Тук спадат резервоари, бидони, дамаджани, бутилки и друг инвентар като кофи, тенджери и други, които се използват от домашния производител на вино.
Предпочитаният метал, разбира се, е неръждаемата стомана, която не се атакува от съставките на виното и главно киселините и фенолните съединения.
Ако се използват емайлирани съдове, с тях трябва да се работи много внимателно, защото емайлът лесно се напуква при механични въздействия и виното влиза в контакт с неизолирания метал, който се разтваря в кисела среда като гроздовата каша, мъстта и виното и става причина за различни химични потъмнявания.
Пластмасата пък задължително трябва да бъде киселиноустойчива и да е разрешена за контакт с хранителни продукти. Тя е порьозен материал, който по подобие на дъбовата дървесина абсорбира багрила, миризми, вкусове и микроорганизми с всички произтичащи от това последици.
Що се отнася до стъклото, то е изключително гладък и инертен материал спрямо виното, а изработените от него съдове нямат недостатъци, освен това, че са чупливи.
Маркучите се използват широко във винопроизводството - те са от пластмаса или вулканизиран каучук, но като цяло трябва да са от материали, които са разрешени за контакт с хранителн продукти.
Тъй като новите маркучи могат да придадат на виното миризма на пластмаса или на гума, те се обработват след покупката.
Разстилат се на пода, а краищата им се повдигат и закрепят. Напълват се с 5% разтвор на тринатриев фосфат и се оставят така в продължение на 2-3 дни.
За приготвянето на 1 литър разтвор са необходими 50 грама тринатриев фосфат и 970 мл питейна вода.
След това маркучите се промиват с 1% разтвор на сериста киселина и се изплакват първо с вода, а после с вино. Последното вино се дегустира и не трябва да има привкус на пластмаса или каучук.
Употребяваните маркучи се измиват с питейна вода след всяка употреба. Трябва да се съхраняват закачени на стената с висящи или полегнали на пода краища, така че да им се осигурява отцеждане, подсушаване и циркулация на въздух.
Периодично да се дезинфекцират чрез измиване със студен 5% разтвор на калцинирана сода, изплакване с питейна вода, обработка с 1% сериста киселина и ново изплакване с питейна вода. Не бива да се работи с горещи разтвори.
За приготвянето на 1 литър от миещия разтвор са необходими 50 грама калцинирана сода и 970 мл питейна вода.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/825/Image_13153825_811_0.jpg)
![Пластмасата трябва да бъде киселиноустойчива](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/828/Image_13153828_811_0.jpg)
![Маркучите е добре да се обработят след покупката](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/830/Image_13153830_811_0.jpg)
Коментари