На всеки се е случвало да му се прияде нещо сладичко, но да няма нито време, нито енергия да стои до печката. Сладкишите от магазина не са най-добрият вариант, защото често съдържат не особено здравословни продукти. Освен това, известно е, че домашната храна е много по-вкусна.
Има много рецепти за десерти без печене, които всеки може да приготви у дома. Маршмелоу, тирамису, чийзкейк или панакота... Ето как можете да си приготвите всички тези вкусотии бързо и лесно.
Чийзкейк
Чийзкейкът без печене е измислен от британците, за което само можем да сме им благодарни. За приготвянето на сладкиша са нужни желатин и бисквити. Резултатът е вкусен десерт, който можете да предложите и на най-претенциозните си гости.
Продукти: 400 г маслени бисквити, 150 г масло, 600 г маскарпоне, 400 мл сметана 33-35%, 150 г пудра захар, 100 мл прясно мляко, 100 мл вода, 24 г желатин.
Приготвяне: Смелете бисквитите до получаването на трохи, използвайте блендер или смачкайте с ръце. Смесете с меко масло. Прехвърлете масленото тесто в тортена форма с падащо дъно и уплътнете добре, като притискате с лъжица. Смесете маскарпонето с пудрата захар и сметаната. Разбийте добре сместа.
Желатинът се разтваря във водата. Когато набъбне, прибавете прясното мляко, което предварително сте затоплили, но без да завира. Разбъркайте добре, за да може желатинът да се разтвори напълно. Сипете маскарпонето и сметаната и отново разбийте сместа.
Сипете получения крем върху бисквитения блат.
Сложете десерта в хладилник, за да може кремът да се стегне. Украсете сладкиша. Можете да го полеете с шоколадова глазура, сладко от горски плодове, да сложите парченца плодове отгоре, да поръсите с шоколад или кокосови стърготини.
Сладък салам
Ако искате да се върнете в детството, направете си сладък салам – не се пече, с бисквитки и ядки. Въпреки изобилието от торти в сладкарниците, този десерт е без конкуренция!
Съставки: 200 г бисквити „Закуска“, 100 г масло, 80 г орехи, 90 г захар, 50 мл сметана 33-35%, 50 г какао.
Приготвяне: Смелете половината бисквитки на прах, а другата половина натрошете на по-едри парчета. Подсушете орехите в тиган и ги накълцайте с нож.
Сметаната, захарта и какаото се смесват в тенджера. Изчакайте сместа да заври, на средно силен котлон, при непрекъснато бъркане. Кремът трябва да е хомогенен. Дръпнете от котлона и прибавете нарязаното на кубчета масло, разбъркайте. Когато маслото се разтопи, разбъркайте отново крема и добавете натрошените бисквити и ядките. Оформете сладкия салам и го увийте със стреч фолио. Поставете в хладилника, за да се стегне.
Нарежете на филийки и сервирайте с чай или кафе. Доброто настроение е гарантирано!
Кокосова нежност
Бонбоните „Рафаело“ могат лесно да се приготвят у дома, при това ще се получат не по-малко вкусни от тези в магазина.
Продукти: 1 кутия кондензирано мляко, 50 г масло, 200 г кокосови стърготини, 80 г бадеми, 10 г ванилова захар, 1 чаена лъжичка коняк.
Приготвяне: Смесете кондензираното мляко с мекото масло и добавете ваниловата захар и кокосовите стърготини. По желание можете да сипете малко коняк за приятен аромат. Разбъркайте добре сладкото тесто и поставете в хладилник за около ден.
На следващия ден, от сгъстения крем, оформете топчета и поставете по бадем в средата на всеки бонбон. Оваляйте в кокосови стърготини и наредете в чиния. Отново охладете.
Домашното "Raffaello" ще се хареса на всички. Бонбоните се топят в устата и създават толкова приятни емоции, че е невъзможно да ги подминете!
Тирамису
Най-простият и вкусен десерт. Приготвя се много бързо, изглежда много вкусно и винаги можете да го предложите на неочаквани гости.
Продукти: 250 мл сметана 33-35%, 200 г маскарпоне, 10 г ванилова захар, 200 г италиански бишкоти, 1 чаена чаша прясно сварено кафе, 70 г тъмен шоколад.
Приготвяне: Сметаната се разбива с миксер до пухкава пяна. Добавете маскарпонето и ваниловата захар. Продължете да разбивате, докато съставките се смесят напълно. Сварете чаша кафе, към която по желание можете да прибавите малко ром или коняк. Изчакайте кафето леко да се охлади, сипете го в купичка или дълбока чиния и започнете да топите в него бишкотите. В тортена форма наредете един ред бишкоти и ги покрийте с половината от крема. Повторете с още един ред бишкоти и върху него намажете останалия крем. Поръсете сладкиша с какао на прах или шоколадови стърготини и поставете в хладилник за 2 часа.
Панакота
Панакотата у дома може да се приготви лесно и бързо. Ако искате да опитате нещо съвсем различно, направете си този цитрусов десерт. Приятната киселинност ще придаде на сладкиша свежест и лекота.
Съставки: 300 мл сметана 33-35%, 2 портокала, 50 г захар, 50 мл гореща вода, 15 г желатин, 2-3 капки ванилов екстракт.
Приготвяне: Желатинът се залива с гореща вода и се оставя за 5 минути. През това време в малка тенджера загрейте сметаната и прибавете към нея сока от 1,5 портокала. Веднага щом по повърхността на крема се появят мехурчета, отстранете от котлона – не трябва да завира. Добавете 1,5 суп. лъж. захар и ваниловия екстракт, сипете половината от желатина и разбъркайте добре. Напълнете чаши или купички с крем до 2/3 от обема и ги поставете в хладилника за 30 минути.
Останалия желатин смесете с портокалов сок и 0,5 суп. лъж захар. Когато кремът в чашите стане плътен и еластичен, залейте с портокалов сок и отново върнете на студено. Украсете десерта с резенчета портокали и се насладете на неговата нежност.
Шоколадово суфле
Деликатната, лека и порьозна торта-суфле е спечелила световната любов, но е особено популярна във Франция. Няма да ви е трудно да я приготвите с бисквити и желатин.
Продукти: 200 г шоколадови бисквити, 50 г масло, 400 г заквасена сметана, 100 г захар, 70 г какао, 100 мл прясно мляко, 100 мл вода, 10 г желатин, 2 банана, 70 г шоколад.
Приготвяне: Смелете шоколадовите бисквити в блендер и ги смесете с разтопеното масло. Постелете тортена форма със свалящо дъно с хартия за печене и сипете бисквитеното тесто. Сложете в хладилника за 15 минути.
Залейте желатина с вода със стайна температура. След 15 минути го загрейте на водна баня до пълното разтваряне. Не варете!
Смесете млякото, захарта и какаото и загрейте малко, на средно силен котлон за 3 минути. Прибавете сметаната. Сипете набъбналия желатин и разбъркайте добре.
Разрежете бананите по дължина, а след това нарежете половинките на още 4 парчета.
Извадете формата от хладилника, наредете банана върху тортата и залейте с шоколадовия крем.
Приберете готовия десерт в хладилника за още 5-6 часа.
Украсете с шоколадови стърготини и стръкче мента.
Американски палачинки
В буквален превод палачинка означава „торта на тиган“.
Продукти: 270 мл прясно мляко, 180 г пшенично брашно, 2 яйца, 50 г захар, 50 г масло, 10 г бакпулвер, щипка сол, 1 супена лъжица растително масло.
Приготвяне: В дълбок съд разбийте яйцата със захарта и солта с домакинска тел. Сипете разтопеното масло, разбъркайте отново. Добавете млякото. Пресейте брашното и внимателно прибавете към в яйчната смес. Трябва да се получи хомогенно тесто. Оставете за 15 минути.
Загрейте добре тигана и намажете с малко растително масло. По желание палачинките могат да се приготвят и на сух тиган. Пържете палачинките от двете страни до златистокафяво.
Гарнирайте с горски плодове.
Коментари