Много е лесно да получите висококачествено диетично месо и естествени яйца у дома. За да направите това, достатъчно е да започнете да развъждате пилета. Това не е труден процес, въпреки че на птиците трябва да се осигурят подходящи условия за отглеждане и хранене.

Ако планирате да отглеждате пилета, трябва да имате предвид птиците се нуждаят от постоянна грижа:

  • осигурен фураж;
  • чиста вода;
  • да определите мястото на птичарника;
  • да поставите според броя на пилетата хранилки;
  • поставяне на гнезда и кацалки;
  • препоръчително е да има оградена зона за разходка;
  • хранилките могат да се поставят вътре в кокошарника, но и в двора – когато времето позволява.

Основната цел на отглеждането на кокошки-носачки е получаването на яйца. Затова трябва стопанинът да избере правилната порода. Но ако се насочи към варианта отглеждане на яйца и на месо – няма да сгреши. Резултатът ще е високо производство на яйца, а телесното тегло на възрастна кокошка ще гарантира производство на птиче месо. Така развъждането на двата варианта носи повече приходи за стопанина.

Затова е препоръчително стопанинът

да раздели кокошарника на 2 секции:

  • за отглеждане на носачки;
  • за отглеждане на пилета от различни възрасти за месо.

Някой със сигурност ще попита: отглеждането на пилета за яйца и месо като бизнес печеливш ли е или не? Професионалисти в бранша са категорични: Бизнесът с отглеждането на кокошки-носачки и производството на домашно птиче месо се считат за едни от най-печелившите.

Като се вземат предвид разходите за купуване на пилета и фуражи, рентабилността е 200%. Такива показатели обаче могат да бъдат постигнати само ако има непрекъснато снабдяване с домашни кокоши яйца и един път седмично птиче месо.

С какви силажи трябва да разполагате,

за да ви върви търговията

Подходящи фуражи за силаж са:

  • люцерната;
  • детелината;
  • грахът;
  • еспарзетата;
  • фият;
  • копривата.

Но трябва да знаете, че

изброените дотук растения имат

ниско съдържание на захар

и не могат да се силажират самостоятелно.

Липсата на захари при тях може да компенсирате с
добавяне на фуражи, богати на скорбяла:

  • брашно от царевица;
  • картофи;
  • меласа;
  • захар;
  • цвекло;
  • моркови;
  • тикви.

Преди да ги смесите със зелената маса,

брашната се озахаряват

като се заливат с гореща вода, загрята до 80 градуса. Разбъркайте сместа добре и оставете да престои 4 часа. Съотношението между водата и брашното е от 3:1 до 4:1.

Така ще получите силаж с pH около 4,2 и съдържащ 1,5% млечна киселина, 0,5% оцетна киселина и без мастни киселини.

Кои са подходящите комбинации за силаж:

  • 96% люцерна и 4% брашно;
  • 80% люцерна и 20% варени картофи;
  • 97% люцерна;
  • 3% меласа, разредени с вода до 1:3.

Дневно на кокошките може да се дават по 30 г силажи:

  • коприва и 8% озахарено брашно или 6% меласа;
  • 40% люцерна;
  • 25% мамули;
  • 35% моркови;
  • 30% картофи;
  • 30% моркови;
  • 40% листа от цвекло;
  • 15% сенно брашно;
  • 30% листа от зеле.

Оттук става ясно, че стопанинът може да отглежда и пилета за яйца, и месо през цялата година,

но може да прилага и

сезонно от пролета до есента

Но в този случай няма да може да реализира голяма печелба, но ще осигури на семейството домашни яйца и диетично месо.

При този вариант разходите са минимални: И защото домашните птици се отглеждат през лятото, те изискват най-обикновени условия на отглеждане. Кокошарникът не се оборудва с отопление, няма нужда и от изкуствено осветление. Разходите за фураж също ще бъдат незначителни, тъй като свободно отглежданите птици успешно се хранят.