Важните характеристики на видовете грозде и кое кога узрява
В последния брой на в. „Хоби фермер“ разказахме за някои от най-популярните бели десертни сортове лози за двора и асмата. Сега продължаваме с още от най-атрактивните видове грозде.
Супер ран болгар е получен при кръстосването на Италия х Янтър през 1961 г. в ИЛВ- Плевен от К. Стоев, Й. Иванов, З. Занков и В. Вълчев. Агробиологична характеристика - спада към групата на най-ранните сортове.
Узрява в първите дни на месец август.
Султанина е бял среднозреещ безсеменен десертен сорт грозде, произхождащ от Средна Азия и Близкия Изток. Широко разпространен е в Иран, Ирак, Афганистан, Сирия, Турция, Гърция, САЩ, Австралия, Чили и Китай. Среща се и в България, най-вече в южните по-топли райони. Известен сорт за производството на стафиди.
Узрява през втората половина на септември.
Хибрид VI-4 е получен още в опитното лозе на ВСИ „Г. Димитров“ – днес Аграрен университет в Пловдив. Много добре плододава на асмовидна формировка. Гроздът му е голям, полусбит или рехав. Зърното е много едро и силно продълговато.
Узрява в края на месец юли.
Афродита е сорт грозде от типа на безсеменните. Ражда редовно и по много. По родовитост не отстъпва на Кардинал и Хамбургски мискет. Подходящ е за стафиди.
Узрява в средата на август.
Кондарев 6 е сорт, създаден е при кръстосването на Ризмат и Безсеменен хибрид VI-4 през 1972 г. от член кор. Минчо Кондарев в маточното поле на с. Марково.
Зрее в началото и средата на септември.
Русалка е бял безсеменен десертен сорт грозде. Кръстоска е на сортовете Май 5 с Безсеменен хибрид V-6 . Сортът е утвърден като нов, оригинален безсеменен хибрид още през 1979 г. Русалка е най-ранният безсеменен сорт, който узрява през първото десетдневие на август. Лозите са средно растящи, с много добра родовитост и добивност.
Узрява в началото на август.
Наслада е бял десертен комплексно устойчив, получен чрез кръстосване на сортовете Мискет хамбургски и Сейв Вилар 12 37. Гроздът му е средно голям, коничен, рехав. Средната маса на един грозд е 260 грама.
Узрява в средата на месец септември.
Виктория е румънски сорт бяло десертно грозде, създаден от кръстосване на сортовете Кардинал и Болгар.
Гроздът е голям, коничен. Зърното е много едро, продълговато. Кожицата е дебела, жилава, жълто-зелена. Консистенцията е месеста и много вкусна. Има добър търговски вид. Издържа на транспорт и продължително съхранение. Тегло на грозда 600-700 грама.
Зрее в края на август.
Коментари