Над половината от потреблението у нас се произвежда в сливенско село

Над половината от консумацията на аспержи в България се произвежда само от един земеделски производител в сливенското село Близнец. Районът от край време е известен като Долината на прасковите, а благодарение на усилията на Кирил Пейчев и неговия екип тук успешно се отглеждат и големи количества аспержи.

Продукцията е сертифицирана по стандарта GLOBALG.A.P., а полетата са оборудвани със електронни сензори, които дават пълна картина на условията за развитие на културите. Напояването и торенето се осъществяват през телефона, но истинската причина за отличния вкус на прасковите и аспержите от това стопанство са вниманието и грижите, които се полагат с много любов.

Въпреки благоприятните условия за отглеждане на овошки в Долината на прасковите, тази година не е лека за овощарите и зеленчукопроизводителите. „Ниските температури от минус 2,5 градуса унищожиха голяма част от прасковите, които бяха вече прецъфтели и се намираха във фаза завръз. Забавиха също развитието на аспержите, които се нуждаят от температури между 10 и 20 градуса, за да навлязат в пълно плододаване. Обнадеждаващи са очакванията за по-топло време и за нормални за сезона температури. Към края на април се очаква да започне прибирането на аспержите", разказа Кирил Пейчев за „Български фермер". Той се занимава със земеделие вече 15 години. През март 2019 г. създава прасковената си градина, а насажденията от аспержи купува от италианска фирма, която прекратява дейността си в България.

„Сезонът на аспержите започва в началото на април и приключва към средата на юни. Първите аспержи предлагаме за Великден. Имаме партньор в дистрибуцията и благодарение на него продаваме в почти всички големи търговски вериги в страната. Продукцията ни е сертифицирана по стандарта GLOBALG.A.P. Обработваме близо 150 дка насаждение от зелени аспержи. Дневното потребление през търговските вериги в България е около 900 кг. През 2024 г. ние произведохме над половината от това потребление – над 400 кг. Ако тази година всичко е наред, ще произведем повече, тъй като насаждението е младо и всяка следваща година очакваме по-голяма продукция така, че ще можем да покрием над 60% от потреблението в България.

Предизвикателството при аспержите е, че в България не се поддържат торове с високо съдържание на фосфор, които са важни за културата. При тях има един неприятел – бръмбар, за който трудно се намират и инсектициди. Справяме се благодарение на контактите си с италиански фирми, които ни доставят торове и препарати, обясни Пейчев. Той планира да увеличим площите с аспержи и да започне да произвежда паста от тях – един продукт, който е много добре наложен в кулинарията в Европа

Кирил Пейчев е финансист по образование. „В моето семейство никой не се е занимавал със земеделие, но вярвам, че в живота няма случайни неща", каза той и допълни: „През тези години разбрах едно - това е най-справедливата работа на света. Когато си честен със земята, когато й даваш това, от което има нужда, тя ще ти върне точно толкова, колкото си й дал. Ако шмекеруваш, няма да се получат нещата. За мен земеделието е най-благодарната професия, затова се радвам, когато млади хора се заемат с ентусиазъм. Никога не съм отказвал помощ на такива млади хора. Надявам се да стават все повече, защото ние имаме най-прекрасните условия за земеделие и най-плодородната земя."

Още за производството на аспержи у нас четете в новия брой на в. "Български фермер" от 23-27 април