Есента вече чука на прага, а лятото ни остави своите дарове. Най-вкусни са късните есенни плодове, особено сочните зрели сливи. Рецептите за десерти със сигурност ще ви убедят в това.
Плодова лекота
Една проста, но невероятно вкусна плодова салата със сливи можете да приготвите от плодовете в градината. Обелете 3 ябълки и ги нарежете на филийки, напръскайте ги с лимонов сок, за да не потъмняват.
Почистете 8 сливи от костилките и ги нарежете на резенчета, същото направете и с 2 нектарини. Смесете плодовете в дъблока купа за салата и добавете 100 г боровинки. Време е да се заемете с дресинга. Смесете 2 супени лъжици лимонов сок, 1 суп. лъж. мед и щипка канела. Полейте плодовете с получения сос, отгоре сложете няколко лъжички меко крема сирене, поръсете със сусам - леката витаминозна салата е готова.
Мечти за лято
Колекция от сладки заготовки за зимата ще бъде успешно допълнена от рецепта за желе от сливи. Изберете 1 кг зрели плодове, измийте ги добре, подсушете, отстранете костилките и нарежете на половинки. Плодовете се заливат с чаша вода и се варят 15-20 минути от момента на завиране. Тук можете да добавите 100 мл лимонов сок, за да придадете наситен вкус на сливите. Прибавете 100 г пектин и 1 кг захар и варете желето още една минута. Отстранете внимателно розовата пяна, разбъркайте добре сливовото желе и разсипете в буркани. Можете да запазите малко от ароматното желе и да зарадвате любимите си хора, без да чакате зимата.
Слана и слънце
Добре е да замразите пресни сливи за зимата. С тяхна помощ в студения сезон можете да приготвите прекрасен десерт само за няколко минути.
За целта смесете 400 г кисело мляко, 200 мл кефир, 2 суп. лъж. мед и разбийте всичко до хомогенна маса.
Размразете сливите, като оставите част от тях за украса. Останалите плодове разбийте с блендер, ако не разполагате с пасатор, можете да претриете масата през сито. Разпределете киселото мляко в купичките и внимателно прибавете сливовата смес. Пригответе този десерт от сливи в мрачна есен и със сигурност ще се пренесете в жаркото лято.
Вълшебство с извара
От извара и сливи можете да приготвите много други сладки десерти. Например мус от извара с желатин и сливи. Залейте 500 г почистени от костилките сливи със 100 г захар, пюрирайте с блендер или претрийте през цедка. Разтопете 15 г желатин в 50 мл вода на слаб огън, но внимавайте да не заври. Прибавете към плодовото пюре 3 белтъка, разбийте старателно и при непрекъснато бъркане добавете желатина.
Разпределете половината от сместа в купички и ги оставете в хладилника. Разбийте с миксер 500 г извара и 3-5 суп. лъж. кондензирано мляко. Този крем разпределете върху замръзналото желе, прибавете останалото плодово пюре и отново върнете в хладилника да стегне. Отгоре намажете с останалия крем. Такъв прекрасен десерт ще се хареса както на любителите на сладко, така и на тези, които са безразлични към него.
Приятелски десерт
Мъфините със сливи и кисело мляко са колкото вкусни, толкова и здравословни. Отделете 3 жълтъка, разбийте ги с 80 г захар и щипка ванилия до побеляване. Добавете 200 г кисело мляко, 250 г брашно, 4 суп. лъж. растително масло, 70 г овесени ядки и 10 г бакпулвер. Омесете добре тестото и го оставете да почине малко. Междувременно нарежете на филийки 8-10 големи сливи. Намажете формите за кексчета с олио, поставете вътре хартиени форми и ги напълнете с тесто. Поставете резенчета сливи отгоре и леко ги притиснете. Печете тарталетите за 40-50 минути на 180°C. Ето един добър десерт за вас, в случай че се появят неочаквани гости.
Пай Наслада
Сигурни сме че на всички ще хареса и пая с кисело мляко и сливи. Разбийте с миксер 150 г захар и 200 г масло. Добавете 200 мл гъсто кисело мляко и отново разбъркайте в блендер. Без да спирате да разбивате, добавете 4 жълтъка, 400 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж. лимонова кора и ванилия на вкус. Трябва да получите кремообразно и не много гъсто тесто. Изсипете го в тава за печене, застлана с хартия и заравнете. Нарежете 600 г сливи на филийки и ги наредете отгоре, като притиснете леко в тестото. Сложете пая във фурната на 180 °C за 30 минути.
Ефирно клафути
Клафути е френски селски десерт, който се приготвя обикновено с череши, но нищо не ви пречи да го приготвите със сливи. Деликатният сладкиш е особено подходящ в края на лятото. Отстранете костилките на 7-8 сливи и ги нарежете на филийки. Намажете термоустойчивата керамична форма с масло и наредете на дъното сливите, поръсете ги с 30 г кафява захар. Разбийте с миксер 4 яйца и 30 г пудра захар на пухкава пяна. Без да спирате да бъркате добавете 150 мл сметана. Прибавете 50 г брашно, разбъркайте отново и изсипете получената смес върху плодовете. Поставете формата в предварително загрята до 180 °C фурна за 20-25 минути.
Такъв ефирен десерт ще добави празничен щрих към ежедневната семейна закуска.
Коментари