Цената на килограм пресни ядливи е между 7-10 евро
От средата на септември до края на ноември в европейските страни настъпва сезонът на ядливите кестени, който превръща тази питателна ядка в търсена стока. Печените и пресните кестени се купуват от потребителите на цени от 9,5 евро за килограм и повече, което прави ядливите кестени все по-привлекателни за отглеждане. Ето повече информация, подбрана от EastFruit.
Ядливите кестени (Castanea sativa) са
богати на хранителни вещества ядки,
популярни в много страни по света. Европейският кестен, известен също като сладък кестен, е многогодишно растение, принадлежащо към семейство Букови. Служи като ценен източник на мед, ядки, а също така се отглежда заради декоративната си стойност. Едно дърво може да даде 100-200 килограма плодове, които от векове се използват в различни кулинарни форми - сурови, печени, варени, сушени и преработени в брашно. В Корсика например, кестените са основна храна, а кестеновото брашно е придобило популярност, поради тенденциите за здравословно и безглутеново хранене.
В Украйна този продукт се предлага на цена от 11 000 гривни (500 лв) за 25 килограма. Той е познат най-вече на любителите на експерименталната кухня, почитателите на нови хранителни продукти, посетителите на международни гастрономически събития и покровителите на магазините за здравословни храни.
В сравнение с други безглутенови брашна, кестеновото брашно има текстура, която най-много прилича на смляна пшеница, което го прави универсален заместител при печене, където безглутеновите версии често се затрудняват да възпроизведат желаната консистенция. С високата си пластичност кестеновото брашно е универсален заместител на най-популярното пшенично брашно. Освен това то има ядков аромат и сладък подтекст на вкус. Друго предимство на кестеновото брашно е високото му съдържание на протеини и фибри в сравнение с други брашна от този вид, което осигурява продължително усещане за ситост и влияе положително на чревната перисталтика.
В заключение може да се каже, че ядливият кестен, с разнообразните си кулинарни приложения и ползи за здравето, представлява не само есенно удоволствие, но и печеливша ниша в сектора на агробизнеса. Тъй като интересът на потребителите към уникални и питателни продукти продължава да расте, отглеждането на ядливи кестени се оказва
обещаващо начинание
както за земеделските производители, така и за предприемачите в областта на агробизнеса. В промишленото производство смлените кестени се използват като пълнеж или топинг за торти, бисквити, сладолед, сладкиши и бонбони. Под формата на прах те могат да служат като заместител на кафето поради високото си съдържание на въглехидрати. Поради богатството си на въглехидрати кестените понякога се преработват в хранителен алкохол. В Корсика и Швейцария кестените се използват за варене на бира, а в Италия и Франция - за производство на ликьори.
Западноевропейските страни са възприели консумацията на ядливи кестени от Средиземноморието. Понастоящем ядливите кестени са популярни в Италия, Испания, Франция, Гърция, Турция, Китай и Япония. В тези страни те се използват широко в кулинарията, добавят се към различни ястия или се консумират като закуски.
Разпространението на кестените зависи от климатичните и почвените условия, както и от хранителните традиции в различните региони. Изключително важно е също така да се отбележи, че културата на консумация на кестени може да е свързана с местните религиозни и културни традиции.
Ядливите кестени са богати на въглехидрати, протеини, желязо и витамини, което ги прави ценен източник на хранителни вещества. Те съдържат и антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на организма от различни заболявания.
Освен това кестените са естествен източник на енергия, което ги прави полезни за консумация в периоди на интензивна физическа активност или умствено натоварване.
В източноевропейските страни, по-специално в Украйна, ядливите кестени са по-популярни в западната част на страната, в Закарпатието. Ядливите кестени се използват широко в украинската кухня за приготвяне на различни ястия, включително пюре от кестени, супи, пайове и десерти. Кестените са популярни и като закуски, печени или варени.
В Украйна ядливите кестени могат да се намерят по-често на местните пазари и в супермаркетите, като цената им е около 400 гривни (20 лв) за килограм.
Цената
на разсада от ядливи кестени в Украйна е приблизително 70-140 гривни за брой. Предлагат се и проверени и жизнеспособни кестенови семена.
В Европа цената на килограм пресни ядливи кестени е значителна. Например в Италия цената на килограм пресни ядливи кестени варира от 7 до 10 евро, докато цената на печени кестени, приготвени направо на улицата, започва от 9,5 евро за килограм. Италия е известна със своите ядливи кестени.
В Италия ядливите кестени могат да се намерят навсякъде. "Особено в региона Венето има много кестени, предимно в провинциите Тревизо и Виченца, които са най-добрите места за търсене и събиране. В целия регион обаче има гористи местности и Еугански хълмове, покрити с кестенови горички, където от септември до ноември растат големи, меки и вкусни кестени. Благодарение на географското положение, хълмистия терен и климата на Венето, кестеновите горички през есента се изпълват с топли цветове, придавайки вълшебен оттенък на природата. Пример за венецианско съвършенство несъмнено е кестенът от сорта "Marrone del Monfenera", известен със своята прахообразна, сладка и вкусна текстура", отбелязва Катерина Звериева, директор по развитието на Украинската асоциация на производителите на плодове и зеленчуци (UHA) и ръководител на уебсайта на международната информационно-аналитична платформа East-Fruit.com.
Що се отнася до Ломбардия, Пиемонт, Емилия-Романя и Тоскана, кестеновите горички в тези региони обикновено са частни.
Печените кестени, по-известни в Италия като caldarroste, имат дълга и завладяваща история, датираща от древни времена. Докато сега италианците ги консумират главно като вкусна есенна закуска, в миналото те са играли много по-важна роля в обществото.
През Средновековието
кестените са били смятани
за "хляба на бедните",
особено в планинските райони, където отглеждането на зърнени култури е било предизвикателство. Богати на въглехидрати и фибри, кестените се превръщат в основен източник на храна за по-малко заможните хора. Те се консумирали не само пресни или печени, но и сушени и смлени на брашно за тесто и супи.
Тази скромна храна играе основна роля по време на глад или война. Кестените можели да се съхраняват продължително време и поради своята универсалност били подходящи за различни ястия. С течение на времето печените кестени започват да губят статута си на "храна за бедните" и придобиват по-празничен и весел тон. Тяхното присъствие се превръща в непогрешим символ на есенните и зимните празници, фестивалите и сезонните пазари.
Кестени или марони?
Интересно е, че в Италия, на местата, където се пекат кестени, може да срещнете различни наименования: castagni, marroni... Има ли разлика? Със сигурност!
"Първата съществена разлика е свързана с техния произход. Всъщност "castagni" е плод на диворастящо растение, което расте спонтанно в горичките и по хълмовете и е известно още като "хлебно дърво" (тъй като дълго време е било храна на бедните). От друга страна, ядливите "marroni" са резултат от селекция, присаждане и кръстосване на растения. Когато хранителната стойност на ядливите кестени била оценена, хората преминали от събирането на кестени към тяхното действително отглеждане и размножаване, което довело до появата на нови сортове ядливи кестени", отбелязва Катерина Звериева.
Между тези сортове ядливи кестени има и значителни външни различия. Дивите кестени обикновено са по-малки по размер в сравнение с марони. По отношение на вкуса дивите кестени обикновено имат по-малко сладък вкус, докато култивираните им събратя са сладки и забележително хрупкави.
Забележително е, че първите са по-подходящи за приготвяне на брашно, кремове или печене, докато вторите са отлични за приготвяне на "marrons glacés" или за комбинирането им с топли ястия.
Рецепти
Като апетитно първо ястие италианците обичат да приготвят ризото с кестени, което има фантастичен аромат и кремообразна консистенция. Кестеновите ньоки, приготвени с кестеново брашно, също са подчертано есенна разновидност на традиционните картофени ньоки. Европейците се наслаждават и на супа от кестени и традиционно приготвят пилешко и гъше месо с кестени.
За десерт добре подхождат пай с кестени и крем с кестени, както и вкусният десерт "Монблан" на основата на кестени с какао и бита сметана.
Ароматът на печени кестени, който се носи из хладния въздух, е един от символите на октомври и ноември, способен да събере хора от всички възрасти около топъл огън, пукането на кестените и хармонията на есента. За земеделските производители кестенът представлява интересна и доходоносна ниша.
У НАС
Горите в България с доминиране или участие на обикновен кестен са разпространени главно по северните склонове на Беласица и Славянка, южните склонове на Огражден (долините на реките Градешница и Рибнишка), Пирин (северното подножие при с. Брежани и край гр. Гоце Делчев ) и Западна Стара планина – в района на гр. Берковица.
Кестеновите гори заемат площ от около 3000 хa. Развиват се във височинния диапазон от 300 до 1150 m (оптимум 400–700 m надм. вис.) върху склонове с различен наклон и предимно сенчести изложения при умерен и сравнително влажен климат. Част от горите са в защитени територии – резерват „Конгура", природен парк „Беласица", резерват „Али ботуш" и в защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000.
Освен, че се популяризират с празниците на кестена в селата Брежани и Коларово, в последните години в споменаните по-горе райони на страната се създават и частни кестенови насаждения.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/269/Image_16335269_811_0.jpg)
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/271/Image_16335271_811_0.jpg)
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/273/Image_16335273_811_0.jpg)
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/275/Image_16335275_811_0.jpg)
Коментари