Срещат се различни видове - бяло, червено и черно

Френското грозде е сред най-полезните плодове не само от ягодоплодните, но и сред овощните видове. От друга страна, културата не е капризна и се отглежда много лесно. Има един недостатък – трябва да се бере на няколко пъти, тъй като плодовете, които са разположени в грозд, не узряват едновременно.

Според цвета на плодовете се различават бяло, червено и черно грозде, което е по-известно като касис.

Обича вода

За да получите добра реколта от френско грозде, трябва добре да се грижите за растенията.

Въпреки че културата не е капризна по отношение на факторите на средата, има едно изискване - към влагата.

Ето защо е препоръчително храстчетата да се поливат редовно, а ако растенията са в редове, може да се направи и система с капково напояване.

Касисът има най-голяма нужда от вода:

  • по време на цъфтежа;
  • при нарастване на плодчетата;
  • от края на юли до началото на август.

Броят на поливките и количеството вода трябва да се определят според времето. Както и при другите култури в градината, поливането е строго индивидуално, градинарите трябва сами да преценят.
Ако есента е суха, препоръчително е храстите да се полеят и през втората половина на октомври.

Беритба

Плодчетата не зреят едновременно. Плодовете в един грозд са с различна големина. Най-едрите зърна, които са разположени до дръжката, узряват първи.
Много важно е да не се изчаква целият грозд да узрее. Щом първите зърна са готови, те се берат. Това става в шепа, като дланта се постави в основата на грозда и и постепенно се затваря. Узрелите зрънца падат в шепата.

Така берете на няколко пъти, докато приберете цялата реколта.

Консумация

Различните видове френско грозде може да се консумират както сурови, така и преработени. От касиса се приготвят разнообразни сокове и сиропи. Цветните плодчетата са чудесна украса за фрешове, сладкиши, десерти и т.н. Плодовете може да се замразяват самостоятелно, комбинирани помежду си, а също и с други ягодоплодни – малини, къпини, боровинки.

Полезна храна!

Касисът има висока хранителна стойност. Плодовете му са богати на витамини, захари, органични киселини, минерални вещества и пектин.

Касисът се препоръчва при заболявания, свързани със стомашно-чревни, чернодборни, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.