6 оригинални рецепти с гулия или топинамбур
Земната ябълка е позната още като топинамбур, земна гулия, земна круша, ерусалимски артишок. Това странно растение – хем е цвете, хем плевел – може да се открие почти във всеки двор. Засаждаме го в цветни лехи, оформя се като жив плет или безмилостно се унищожава. В Европа е внесено в началото на 16-и век и днес е признато за един от най-разпространените плевели на континента (в Швейцария например е включен в т. нар. списък на плевелите под наблюдение).
Факт е, че картофите изместиха ерусалимския артишок от менюто: от ценна хранителна и фуражна култура той се превърна в плевел. И жалко! По хранителна стойност земната гулия превъзхожда двукратно кръмното цвекло. Зеленчукът е изключително полезен и за хората, защото съдържа до 18% инулин (полизахарид) и много други полезни вещества - и е незаменим за диабетици и възрастни хора.
Изглежда, че всеки знае за ползите от топинамбура, но не го приготвяме толкова често. Ако не, даже твърде рядко. Дори тези, които обичат да похапват зеленчука, най-често го слагат в салати, суров.
Земната ябълка е много вкусна и варена. Има склонност да поема лесно аромата на маслата и подправките, с които се готви, а когато е суров, има онази свежа хрупкавост, подобна на репичките. Приготвя се бързо, върви добре с месо и други зеленчуци.
Днес ще ви предложим няколко рецепти със земна ябълка - от солени до сладки десерти.
1. Зеленчукова салата
Най-лесното ястие с гулия е зеленчуковата салата
Продукти: 150 г зеле (червено или бяло), морков, 200 г почистени грудки от гулия, малка глава лук, 200 г чери домати, 2-3 суп. лъж. зехтин, сол на вкус, шепа ядки по ваш вкус - за сервиране (по желание).
Приготвяне: Почистете всички зеленчуци и нарежете на ивици. Сипете зелето и топинамбура в купа, овкусете със сол и леко смачкайте с ръце. Добавете останалите зеленчуци, подправете с маслото и разбъркайте.
Сервирайте поръсени отгоре с ядки.
2. Пържена земна ябълка със зелен лук
Ястието спокойно може да замести пържените картофи на трапезата ви.
Продукти: 600 г грудки земна ябълка, 3 суп. лъж. растително масло, сол и смлян черен пипер на вкус, пълномаслено кисело мляко и нарязан зелен лук - за сервиране.
Приготвяне: Почистете и измийте старателно грудките. Нарежете ги на тънки кръгчета и ги поръсете със сол и черен пипер. Загрейте тиган с олио на средно силен котлон. Сипете нарязаната гулия в тигана и пържете около 20 минути, като разбърквате с шпатула от време на време.
Сервирайте топло, като самостоятелно ястие или като гарнитура, полято със смес от кисело мляко и зелен лук.
3. Задушен заек
Земната ябълка е чудесна добавка към месото
Продукти: половин заек, 500 г грудки гулия, глава лук, 1 малък морков, 10-15 консервирани маслини без костилки, 2-3 суп. лъж. растително масло, сол и смлян черен пипер на вкус, дафинов лист, 1/2 ч. лъж. универсална подправка.
Приготвяне: Измийте и почистете заешкото месо, подсушете с домакинска хартия и нарежете на порции. Обелете и нарежете лука, моркова и земната ябълка. Сипете олиото в дълбок тиган, загрейте го на умерен огън и запържете лука и морковите за 10 минути. Добавете месото и пържете още 10 минути, като разбърквате често. Налейте чаша вода и оставете да къкри под капак на слаб огън за 1 час. 20 минути преди края на готвенето добавете нарязаната гулия, маслините, сол, черен пипер, подправка, дафинов лист. Оставете да къкри, докато зеленчукът омекне.
4. Доматена супа
Тук сладостта на земната ябълка се балансира от киселия вкус на доматите.
Продукти: 400 г месо (каквото имате, може и с кост), средно голяма глава лук, средно голям морков, 3 малки домата, 400 г грудки гулия, 4 суп. лъж. ориз, 3 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. доматено пюре, 1 ч. лъж. захар, 2 скилидки чесън, дафинов лист, 1 ч. лъж. подправка за месо, 1 суп. лъж. нарязан копър, 2 л вода, сол на вкус, по желание – малко парче пушен колбас (около 5 см) и люта чушка.
Приготвяне: Измийте месото, нарежете го на малки парченца и го прехвърлете в тенджера. Сипете водата и поставете на огън. Изчакайте да заври и като събирате пяната, гответе на слаб огън за 1 час (ако е телешко), 20 минути (ако е пиле) и 40 минути за друго месо. Междувременно измийте, почистете и нарежете зеленчуците на малки кубчета, включително и земната ябълка. Бланширайте доматите (30 секунди във вряща вода, 3 минути в студена вода), направете кръстообразен разрез отгоре и отстранете кората, нарежете на кубчета.
Загрейте олиото в тиган на среден огън, добавете лука и морковите, запържете ги, като разбърквате от време на време, за 10 минути. Добавете ситно нарязан колбас и ситно нарязан чесън и пържете още 1 минута. Сипете доматите и захарта в тигана и пържете 5 минути, като разбърквате. Прибавете 1 чаена лъжичка доматено пюре, разредено в половин чаша вода и разбъркайте. Оставете да заври, гответе 2 минути и изключете котлона.
Когато месото се свари, добавете към супата ориз, сол и запържените домати, варете 10 минути на слаб огън. Прибавете и нарязаната земна ябълка, разбъркайте, изчакайте отново да заври и гответе още 15 минути. Подправете с дафинов лист, люта чушка, подправката за месо и копър. Варете още 1 минута и изключете котлона.
Оставете супата да престои 5 минути под капак. Разсипете в дълбоки купи и сервирайте с крутони.
5. Сладко
Сладкото с топинамбур изисква много малко захар.
Продукти: 1 кг грудки от земна ябълка, 500 г сливи, 100 г захар, 5 г (1 ч. лъж.) лимонена киселина, 100 мл вода.
Приготвяне: Измийте сливите и отстранете костилките. Почистете и измийте гулията с четка и я нарежете на тънки филийки. Сипете продуктите в тава, добавете водата и захарта, оставете да заври на тих огън, като разбърквате често (почти непрекъснато). Варете 1 час под капак, като от време на време разбърквате с шпатула. Оставете сладкото да се охлади леко и претрийте през цедка, отделяйки корите на сливите. Гответе сладкото на слаб огън още 10 минути, като добавите лимонената киселина.
Разсипете в чисти сухи бурканчета и затворете плътно.
6. Чай
* Можете да си купите пакетчета чай от билковата аптека, а можете и да си го приготвите сами у дома.
Приготвяне: Измийте грудките, почистете с четка и отстранете "очите". С помощта на ренде за картофи нарежете клубените на тънки филийки, наредете ги върху парче плат и изсушете (можете да изсушите във фурната за 10 минути при 120 °C и след това да го изсушите върху кърпата).
Смелете получените "чипсове" в кухненски робот на прах. Една чаена лъжичка гулия на прах се залива с гореща вода. Оставете да се вари 5 минути и изпийте отварата като чай.
Коментари