В Адис Абеба бе поставено началото на изпращане на охладени плодове и зеленчуци от Етиопия за европейския пазар. Изпращането на зеленчуци за Нидерландия беше обявено на церемония, на която присъства София Каса, държавен министър на земеделието.

Климатичните условия в Етиопия са благоприятни за отглеждането на разнообразни плодове и зеленчуци, включително манго, грозде и портокали, през цялата година.

Цегайе Абебе, управляващ директор и основател на Ethio Vegfru (частна организация, занимаваща се с износ и внос), обяви, че 12 тона зеленчуци ще бъдат транспортирани до пристанището на Джибути с помощта на контейнер, оборудван с модерна хладилна технология. Очаква се пратката да достигнат до Нидерландия по транспортния коридор Етио-Джибути в рамките на 23 дни. Това начинание бележи значителна стъпка в създаването на хладен логистичен коридор за износ на бързо развалящи се стоки чрез морски транспорт от пристанище Джибути.

Цегайе подчерта неизползвания потенциал на Етиопия в областта на производството на плодове и зеленчуци и се застъпи за разширяване на експортните пазари. Той изтъкна значението на подобряването на използването на сектора и привличането на допълнителни инвестиции в производството на плодове и зеленчуци. Започването на превози на зеленчукови продукти по море се разглежда като стратегически ход за Етиопия, за да се утвърди на световния пазар.

На фона на предизвикателствата, породени от мерките за опазване на околната среда на европейските пазари, Цегайе подчерта значението на модерните хладилни контейнери в усилията на Етиопия да диверсифицира доставките на зеленчукови продукти.