6 интересни рецепти
Оризът е здравословна зърнена култура, богата на витамини и антиоксиданти. Той присъства в кулинарната съкровищница по цял свят. Всеки народ има свое ястие с ориз, което с гордост нарича национално. Днес сме решили да споделим с вас само малка част от тези специалитети, а вие ще решите дали ще ги опитате.
Гръцка салата
Ако ви е останал ориз от гарнитурата на основното ястие, добавете малко подправки и зеленчуци и сервирайте на трапезата гръцка салата.
Продукти: 200 г консервирана червена чушка, 125 г дългозърнест ориз, 125 г див ориз, 2 клонки босилек, 2 клонки мента, 2 клонки магданоз, 1/2 люта чушка, 1 супена лъжица лимонена кора.
За дресинга: 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Сварете двата сорта ориз, прехвърлете в гевгир и охладете. Измийте и подсушете зелените подправки върху домакинска хартия. Нарежете на ситно. Нарежете на ситно и чушките. Почистете лютата чушка от семето и я наситнете.
Пригответе дресинга, като смесите лимоновия сок с олиото и подправките, разбъркайте леко с вилица. Прехвърлете охладения ориз в голяма купа, добавете нарязаните зелени подправки, чушките и настърганата лимонова кора. Залейте с дресинга, разбъркайте.
Супа харчо
Пикантната и богата грузинска супа харчо е чудесно ястие за пролетта. За рецептата за домашна супа не е задължително да ползвате сливи ткемали. Ястието се получава чудесно и ако прибавите черешов сос, сок от нар или домати, както е в нашата рецепта.
Продукти: 500 г телешки джолан, 2 глави лук, 5 суп. лъж. дългозърнест ориз, 5 домата, 2 скилидки чесън, лют червен пипер (по желание), копър, магданоз, дафинов лист, черен пипер на зърна, кориандър.
Приготвяне: Пригответе телешки бульон: нарежете месото, сложете го в тенджера и налейте 2,5 литра вода. Включете котлона и след като заври, отстранете пяната и посолете. Варете бульона около 1,5 часа, като продължавате периодично да отстранявате пяната Можете да добавите по време на варенето свежи зеленийки или други подправки на вкус. Извадете месото и прецедете бульона.
Нарежете лука на ситно и запържете в маслото до златистокафяво. Добавете месото и пържете още няколко минути. Прибавете към месото 2-3 супени лъжици от бульона, покрийте с капак и оставете да къкри около 10-12 минути. През това време се заемете с доматите. Пуснете ги за няколко минути във вряща вода, за да можете по-лесно да ги обелите, нарежете ги на ситно. За нашата „опростена“ рецепта можете да вземете и кутия консервирани белени домати.
Добавете зеленчука към месото и оставете да къкри още 7 минути. Прехвърлете месото, лука и задушените домати в бульона и сложете тенджерата на котлона. Изчакайте докато заври и добавете 5 супени лъжици ориз. След 5-7 минути добавете подправките, ситно нарязания чесън и билките. Гответе още около 5 минути.
Оставете супата за няколко минути под капак и можете да викате фамилията на масата.
Мексикански кюфтета
Подправките са най-важната част за това ястие. Не забравяйте да си ги набавите от специализиран магазин, където продават храни и подправки от различни световни кухни.
Продукти: 500 г мляно телешко месо, 1 глава лук, 100 г ориз, 4 суп. лъж. мексикански сос, 1/2 чаена чаша сметана, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. подправка Тако.
Приготвяне: Сварете ориза до полуготовност, прецедете и охладете. Няма нужда да изплаквате. Лукът се нарязва на ситно и се запържва до златистокафяво. Смесете каймата с ориза, лука и половината от подправката тако. Разбъркайте добре с ръце. Направете кюфтета с диаметър около 5 см. Намажете тавата с 2 супени лъжици заквасена сметана и наредете кюфтетата плътно едно до друго.
За соса смесете останалата сметана с мексиканския сос, чаша вода и останалата подправка тако. Полейте със соса всяко кюфте. Поставете в предварително загрята фурна и печете на 180 градуса за 30 минути, до златистокафяво.
Пиле с къри и ориз басмати
Кърито се приготвя от смес от подправки на основата на корен от куркума. Използва се в Индия и други източни страни. В тези страни едва ли ще намерите ястие без къри.
Продукти: 2 чаени чаши ориз басмати, 1 кг пилешки гърди или обезкостени бутчета, 1 ч. чаша бульон, 2 суп. лъж. доматено пюре, 1 голяма глава лук, 3 суп. лъж. растително масло, 1 връзка кориандър, 1/2 ананас за сервиране, 1,5 суп. лъж. къри, сол на вкус.
Приготвяне: Нарежете пилешкото филе на кубчета. Обелете лука и го нарежете на филийки. Загрейте олиото в тиган и запържете пилето. Добавете нарязания лук и пържете още 20 минути. Добавете подправките и залейте с бульона и доматеното пюре, овкусете със сол. Варете под капак, на слаб огън, за 35-40 минути, като разбърквате от време на време.
Отделно в тенджера сипете 2-3 чаени чаши вода, добавете ориза и оставете да заври. Оставете да къкри 5 минути и изключете котлона. Покрийте с капак и оставете на котлона още 15 минути. Прибавете към ориза 2 суп. лъж. сос от пилето, затворете плътно капака и оставете да престои още 10 минути.
Ананаса нарежете на кубчета. Поставете ориза отделно в купа, ананаса и пилето в сос сервирайте заедно. Поръсете с пресен кориандър.
Постни лозови сарми
Лозовите сарми, пълнени с месо, се смятат за традиционно арменско ястие. Предлагаме изпитан вариант на постни сарми, подходящи за вегетарианци и постещи.
Съставки: 200 г лозови листа, 1 чаена чаша ориз, 1 връзка копър, 1 връзка мента, 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус, лют червен пипер на вкус, 2 суп. лъж. зехтин.
Приготвяне: Изплакнете лозовите листа и ги оставете да изсъхнат. Сварете ориза до готовност и го охладете. Нарежете копъра и ментата на ситно, добавете лимоновата кора, лимоновия сок и зехтина.
Подправете ориза с получената смес на вкус и разбъркайте. Овкусете със сол и лют червен пипер. Разпределете пълнежа върху лозовите листа, по около 1,5 суп. лъж. и завийте сармите. Поставете в хладилника за няколко часа.
Ризото с тиква и праз
Истинското италианско ризото трябва да е вискозно, но не и течно.
Продукти: 450 г ориз, 400 г тиква, 2 стръка праз, 3 суп. лъж. зехтин, 1,5 л пилешки или месен горещ бульон, 60 г масло, 60 мл бяло сухо вино, 80 г настърган пармезан, 1 ч. лъж. нарязан магданоз, 1 глава лук.
Метод на готвене: Обелете и почистете тиквата, нарежете месото на малки кубчета. Празът (само бялата част) се нарязва на тънки ивици и се запържва в тиган в зехтин на слаб огън до омекване, без да покафенее. Добавете малко бульон, за да не загори. След 10 минути сложете тиквата и разбъркайте добре. Оставете да къкри за около 30 минути, като от време на време доливате бульон. В края на готвенето добавете магданоза, разбъркайте и отстранете тенджерата от котлона. Дръжте тенджерата с бульона на слаб огън, за да не изстива.
В широка тенджера с дебело дъно разтопете 40 г масло, запържете в него нарязания лук до омекване. Увеличете котлона до среден, добавете ориза и запържете за 1 минута, като разбърквате, до леко златисто. Налейте виното и го оставете да се изпари.
Сипете бульона в ориза, така че да го покрие напълно. Гответе, като бъркате, докато се поеме цялата течност. Продължете да добавяте бульон по 1 черпак наведнъж, оставяйки го да попие. Когато оризът е почти готов, прибавете праза и тиквата към него. Разбъркайте добре, добавете още малко бульон – ястието трябва да е вискозно, но не течно.
Отстранете ризотото от котлона и разбъркайте с останалото масло и настъргания пармезан. Сервирайте веднага.
Коментари