Във фурната или на тиган

Хрупкава коричка и крехко месо – такива трябва да са идеалните крилца. Дори новак в кухнята може лесно да приготви вкусни крилца - на фурна или в тиган, с минимални умения и достъпни продукти. Това е невероятно ястие, което може да бъде мезе при шумни срещи с приятели или основно, за обяд или вечеря, ако сервирате със сос, с гарнитура или салата.

Как да не изсъхнат?

Заради малкия си размер крилцата могат бързо да изсъхнат във фурната. За да не се случи това, трябва да следите температурата. Най-добре е да печете на 200 градуса – така месото остава сочно, а отвън се получава златист загар.

Можете да добавите и малко мазнина към маринатата. Малко растително масло или пълномаслено натурално кисело мляко ще свърши работа.

Ако вашата рецепта за крилца на фурна изисква суха панировка, можете да използвате пара. На дъното на фурната поставете огнеупорен съд с вода. По време на печенето парата няма да позволи на крилцата да изсъхнат.

Как да стават хрупкави?

Друга задача при приготвянето на крилца във фурната е да станат хрупкави. Най-лесният вариант е да изпечете крилцата на скара. Излишната мазнина и марината ще се отцедят, а кожата ще се изпече равномерно. Само не забравяйте да поставите ваничката за отцеждане отдолу.

Ако печете в тава или огнеупорен съд, подсушете старателно крилцата с домакинска хартия, преди да ги поставите във фурната. Излишната марината няма да позволи образуването на коричка.

За да получите допълнителна хрупкавост, можете да използвате панировка от брашно или нишесте. Сложете подготвените за печене крилца в торбичка, добавете малко нишесте или брашно, завържете торбичката и разклатете, за да се разпредели равномерно панировката. Нишестето също ще поеме излишната марината.

В марината можете да използвате захар или мед. По време на печенето те се карамелизират и придават на месото не само цвят и вкус, но и невероятна хрупкава коричка.

Предлагаме ви няколко варианта за приготвяне на пилешки крилца. Някои са страхотни като предястие, а други са страхотно основно ястие. Изберете любимите си сосове или гарнитури за сервиране и се насладете на резултата!

В соев сос 

Това е проста рецепта за крилца на тиган, която е идеална за всеки ден. Можете да добавите вкусен сос и да сервирате с гарнитура.

Продукти: 250 г пилешки крилца, 70 мл соев сос, глава лук, 3 суп. лъж. растително масло, сол, черен пипер, лют и сладък червен пипер, сушен чесън и джинджифил на вкус.

Измийте и подсушете пилешките крилца и ги нарежете на две. Смесете всички подправки и с получената смес натрийте месото от всички страни. Поставете в хладилника за 20-30 минути.

Загрейте олиото в тиган. Сложете крилцата и пържете на силен огън от двете страни до златистокафяво. Обелете и нарежете лука на тънки полукръгчета. Намалете котлона, добавете лука в тигана и продължете да задушавате още около 5 минути.

Сипете соевия сос, усилете котлона отново и пържете още 2-3 минути. Ако искате да сервирате крилцата със сос, долейте малко гореща вода и не оставяйте соса да изври.

В меден сос 

Медът е класика за крилца. Придава невероятна сладка нотка и прави кожата невероятно хрупкава и вкусна. За да постигнете баланс на вкуса, не забравяйте да добавите малко киселина и сол към марината.

Продукти: 700 г крилца, 2-4 скилидки чесън, 2 суп. лъж. соев сос, 1 ч. лъж. пикантен доматен сос, 2 суп. лъж. кетчуп, 2 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. растително масло, сол и подправки - на вкус.

Измийте крилцата, подсушете ги, нарежете наполовина и поставете в дълбок съд. Добавете смачкания чесън, сол и любимите си подправки. Сипете растително масло, соев сос, мед, кетчуп, добавете малко пикантен доматен сос. Разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно маринатата. Поставете крилцата в хладилника за няколко часа.

Наредете крилцата в тава или огнеупорен съд и сложете във фурната, предварително загрята до 200 градуса. Печете около 20 минути, след това обърнете и запечете за още 10 минути до пълна готовност.
Забележка: Ако печете крилца без марината, използвайте сух чесън. Пресният може бързо да започне да загаря и да придаде неприятен вкус на ястието.

Барбекю крилца на фурна 

Това е проста рецепта за крилца с невероятно пикантен вкус. Комбинацията от солени и сладки нотки на марината е класика, на която е невъзможно да се устои.

Продукти: 800 г крилца, 2 суп. лъж. доматено пюре, 3 суп. лъж. соев сос, 1 ч. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. захар, 1 ч. лъж. сушен чесън, 1 ч. лъж. сушен босилек, сол и черен пипер - на вкус.

Измийте крилцата, подсушете и ги сложете в дълбока купа. За да приготвите марината, смесете доматеното пюре със соев сос и прясно изцеден лимонов сок. Добавете захар, чесън, босилек. Подправете на вкус със сол и черен или червен пипер. Разбъркайте добре маринатата и я добавете към крилцата.

Оставете месото да се маринова поне 15-20 минути в хладилник (може да оставите за няколко часа или дори цяла нощ).

Поставете крилцата в тава за печене или директно върху скарата, предварително намазана с малко растително масло. Печете около 25 минути на 200 градуса. Проверете готовността, като разрежете месото до костите. Ако сокът и месото са бели, извадете крилцата от фурната и сервирайте веднага.

С горчица 

За да станат крилцата пикантни, но не прекалено, използвайте сладка горчица. Можете да приготвите марината с горчицата, която предпочитате. Тези крилца се приготвят както на тиган, така и във фурната.

Продукти: 500 г крилца, 3 суп. лъж. соев со, 1 суп. лъж. сладка горчица, 2 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. захар, 1 ч. лъж. сушен чесън, сол, черен пипер и подправки за пиле - на вкус.

Измийте крилцата, подсушете и нарежете на две. Сложете в дълбока купа. За да приготвите марината, смесете соев сос, горчица и растително масло. Добавете захар, сух чесън, сол, малко черен пипер и любимите си подправки. Разбъркайте старателно.

Залейте крилцата с маринатата, разбъркайте и оставете да се мариноват поне половин час. След това загрейте добре тигана и наредете крилцата. Пържете на силен огън до златистокафяво от двете страни. Залейте с марината, намалете котлона и запържете крилцата още 20 минути до пълна готовност.

В сладко-кисел сос 

Това е чудесен вариант, когато крилцата са запечени на фурна, но с много сос. Получава се много ароматно и сочно ястие. Ако нямате под ръка сос от нар, можете да използвате прясно изцеден портокалов сок.

Продукти: 500 г крилца, 4 суп. лъж. соев сос, 3 суп. лъж. вода, 1 ч. лъж. мед, 1 ч. лъж. подправки за пиле, 2 суп. лъж. лимонов сок, 3-4 скилидки чесън, 2 суп. лъж. растително масло, 2 суп. лъж. сок от нар, сол и черен пипер - на вкус.

Измийте и подсушете малко крилцата. Прехвърлете ги в дълбока купа и овкусете със сол, черен пипер и подправките за пилето, разбъркайте добре. Налейте соев сос, малко вода, прясно изцеден лимонов сок, растително масло и сок от нар. Добавете меда и смачкания чесън. Разбъркайте, за да се разпредели равномерно марината. Покрийте купата с капак или найлоново фолио и оставете на хладно за няколко часа.

Прехвърлете крилцата, заедно със соса, в огнеупорен съд.

Поставете във фурната, предварително загрята до 200 градуса, и печете около 25 минути. След това проверете готовността и при необходимост оставете да се запече още 5-10 минути.

С портокалова глазура 

Ако искате да приготвите пилешки крилца във фурната с богат аромат и невероятна коричка, не се колебайте да се спрете на тази рецепта. Цитрусовите плодове се съчетават добре с пилешкото, а освен това прави структурата му по-нежна.

Продукти: 500 г крилца, 1 портокал, 1-2 суп. лъж. соев сос, глава лук, 1-2 скилидки чесън, 1/2 ч. лъж. червен пипер, сол и черен пипер - на вкус.

Измийте крилцата, подсушете и ги сложете в дълбока купа или друг удобен съд. Добавете сол, черен и червен пипер, смачкан чесън. Разбъркайте.

Почистете лука, нарежете го на тънки филийки и го разпределете към крилцата. Измийте портокала, изцедете сока му и нарежете кората на малки парченца. Добавете към крилцата портокала и соев сос. Разбъркайте отново старателно.

Покрийте купата с капак или стреч фолио и охладете. Най-добре е да ги мариновате поне за няколко часа и дори цяла нощ.

Извадете крилцата от маринатата и ги наредете в тава за печене. Поставете в предварително загрята до 200 градуса за около 15 минути. След това добавяйте от марината на всеки 5 минути, за да получите глазура върху крилцата. Печете до пълна готовност и сервирайте горещи.

Със сос терияки 

Тази рецепта ще се хареса на почитателите на азиатската кухня и тези, които предпочитат бързи и лесни ястия.

Продукти: 250 г крилца, 150 мл сос терияки, 1 суп. лъж. растително масло, сол, черен и червен пипер - на вкус.

Измийте крилцата и ги подсушете с домакинска хартия. Подправете на вкус със сол, черен и червен пипер. Загрейте в тиган растителното масло и наредете крилцата. Пържете на средно силен котлон, докато се образува вкусна коричка от двете страни.
Извадете крилцата и изсипете соса терияки в горещия тиган. Когато сосът заври, върнете месото и продължете да го пържите в соса до готовност.

В бира 

Друг страхотен вариант, вдъхновен от Азия. Не забравяйте да използвате джинджифил, чесън, зелен лук и сусам, за да направите ястието „органично“.

Продукти: 500 г крилца, 100 мл светла бира, 50 г соев сос, 2 суп. лъж. захар, 10-15 г корен от джинджифил, 1-2 стръка зелен лук, 1 суп. лъж. растително масло, 1-2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сусам, сол и черен пипер - на вкус.

Измийте крилцата, нарежете на две и подсушете. Загрейте в тиган растителното масло и запържете крилцата, на силен огън, от двете страни до златистокафяво. Извадете от тигана и оставете настрана.

Обелете и нарежете на ситно чесъна и джинджифила. Намалете котлона, сложете в тиган и запържете подправките само за минута. Добавете захар, сол и черен пипер на вкус. Залейте със соев сос и бира. Загрейте за около минута на средно силен огън.

Върнете крилцата в тигана и ги пържете около 5 минути от всяка страна, до готовност.

Преди сервиране поръсете готовите крилца със сусам и ситно нарязан зелен лук.

Пикантни крилца 

Любителите на пикантните вкусове определено трябва да опитат тази рецепта. Крилцата могат да се приготвят на печка, във фурна или на скара. За да подчертаете вкуса и да придадете хрупкавост на кожата, използвайте малко мед или захар за марината.

Продукти: 300 г крилца, 1 суп. лъж. чили сос, 1 суп. лъж. мед, 1 ч. лъж. сушен чесън, 2 суп. лъж. растително масло, сол, черен пипер и червен пипер - на вкус.

Измийте пилешките крилца и ги подсушете. Сложете ги в дълбока купа и овкусете със сол, черен пипер, червен пипер и сух чесън. Добавете чили сос и мед.
Разбъркайте добре и охладете за поне половин час.
Загрейте растително масло в тиган. Добавете крилцата и пържете на умерен огън до златистокафяво от всяка страна, около 7-8 минути. Проверете готовността и сервирайте.