Историята познава трансформацията на впряганите към коне наземни единици до съвременните прикачни тороразпръскващи ремаркета. Важно е оборската тор да бъде равномерно разпръсквана върху почвата в стопанствата. А колкото по-голяма е тяхната площ, толкова по-дълъг и изморителен е процесът, затова ремаркетата за разхвърляне на суха тор са най-практичното решение.

Те могат да бъдат двуосни или едноосни – френската марка Jeantil предлага и двата вида в продуктовата гама на фирма „Ири Трейд“. Едноосните модели за разхвърляне на тор на Jeantil са EVR 10-6, EVR 12-8, EVR 13-10 и EVR 15-12. Първата цифра от имената на моделите отговаря на обема им, а втората на тяхната товароносимост. Всичките са с надстройка, нарастваща възходящо с размерите на моделите и всичките работят със системата за разхвърляне EPAN 5. Двуосните ремаркета за разхвърляне на сух тор на Jeantil са моделите EVR 14-11; 14-12; 16-12; 18-14; 21-15T, ERP 23-18 tandem; 27-18 tandem и ERP 27-20 tridem. Товароносимостта и обемът се увеличават, съответно с изреждането и нарастването на числата в имената на моделите, стартирайки от 11 т и 16,6 кубични метра и достигащи 20 тона и 27 кубични метра. Серията ERP работи на принципа на система за разхвърляне EPAN 7 за разлика от останалите модели от серия EVR, които са с EPAN 5.

Madara Agro предлага на пазара в страната ремарке за разхвърляне на оборска тор URAGAN от серия TM. То работи за равномерното обогатяване на почвата с всякакви видове органични торове и при висока влажност на оборските торове. Оборудвано е с 2 вертикални винта с лопатки, входящ вал с 540 оборота в минута и хоризонтален верижен конвейер в коша. Защитата се осигурява от кардан с предпазен съединител, здравината на металния бункер и автоматично задействащата се спирачна система при аварийно откачване от трактора. За него е препоръчително да бъде с мощност от 170 к.с. Обемът на бункера е 12 кубични метра, обхватът на разхвърляне достига 15 м, пълното брутно тегло на ремаркето е 12 т, 5 от които са теглото на конструкцията без товар.

Словенският производител Farmtech осигурява на пазара тороразпръскващите ремаркета MINIFEX, които се предлагат в България от фирма Zlatex. Сред тях има серия специално приспособена за работа в тежки условия, включваща моделите MINIFEX 400, 500 и 550.

Поради широката следа и ниския клиренс на ремаркето, те са подходящи за неравни, наклонени терени. Високото качество и дизайнът на оста съчетават висока стабилност и маневреност. Здравата и масивна рама гарантира висок капацитет на товарене и осигурява дълъг живот. Четирите вертикални шнека с винтови режещи зъбци HARDOX също разпръскват твърд, сбит тор от всички видове точно и прецизно на ширина до 6 м. Максималната им скорост е 25 км/ч, спирачната система е механична. Препоръчително е минималната необходима мощност на теглещия трактор да е 30 к.с.

Най-новите модели тороразпръсквачки Delilah на английската марка за производство на ремаркета Richard Western се предлагат със същите широки спецификации, като предишните модели от серията, но и с нови, подобрени функции. Въпросните DS150HD (15,2 m³) и DS175HD (17,3 m³) имат чрез замяна на две скоростни кутии с една подобрена задвижваща линия, предаваща мощността към бъркалките със ширина 1,1 м. Заменяйки предишното разположение на вала и скоростната кутия, новото оформление захранва автоматично смазвано 25 mm дуплексно верижно задвижване към роторите. Централна система за смазване опростява обслужването и поддръжката на задвижващата линия и други движещи се части.

Дизайнът на хоризонталните бъркалки е подобрен с добавянето на подсилени държачи за накрайници от борна стомана, а модифицираният дизайн на ограничителя на синора създава по-плитък ъгъл на срязване за повишена точност. Дефлекторите вече са монтирани в горната част на калниците, за да се предотврати натрупването на мръсотия, докато задният капак е модифициран, за да опрости регулирането на модела на разпръскване.

Първата възможност да бъдят разгледани новите разпръсквачи на производителя от Suffolk е на британското изложение за селскостопанско ообрудване LAMMA през януари, където ще бъде изложен Delilah DS175HD, оборудван с ISOBUS мониторинг и претегляне на разпръсквачите. Възможно е и двата модела да бъдат оборудвани със система за теглене Griffith Elder и контрол на постоянната норма на приложение.

URAGAN TM
URAGAN TM
Farmtech MINIFEX
Farmtech MINIFEX
Richard Western Delilah
Richard Western Delilah