Основата или „кошничката“ се приготвя от тесто - основно от брашно и мазнина
След като в предишен брой публикувахме идеи за пълнеж за тарталети, наши читатели и читателки ни се обадиха, за да им припомним рецептата за приготвянето на самите кошнички. С удоволстве изпълняваме молбата им.
Тарталетите са малки, ядливи кошнички, които можем да напълним както със солен, така и със сладък пълнеж – кремове, желета, плодови салати.
Основата или „кошничката“ се приготвя от тесто, състоящо се основно от брашно и мазнина. В много случаи тестото е неутрално на вкус, но се среща както сладко, така и солено. В различните страни този десерт се приготвя по различен начин.
Както може и сами да се досетите, направата на тарталети също има тънкости. Обикновенно след като тестото се приготви, то се оставя за поне един час в хладилника „да си почине“. След това се разстила на тънка кора и се изрязват се кръгове, които се разстилат във формичките. За целта можете да използвате както метални чашки, намаслени, така и силиконовите или хартиени форми за мъфини.
Въпреки, че няма набухватели, тестото се издува по време на печенето. За да се предотврати това, след като сте оформили кошничките, на дъното на всяка поставете хартия за печене и сипете по малко боб, леща или ориз – така се запазва формата. Преди основата на тарталетите да се извади от формите за печене, тя се оставя в тях до пълно изстиване, тъй като „кошничката“ е много крехка и възможността да се счупи, докато е топла, е много голяма.
Друг начин за да избегнете издуването на основата е преди да ги поставите в хладилника, тарталетите да се надупчат с вилица. Ако въпреки това бухнат на места, докато се пекат, това може да се поправи веднага след изваждането от фурната. Докато са още горещи, те са много меки. Притиснете издутините леко с дъното на лъжица, докато ги върнете в първоначалния им вид.
След като тарталетите са изстинали и извадени от формите за печене, може да ги напълните както и с каквото ви харесва.
Продукти за тестото (за 6 големи (12см) или 8 по-малки тарталети): 200 г брашно, 125 г масло, 70 г захар
Приготвяне: Нарежете маслото на кубчета и го прехвърлете в дълбока купа. Добавете захарта и брашното. Замесете тесто и го оформете на топка. Разделете тестото на 6 приблизително еднакви топчета и всяко от тях поставете във формичките. Притискайки с пръсти, разстелете равномерно по дъното и стените и оформете „кошничката“. Надупчете дъното с вилица и пъхнете в хладилника за 1 час.
В предварително загрята фурна на 180?С печете около 15 минути, докато тарталетите придобият златист цвят. Извадете и оставете да изстинат напълно, преди да извадите от формата.

Коментари