Войната е оказала сериозно въздействие върху земеделските стопанства в Израел, което води до недостиг на пресни продукти и увеличаване на вноса на селскостопански продукти, съобщава FreshPlaza.

През 2024 г. Израел внася 227 000 тона плодове и зеленчуци от 30 държави, което представлява увеличение с 13% в сравнение с 2023 г.
На пет продукта се падат 75% от целия внос на селскостопански продукти:

  • Ябълки - 60 000 тона (+58%), основно от Молдова, Канада и Аржентина;
  • Лук - 57 000 тона (+111%), като 82% от тях идват от Нидерландия;
  • Домати - 30 000 тона (-35 %), поради забраната за износ от Турция и спрените доставки от Йордания;
  • Чесън - 13 000 тона (+30 %), предимно от Китай;
  • Ананаси - 10 000 тона (+64 %), 90 % внос от Коста Рика.

В същото време вносът на краставици е намалял с над 50 %, тъй като израелските земеделски производители са увеличили местното производство, компенсирайки загубите от турските и йорданските доставчици.

Много от ключовите земеделски райони на Израел, особено ябълковите градини в северната част на страната, пострадаха поради близостта си до конфликтни зони. Освен това недостигът на работна ръка и трудностите при поддържането на стопанствата задълбочиха кризата.

Орен Лави, генерален директор на Министерството на земеделието на Израел, заяви, че страната следва дългосрочна стратегия за увеличаване на вътрешното селскостопанско производство с 30% през следващото десетилетие, като се намали зависимостта от вноса.

Макар че Израел е успял да възстанови 90 % от самозадоволяването с домати, той продължава да зависи от външни източници за други култури. Правителството има за цел да обърне тази тенденция и да засили продоволствената сигурност въпреки продължаващите предизвикателства.