Ако обичате летни плодове толкова, колкото и ние, вижте нашите рецепти

Медените праскови, сочните нектарини и уханните кайсии са любими юлски плодове. Вкусни са както самостоятелно, така и като част от различни в ястие. Имат много мек и ненатрапчив аромат, който допълва добре всеки сладкиш или десерт

Най-популярните ястия от кайсии и праскови са десертите. Сладка, блатове, конфитюри, компоти и други консерви за зимата, торти, пайове, кифли и други лакомства с кайсии и праскови са обичани както от деца, така и от възрастни. Но с плодовете можете да приготвяте и солени ястия с месо. Кайсиите се съчетават добре с пилешко, пуешко и други меса от домашни птици, както и със свинско и крехко телешко месо. Една от популярните рецепти за телешко е печено с праскови във фурната. А със свинско месо, кайсии и праскови можете да приготвите прекрасен шницел или шишчета.

Кайсиите и прасковите могат да се добавят и към салати, и то не само плодови. Например, кайсии могат да се добавят към салата с пушено сирене и спанак. А прасковите могат да се добавят към салата Никоаз с риба тон.

От кайсии и праскови се получава много вкусно и питателно масло, което може да се добавя и към различни ястия. Кайсиевото масло (да не се бърка с растително масло от кайсиеви ядки) може да се приготви по следния начин: с миксер разбийте сладкото от кайсии с маслото, като по желание добавите шери.

Кайсии

Рецептите с кайсии ще се харесат на всички почитатели на тези слънчеви плодове. С тях можете да приготвите буквално всичко, което сърцето ви желае. Искате да изпечете торта или сладкиш - моля, направете сладко или конфитюр - няма проблем, ароматен компот или модерен коктейл - и това е възможно. А можете да ги добавите и към салата със сирене или шунка, да ги изпечете на скара и да сервирате с пилешко или свинско месо, да задушите в месна яхния - кайсиите ще бъдат на мястото си навсякъде.

Кайсията узрява доста рано: в някои средиземноморски страни - още през март. У нас кайсиевите плодове узряват в началото на лятото - през юни-юли. Плодовете са полезни: богати на каротин (витамин А), минерали (желязо, калций, магнезий, натрий, фосфор, флуор), лесноусвоима фруктоза. Освен това пресните плодове са нискокалорични.

Кайсиите не трябва да се купуват неузрели: взети от клоните на дървото преди време, те ще останат незрели. След като измиете кайсията, тя трябва да се избърше на сухо: по този начин вкусът на зрелия плод ще изглежда много по-силен.

Имайте предвид: кайсиите бързо се развалят. Затова често се консервират (цели, на половинки и на кубчета, в собствен сок и в сироп), от тях се пресоват сокове и се прави вино. Кайсиите се сушат по два начина: цели, с костилки или нарязани на половинки, без костилки.

Кралски чийзкейк 

Кралският чийзкейк не е обикновен голям чийзкейк, а пай от маслено тесто с пълнеж от извара. Добавете кайсии, те чудесно се съчетават с изварата. Ще получите оригинален десерт!

Продукти: За тестото: 250 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 70 г захар, 125 г масло, 1 яйце.

За пълнежа: 400 г извара, 2 яйца, 100 г захар, 50 г царевично нишесте, 150 г сметана, портокалова кора на вкус, 5 кайсии.

Приготвяне: За тестото смесете брашно, бакпулвер и захар. Добавете студеното масло и разтрийте всичко до получаването на маслени трохи. Добавете яйцето и замесете меко еластично тесто. Поставете го в хладилника за 20 минути.

За пълнежа смесете изварата, жълтъците, захарта, нишестето и сметаната. Разбийте всичко с блендер (или можете да претриете през сито). Добавете портокалова кора. Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг. Внимателно го прибавете към сместа с изварата.

Вземете правоъгълна форма за печене с приблизителни размери 21 х 21 х 4 см. Сипете 2/3 от тестото и разстелете по дъното и стените на формата.

Сипете пълнежа. Наредете отгоре половинките кайсии с разреза надолу и леко ги притиснете. Останалата 1/3 от тестото сипете внимателно върху кайсиите. Печете в добре загрята фурна на 180°C за 55 минути.

Оставете чийзкейка да изстине и се насладете на вълшебния му вкус и аромат.

Кифлички 

Продукти: За тестото: 15 г прясна мая, 50 г захар, ½ ч. лъж сол, 330 г брашно, 30 г масло, 25 мл зехтин, 150 мл прясно мляко, 40 г сметана, 1 яйце.

За пълнежа: 300 г кайсии, 1 суп. лъж. захар.

Приготвяне: В топлото мляко добавете 1 суп. лъж. захар и прясната мая. Разбъркайте и оставете за 15 минути, за да се активира маята. В друга купа разбийте яйцето, разтопеното масло, сметаната, зехтина и захарта.

Добавете маята, пресятото брашно, солта и омесете меко лепкаво тесто. Покрийте със стреч фолио и оставете за 1,5-2 часа на топло.

Докато тестото втасва, пригответе кайсиевата плънка. Тези кифлички могат да се приготвят и със замразени кайсии. (Вместо кайсии можете да използвате круши + ванилия, ябълки + канела, сливи + канела.) Кайсиите се нарязват на 6 части, поръсват се със захар и се задушават малко (около 5 минути). Охладете плънката.

Разделете тестото на 4 части и всяка част разточете. Нарежете всяка кора на 4 триъгълни сектора. На всеки триъгълник направете по 3 разреза от двете страни. В средата сложете от плънката (1-2 суп. лъж.). Покрийте плънката с тесто, първо от едната страна, след това от другата или „на плитка“. Сложете кифличките върху тава за печене, като оставите разстояние между тях 1-2 см.

Оставете за 20 минути. Печете в предварително загрята фурна на 180-190°C за 20 минути.

Сладко с бадеми и мащерка 

Бърза рецепта за вкусно сладко от кайсии с ядки. Клончетата мащерка му придават пикантен билков аромат.

Продукти: 300 г захар, 1 портокал, връзка прясна мащерка, ½ ч. чаша бадеми, 500 г кайсии.

Приготвяне: Почистете кайсиите от костилките и поръсени със захар. Добавете портокаловия сок (или лимон) и кората, накъсайте листенцата на 3-4 стръка мащерка. Останалата мащерка завържете на китка с конец и добавете към кайсиите. Оставете за няколко часа. Прибавете белените бадеми.

Поставете тенджерата с кайсиите на котлона и изчакайте да заври. Варете 5 минути, дръпнете и оставете да изстине. Повторете още 2-3 пъти. Сиропът трябва леко да се сгъсти. Отстранете връзката мащерка и разсипете сладкото в буркани.

Мъфини с оризово брашно 

Мекият пълнеж от кайсии се съчетава добре с пухкавите кексчета. Те стават изключително крехки от оризово брашно и белтъците, разбити на твърд сняг.

Продукти: 100 г масло, 4 яйчни белтъка, 50 г оризово брашно, 20 г пшенично брашно, 60 г пудра захар, 100 г кайсии.

Приготвяне: Разтопете маслото. Белтъците се разбиват на твърд сняг. Смесете брашното с пудрата захар. Постепенно, като разбърквате внимателно, добавете белтъците и маслото към брашнената смес.

Измийте кайсиите, подсушете и нарежете на филийки.

Разпределете тестото във формичките за мъфини и отгоре леко притиснете резенчетата кайсии.

Пече се на 200°C за около 20 минути.

Понички 

Друга интересна рецепта с кайсии са поничките. Важно е да следите внимателно температурата на олиото, докато пържите тези понички: ако е твърде горещо, външната страна на бухтите ще изгори, а вътрешността ще остане сурова. Съвет: „Готовността на маслото може да се определи, като пуснете парче тесто в него - трябва да стане златисто, но не и изгоряло. Ако олиото започне да пуши, веднага намалете котлона!“

Продукти: 500 г кайсии, 250 г пшенично брашно, 1 яйце, 125 мл прясно мляко, 1 ч. лъж. масло, 1 ч. лъж. суха мая, 500 мл зехтин или растително масло за пържене, щипка морска сол.

Приготвяне: Сипете прясното мляко в малка тенджера, добавете маслото и загрейте на слаб огън, докато маслото се разтопи. Яйцето се разбива с 50 г захар и щипка сол. Добавете маята и затопленото мляко с маслото. Като продължавате да разбивате, добавете пресятото брашно и омесете тестото с ръце. Прехвърлете тестото в купа, намазана с растително масло, покрийте с фолио и оставете на топло за един час.

Измийте кайсиите, отстранете костилките и нарежете на малки кубчета. Разточете тестото и с помощта на малка чаша изрежете кръгчета. Всяко кръгче тесто разтеглете малко, сложете в центъра по една чаена лъжичка от кайсиите, поръсете с щипка захар и загърнете, като леко прищипвате краищата.

В дълбок тиган или тенджера загрейте растителното масло и изпържете поничките до златистокафяво. Поръсете отгоре с фина захар.

Сервирайте горещи.

И НЕЩО СОЛЕНО...

Салата с пушено сирене и спанак 

Тази красива салата може да се направи вегетарианска, като се замени пушеното сирене с пушено тофу.

Продукти: 200 г пушено сирене, 12 кайсии, 6 средно големи хрупкави краставици, 100 г бейби спанак, 1 суп. лъж. зърнеста горчица, 5 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. ябълков оцет, сол, прясно смлян черен пипер.

Приготвяне: Пушеното сирене нарежете на кубчета 2 см. Кайсиите нарежете по дължина на 4-6 части и ги залейте с оцет. Краставиците се нарязват на дебели кръгчета и леко се посоляват.

За дресинга смесете горчицата, зехтина, солта и прясно смляния черен пипер.

Смесете краставиците, пушеното сирене и кайсиите и полейте с дресинга. Разбъркайте внимателно.

Разпределете спанака в купички, сипете отгоре разбърканата салата и ако е необходимо подправете с още черен пипер. Сервирайте.

Праскови

Сезонът на прасковите започва от началото на август и продължава до края на септември. Те се консумират както самостоятелно, така и в комбинация с други плодове в плодови салати, десерти и компоти за зимата. Праскови могат да се добавят и към солени салати, печени меса и сосове.

И понеже наблегнахме на сладкишите с кайсии, сега ще ви предложим солени ястия с праскови.

Печени праскови с бри и прошуто 

Продукти: 6 праскови, 100 г сирене бри, 6 тънки резена прошуто, пчелен мед

Приготвяне: Разрежете прасковите на две, отстранете костилката. Нарежете сиренето бри на филийки, малко по-малки от половин праскова. Филийките прошуто се разполовяват и се навиват на рулца.

Загрейте грил-тиган и намажете леко с масло. Поставете прасковите с разреза надолу и запечете до покафеняване. Наредете прасковите в чиния, върху тях сложете резените сирене и рулцата прошуто, Прикрепете с шишче. Полейте с мед и сервирайте веднага.

Пиле на тиган 

Пилето върви добре с почти всички плодове, така че прасковите или нектарините са много подходящи тук. Сладостта на плодовете се "неутрализира" от чесъна, шалота и листата от лайм - получавате цяла гама от вкусове!

Продукти: 1 кг обезкостени пилешки бутчета (по-добре с кожата), 6 големи или 8-9 средни праскови/нектарини, 4-5 лукчета шалот, 2-3 скилидки чесън, 10-12 листа лайм, 120 мл сухо бяло вино, зехтин и масло, сол, прясно смлян черен пипер.

Приготвяне: Нарежете пилешките бутчета на 2 части. Посолете, поръсете с черен пипер и поръсете със зехтин. Оставете да престои, докато приготвяте останалите продукти. Прасковите се разполовяват по дължина на 6 части, като се отстранява костилката. Обелете, счукайтеили накълцайте чесъна. Разтопете няколко супени лъжици масло в тиган с незалепващо дъно и запържете прасковите и чесъна на силен огън до златистокафяво.

Почистете лука и го нарежете на тънки кръгчета. В голям тиган с дебело дъно загрейте около 1,5 суп. лъж. зехтин и масло. Добавете лука и задушете на умерен огън за 3 минути. Добавете пилето и запържете за 3 минути. от всяка страна.

Добавете виното и продължете да задушавате докато се изври до 3/4. Добавете в тигана прасковите и накъсаните наполовина (отстранете централната жилка) листа от лайм. Загрейте отново за 2 минути и сервирайте.

Свински ребра 

Продукти: 1,8 кг свински ребра, 4 суп. лъж. растително масло, 2 суп. лъж. чили сос, ½ ч. лъж. сос табаско, 4 зрели праскови, 2 суп. лъж. конфитюр от праскови, 60 г кафява захар, ¾ ч. лъж. смлян бахар, сол, черен смлян пипер.

Приготвяне: Нарежете ребрата на порции, по 2 парчета. Прехвърлете в тенджера, добавете вода, да ги покрие и варете 1 час. Смесете чили соса, кафявата захар, черния пипер и соса Табаско. Добавете сол и черен пипер на вкус.

Измийте прасковите и гиразрежете на две. Отстранете костите. Сложете прасковите в тигана, като ги намажете със сладкото и ги запържете от двете страни по 5 минути.

Запържете ребрата в сгорещено олио до златистокафяво, като ги обръщате често и мажете със соса, 15 минути. Добавете праскови и оставете на котлона за още 2-3 минути.

Нектарини

Нектарината е подвид на прасковата, а не хибрид между праскова и слива, както много хора погрешно смятат. Основната отличителна черта на нектарината е нейната гладка кожа. Този деликатен плод е вкусен както сам по себе си, така и след готвене. От нектарини можете да сготвите много и различни ястия.

Печени нектарини на фурна 

Един от най-летните десерти е нектарини на фурна със сладолед. Тази рецепта е подходяща за повечето костилкови плодове: можете да печете с меко масло и захар не само нектарини, но и праскови, кайсии или сливи.

Можете да сервирате десерта с любим сладолед и да украсите с листа от мента, филетирани бадеми или настърган шоколад.

Продукти: 8 нектарини, 200 г сладолед, 50 г масло, 2 суп. лъж. захар.

Приготвяне: Загрейте фурната на 190°C. Разрежете нектарините на две, отстранете костилките. Подредете половинките в огнеупорен съд с разреза нагоре.

Предварително извадете маслото от хладилника, за да омекне. В малка купа разбийте маслото и захарта и намажете с четка нектарините. Поставете съда във фурната и печете 15-20 минути. Извадете формата и наредете нектарините върху чиниите. Поставете по лъжица сладолед във всяка половина на нектарините и сервирайте веднага.

Шарлота с мед 

Шарлот с нектарини и мед е много необичаен сладкиш, така че най-вероятно никога не сте опитвали нещо подобно. Тази шарлота се прави от тесто с мая и е много различна от традиционната ябълкова, тъй като е с по-плътна текстура. При нея се долавят приятни нотки на мед, които изненадващо фино хармонизират с нектарини. В тази рецепта няма особени трудности, просто не забравяйте, че тестото за шарлота ще отнеме около час и половина, за да втасва.

Продукти: 125 мл прясно мляко, 50 г масло, 1 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. захар, 1 яйце, 250 г брашно, сол - на върха на ножа, 5 г суха мая, 3 нектарини, 1-2 суп. лъж. тръстикова захар, 3-4 суп. лъж. филетирани бадеми (кокос), пудра захар за поръсване.

Приготвяне: Пригответе тесто за шарлота с нектарини. Сипете прясното мляко в тенджера и го загрейте до 50°C. Добавете нарязаното масло, меда и бялата захар. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Оставете да се охлади, чукнете яйцето и разбъркайте с бъркалка. Прибавете пресятото брашно и солта, след което добавете сухата мая. Месете докато се получи тесто с хомогенна консистенция.

Покрийте съда с тестото с чиста кърпа и оставете на топло за един час. Тестото трябва да увеличи обема си около 2 пъти (съсредоточете се върху този индикатор).

Измийте и подсушете нектарините. Разполовете и отстранете костилките. Нарежете пулпата на тънки филийки Постелете формаза печене, с диаметър 20–22 см, с хартия. Загрейте фурната на 200°C.

Пресипете тестото в подготвената форма и отгоре разпределете резените нектарини, като леко ги притиснете. Поръсете с тръстикова захар. Покрийте с кърпа и оставете на топло за 20 минути.

Поръсете горната част на бъдещата шарлота с филетирани бадеми или кокосови стърготини. Печете около 40 минути.

Оставете да изстине, поръсете с пудра захар и сервирайте.