Много е лесно да получите висококачествено диетично месо и естествени яйца у дома. За да направите това, достатъчно е да започнете да развъждате пилета. Това не е труден процес, въпреки че на птиците трябва да се осигурят подходящи условия за отглеждане и хранене.
Ако планирате да отглеждате пилета, трябва да имате предвид птиците се нуждаят от постоянна грижа:
- осигурен фураж;
- чиста вода;
- да определите мястото на птичарника;
- да поставите според броя на пилетата хранилки;
- поставяне на гнезда и кацалки;
- препоръчително е да има оградена зона за разходка;
- хранилките могат да се поставят вътре в кокошарника, но и в двора – когато времето позволява.
Основната цел на отглеждането на кокошки-носачки е получаването на яйца. Затова трябва стопанинът да избере правилната порода. Но ако се насочи към варианта отглеждане на яйца и на месо – няма да сгреши. Резултатът ще е високо производство на яйца, а телесното тегло на възрастна кокошка ще гарантира производство на птиче месо. Така развъждането на двата варианта носи повече приходи за стопанина.
Затова е препоръчително стопанинът
да раздели кокошарника на 2 секции:
- за отглеждане на носачки;
- за отглеждане на пилета от различни възрасти за месо.
Някой със сигурност ще попита: отглеждането на пилета за яйца и месо като бизнес печеливш ли е или не? Професионалисти в бранша са категорични: Бизнесът с отглеждането на кокошки-носачки и производството на домашно птиче месо се считат за едни от най-печелившите.
Като се вземат предвид разходите за купуване на пилета и фуражи, рентабилността е 200%. Такива показатели обаче могат да бъдат постигнати само ако има непрекъснато снабдяване с домашни кокоши яйца и един път седмично птиче месо.
С какви силажи трябва да разполагате,
за да ви върви търговията
Подходящи фуражи за силаж са:
- люцерната;
- детелината;
- грахът;
- еспарзетата;
- фият;
- копривата.
Но трябва да знаете, че
изброените дотук растения имат
ниско съдържание на захар
и не могат да се силажират самостоятелно.
Липсата на захари при тях може да компенсирате с
добавяне на фуражи, богати на скорбяла:
- брашно от царевица;
- картофи;
- меласа;
- захар;
- цвекло;
- моркови;
- тикви.
Преди да ги смесите със зелената маса,
брашната се озахаряват
като се заливат с гореща вода, загрята до 80 градуса. Разбъркайте сместа добре и оставете да престои 4 часа. Съотношението между водата и брашното е от 3:1 до 4:1.
Така ще получите силаж с pH около 4,2 и съдържащ 1,5% млечна киселина, 0,5% оцетна киселина и без мастни киселини.
Кои са подходящите комбинации за силаж:
- 96% люцерна и 4% брашно;
- 80% люцерна и 20% варени картофи;
- 97% люцерна;
- 3% меласа, разредени с вода до 1:3.
Дневно на кокошките може да се дават по 30 г силажи:
- коприва и 8% озахарено брашно или 6% меласа;
- 40% люцерна;
- 25% мамули;
- 35% моркови;
- 30% картофи;
- 30% моркови;
- 40% листа от цвекло;
- 15% сенно брашно;
- 30% листа от зеле.
Оттук става ясно, че стопанинът може да отглежда и пилета за яйца, и месо през цялата година,
но може да прилага и
сезонно от пролета до есента
Но в този случай няма да може да реализира голяма печелба, но ще осигури на семейството домашни яйца и диетично месо.
При този вариант разходите са минимални: И защото домашните птици се отглеждат през лятото, те изискват най-обикновени условия на отглеждане. Кокошарникът не се оборудва с отопление, няма нужда и от изкуствено осветление. Разходите за фураж също ще бъдат незначителни, тъй като свободно отглежданите птици успешно се хранят.


Коментари