. Начукайте месото и подправете със сол и черен пипер от двете страни. Намажете формата за печене с растително масло и наредете парчетата свинско в тавата.

Нарежете лука и доматите на кръгчета. Ако доматите са големи, разполовете резените. Имаме нужда и от сирене. Препоръчваме ви да вземете моцарела. Това сирене е нежно и лесно се топи. Сиренето се нарязва на парчета, по желание може да се настърже и на едро ренде.

Намажете парчетата месо с майонеза и след това поставете кръгчета лук отгоре. Поставете доматите върху лука. Покрийте доматите със сирене и върху сиренето поръсете суха майорана. Подправките могат да се променят според вашия вкус. Сухият босилек и риган също са идеални.

Поставете ястието да се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна за половин час. След 30 минути невероятно ароматното и вкусно ястие е готово!

Целувчен десерт „Руло бизе" 

Продукти: за целувченото тесто: 190 г (6 яйца) белтъци, щипка лимонена киселина, ¼ ч. лъж. сол, 250 г захар, 25 г нишесте.

За крема: 150 г крема сирене, 20 г пудра захар, 100 мл сметана (33%).

За пълнежа: ягоди

За украса: 200 мл сметана (33%), ягоди, мента.

Приготвяне: Към белтъците (необходими са ви 190 г, това са 6 яйца) добавете щипка лимонена киселина, 1/4 ч.л. сол и започнете да разбивате с миксер на средна скорост, докато се появи лека мека пяна. Увеличете скоростта и когато пяната стане малко по-висока от средната, започнете да добавяте захарта.

Много важен момент тук е да добавяте захарта не наведнъж, а на части. Добавя се една част - разбива се 15-20 секунди, след което се добавя следващата порция захар.

Когато се добави цялата захар, продължете да разбивате, докато белтъкът стане лъскав, плътен и запази добре формата си. Прибавете 25 г царевично нишесте и го смесете с белтъка на средна скорост. Няма нужда да биете дълго време. Кремът е готов.

Застелете тавата за печене с хартия и прехвърлете целувчената смес.

Хартията трябва да покрива и страните.

Разпределете сместа равномерно с шпатула и поръсете с бадемови листенца. Това не е задължително, но вариантът с ядки е по-вкусен.

Поставете тавата в предварително загрята до 150 градуса фурна за половин час. Блатът е готов, леко се запича и на повърхността му се е образувала хрупкава коричка.

Извадете блата от фурната, отгоре веднага поставете лист хартия за печене, решетка и обърнете. Отстранете тавата за печене и внимателно махнете хартията. Първо отлепяме по краищата, а след това, с леки движения, отделяме блата. Оставете да изстине напълно, в това време пригответе крема.

Разбъркайте с миксер 150 г крема сирене с 20 г пудра захар. След това, на тънка струя, се налива 100 мл сметана. Сместа се разбива на пухкав крем.

Белтъчният блат изстива доста бързо, така че, веднага щом сте направили крема, го разпределете равномерно с леки, ненатискащи движения. Добавете горски плодове и сладко на лентички.

Завийте на стегнато рулото. Това става много лесно. Поставете рулото, увито в хартия, в тава за печене и го приберете в хладилника за 1-2 часа.

По принцип може да се сервира и в този вид, но може и да разбиете малко сметана с пудра захар и допълнително да украсите рулото. Върху крема можете да сложите ягоди и листенца мента.