Какви са тенденциите и методите от последно поколение в полза на сектора?

Инес ЗЛАТАНОВА

Земеделските събития трябва да показват на фермерите съвкупност както от модерно, така и от доказало се в практиката селскостопанско оборудване, налично в България. За тази цел сред изложителите присъстват утвърдени дилъри на техника в страната, които представят доказани производители. Представителите на агротехническия бранш, както е известно, се стараят да отговорят на нуждите на земеделските стопани с

подходящи инструменти за

справяне с належащите проблеми,

като суша, дефицит на хранителни вещества и микроелементи в почвата, липса на напояване, болести и вредители по продукцията и т.н. На последните издания на „Ден на полето", БАТА АГРО и АГРА се виждат точно такива продукти – с функциите да подобряват трудните земеделски условия.

Сред тях попадат машините на немската компания за производство на инвентари Kverneland. Торачките от серия Exacta са патентовани със система за разпръскване CentreFlow, при която движението на тора се ускорява, чрез центробежно завихряне в цилиндър, който от своя страна предпазва гранулите от натрошаване при достигане на лопатките. Отворът на цилиндъра е регулируем спрямо желаната работна ширина и специфика на тора. Разпространението е равномерно и в наклонени полета, благодарение на контакта с 8-те лопатки на всеки диск по цялата дължина, за прецизно приложение, а кривата на разпръскване е триъгълна.

Моделът Exacta CL Geospread е оборудван с четири тегловни клетки до 2 тона всяка и референтен сензор, който автоматично коригира предписанията при наличие на наклон или шокови ситуации. Тази система следи потока на тора и автоматично дозира в случай на изменение при реалния поток на тор спрямо очаквания. Торачката поддържа променлива норма ляво/дясно, което дава възможност за по-прецизно торене, като се прилагат две норми едновременно. Това води до

икономия на тор и оптимално ниво на торене

на културата. Разполага с ISOBUS свързаност към терминалите за управление Trimble, Muller, Tellus и Tellus Pro, като в такъв случай има и автоматично спиране на секциите по време на работа през един метър. Калибрирането е автоматично, след задаване на параметри за желаните размер и разпределение на гранулите през мобилно приложение. Системата за контрол на тора по границата ExactLine може да бъде позициониран от двете страни на торачката в зависимост от посоката на движение и се настройва към всякакви работни ширини и видове тор. Работната ширина на Exacta CL Geospread е между 10 и 33 м, а вместимостта - от 1300 до 2800 л.

Серията пръскачки Kverneland iXtrack е разработена с участието на фермерска експертиза, като моделът T3 е компактно проектиран за прецизна и лесна употреба с обем на резервоара от 2600 до 3200 л. Може да бъде оборудвана с алуминиеви щанги от 18 до 30 м. Има 32-градусов ъгъл на управление и радиус на завъртане от 3,6 м, което ѝ придава маневреност. Технологията на пръскане е лесна, ефективна и прецизна, така че да постига пълен капацитет на приложение в културата. Оборудвана е с хидравлично управление и паралелограм, който балансира и стабилизира щангата, също

минимизира отклоненията

във височината на пръскане

с ограничено вертикално движение на щангата. Кормилна ос придава допълнителна стабилност на пръскачката, при тежки пътни условия на полето колеята механично се регулира от 1,5 до 2,25 м, за възможност за управление с тесен радиус на завиване. Хардуерът и софтуерът на iXspray с интуитивен сензорен интерфейс гарантират лесна работа за фермерите, могат да се комбинират с терминалите IsoMatch Tellus GO+ / PRO и дисплеите за навигация Trimble. Позиционирането на резервоарите, маркучите и клапаните е оптимизирано, за да бъдат намалени остатъчните количества препарат в пръскачката.

Адаптерът за прибиране на царевица CornProfi също е сред изложената техника, като този продукт комбинира функционалност, лекота и здравина при работа на полето. Освен това е в добър клас на съотношение цена-качество. Стремежът на производителите е да удовлетворят изискванията за ниски загуби на земеделците. Затова

хедерът разполага с нисък профил,

позволяващ достигане близко до почвата

и събиране на нискостоящите стъбла. Рамата е твърда, изработена от стоманени профили и висококачествена ламарина. Задвижването на адаптера е с кардан и съобразено за запазването на оптимална скорост при жътва, без да се претоварва машината. Възможна е адаптацията към всички видове комбайни, посредством специално изработено оформление, позволяващо промяна в ъглите. Под откъсващите валци има сечка, така че се гарантира нарязването на стъблата на парчета до 7 см и равномерното им разпръскване по полето. Режещите механизми са с двойно заострени и напластени ножове.

Тракторите на чешката машиностроителна компания Zetor се движеха по демоарената на „Ден на полето", като серията Crystal се характеризира с издръжливост, мощност и екологичност. Обемът на двигателя от 6,1 л гарантира високата му ефективност, както и шестте му четиритактови цилиндъра с компресионно запалване, 24 клапана и впръскване Common Rail. Максималната му мощност се равнява на 171 к.с. Здравият двигателен блок представлява компактна част от носещата конструкция на трактора, която може да издържи на големи натоварвания от прикачни машини. Високата способност за увеличаване на въртящия момент гарантира максимална скорост с минимална необходимост от превключване на предавката.

Интересът към самоходния трактор Crystal 160, обаче, не бе само от собствените му предимства, но и от новата strip-till секция за лентова обработка Yetter 2984 Strip Freshener, която бе прикачена към него.

Минималните обработки

стават все по-практикувани

в земеделските райони в страната. Конкретно тази почвообработка се грижи за създаване на идеалното семенно легло дори в неблагоприятни полеви и метеорологични условия на терена, с възможност за поставяне на течен или сух тор в лентите. Инвентарът също може да се използва през пролетта или есента за освежаване на съществуващи ленти, освен за създаване на нови в необработвана досега по този метод почва. Също така почиства остатъците и прецизно торовнася по време на същото минаване. Технологията Cab Control добавя опцията за бързи настройки на отговорните за функционалностите работни органи, например почистващи устройства, директно от кабината на оператора. „Възобновителят" на strip-till ленти работи с около 6-10 м/час с диапазон на дълбочината от 2 до 10 см. Три остриета смесват почвата, докато колелата създават последователно легло за засаждане в ленти със ширина около 25 см.

Американската компания за агрооборудване Great Plains също бе представена на събитието в област Добрич, чрез 8-редовата сеялка PL5500 и хибриден инструмент за почвообработка TerraMax, който може да извършва вертикална и конвенционална такава през преходните сезони, отговаряйки на разнообразие от нужди. Освен това дава възможност за довършителна обработка като нарязва растителните остатъци. Комбинира се добре и с трактори с по-ниска мощност, включва система за висока скорост с оптимално проникване в почвата TurboSpeed, остриета TurboBlade за надробяване при минаване с висока скорост и други. За висококачествено покритие и готово семенно легло се грижат с хидравлично налягане удължената рама, задна приставка с двоен бункер и дясноцентрирана иглова брана. Уплътненият TillXtreme пък предотвратява образуването на отломки и задръстване между лагера, корпуса и макарата, за допълнителна поддръжка на инструмента.

 Иновативно агрооборудване

Тази година стана по-ясно от всякога, че предвиждането на метеорологични явления, които могат да причинят щети по реколтата е от особено значение за опазването ѝ. За тази цел държавните звена разполагат със специализирани метеостанции, но на пазара също има такива уреди, за частна употреба в земеделието, например Meteobot. Те са различни видове устройства според функцията си – могат да предвидят дъжд, да изчислят температурата и влажността на въздуха, също температурата и влажността на почвата, скоростта на вятъра, атмосферното налягане и т.н. Сензорът за мокра температура измерва температури от -55 до +125 °C с точност до 0,5-1 °C, а този за суха от -40 до +125 °C с точност до 0,2-2 °C. Сензорът за вятър е с максимален измервателен обхват до 50 м/с или 180 км/ч. Допълнителни сензори, които могат да се поръчат за настройване към съществуващите метеостанциите (оборудвани на свой ред със батерия и соларен панел) са за листна влага, слънчево греене, посока на вятъра, температура на почвата, мокра температура, влага и обемно водно съдържание в почвата.

Пред присъстващите земеделски производители на последното агросъбитие от такъв характер, в демонстрация бяха представени предимствата от употребата на първия селскостопански робот у нас – AgXeed AgBot 5.115T2, носител на наградата Farm Machine за 2024 г. от последното издание на Agritechnica в Хановер. Атрактивната машина

изпълнява функциите

на автономен верижен трактор,

като е съвместима с по-голямата част от инвентари на пазара. Улеснява и ускорява ежедневните полеви дейности, като почвообработка, сеитба, торене, пръскане, като може да извършва до две наведнъж, благодарение на възможността за предно окачване. Двигателят е Deutz от 5-о поколение, с обем 4,1 л, мощност 156 к.с. и максимален въртящ момент от 610 Nm, което заедно със задвижването чрез електромотори от 100 киловата, прави максималната скорост до 13,5 км/ч. Управлението се извършва от уеб-базирана платформа, която може да бъде настройвана и контролирана от разстояние с апликация на мобилно устройство. Оборудването включва различни видове сензори – лидар, ултразвукови, радарни, за допир, също и прецизно позициониране на до +/- 2,5 см със сателитна навигационна система RTK GNSS и два допълнителни приемника.

Системата за автономно управление на самоходните машини на шведската марка Sveaverken се превръща в предпочитан избор на земеделските стопани у нас в последно време. Моделът F100 постига точност до +/- 2,5 см, дори при слаба светлина поддържа правилната посока, според зададените насоки. Включва автоматична компенсация на терена, която може да се адаптира към наклони и неравности, като гарантира, че линиите ви ще останат точни, независимо от условията на полето. Библиотеката на системата съхранява всички данни за оборудването и неговите настройки, така че да се задават с едно докосване, спестявайки тази дейност и времето, което отнема. Интерфейсът е интуитивен, така че се работи лесно с него, бързо превключва между различните изгледи (2D, 3D). Освен това

предлага възможност за очертаване на полетата,

запазвайки информацията за профила на всяко поле – граници, указания, задачи и т. н. С това съхранение на данни има възможност да се анализират данните за реколтата и извършените агротехнически мероприятия, да се проследи хронологията и напредъка, да се планира работата спрямо предходните специфики и условия. Има също функция за интелигентно обръщане на посоката без никаква необходимост от намеса на ръчно управление на волана.

Вътрешният пазар все още е в рецесия

И към юни 2024 г. се наблюдава спад в регистрациите на техника у нас, според декларираните от МЗХ данни. Макар тенденцията да не се ограничава само до Източна Европа, прогнозираните

перспективи за намаляване на стойностите

до края на 2024 г. засега се потвърждават. Последната „партида" от данни запазва спада при самоходните машини и телескопичните товарачи, както и положителния тренд при челните товарачи, на годишна база.

Регистрираните през второто тримесечие на годината колесни трактори са 228 броя, т.е. с 39 по-малко, и това прави общият брой трактори за полугодието със 168 единици по-малко от същия период през миналата година. Верижните трактори отчетени в първото полугодие на 2023 г. са 63 броя (105 общо за цялата година), а към момента за 2024 г. са 51, или с 12 по-малко. За разлика от първото тримесечие, регистрацията на комбайни се е увеличила с 53 единици, което прави общо 64, почти двойно по-малко от 119 броя през първото шестмесечие на 2023 г. По информация за в. „Български фермер", сред регистрираните за 2023 г. самоходни комбайни има 32 силажокомбайна, 4 гроздокомбайна, 2 за плодове, един малинокомбайн и един за бадеми. От прикачните има 9 броя за бране на плодове, също толкова за лавандула, 3 за картофи, 3 за лук, един за бране на боб и един за лешници. За първото полугодие от тази година се знае, че новопридобитите силажокомбайни са около 20 на брой. Регистрираните за тази година телехендлери са 151 на брой, като от последното тримесечие са 66, с 19 по-малко от първото – 85. Така общо стават с 33 броя по-малко от същия период през миналата година. Челните товарачи тази година са вече 171 броя, което е с 47 повече от първите 6 месеца на миналата година (124). За последното тримесечие са регистрирани цели 91 броя, което е с 11 повече от предходното, и с 35 броя повече от второто за миналата година.

До момента на територията на страната няма регистрирана самоходна агромашина с електрическо задвижване, вместо двигател с вътрешно горене, а голяма част от новозакупените машини са на сериозна „експлоатационна възраст".

Пръскачка Kverneland iXtrack T3
Пръскачка Kverneland iXtrack T3
Царевичен хедер CornProfi Evolution
Царевичен хедер CornProfi Evolution
Готови за демонстрация трактори с инвентари на "Ден на полето"
Готови за демонстрация трактори с инвентари на "Ден на полето"
Почвообработващ strip-till инвентар Yetter 2984 Strip Freshener
Почвообработващ strip-till инвентар Yetter 2984 Strip Freshener
Почвообработващ strip-till инвентар Yetter 2984 Strip Freshener
Почвообработващ strip-till инвентар Yetter 2984 Strip Freshener
Great Plains TerraMax хибриден инструмент за почвообработка
Great Plains TerraMax хибриден инструмент за почвообработка
Трактор-робот AgXeed AgBot 5.115T2
Трактор-робот AgXeed AgBot 5.115T2