Макар че присъстват рукола и авокадо, което подсказва за средиземноморска кухня, салатата има ясни препратки и към Близкия Изток: нахут, кимион, нахутена паста.

Всичко това прави предястието интересно и нетрадиционно.

Продукти:

За печения нахут: 300 г нахут, половин лимон, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 1 ч. лъж. червен пипер, 2 суп. лъж.зехтин, щипка лют червен пипер

За дресинга: половин лимон, 4 суп. лъж. зехтин, кимион на вкус, 2 суп. лъж. балсамов оцет, сол на вкус

Приготвяне: Съветваме ви да използвате нахут от консерва, тъй като по-лесно и бързо ще приготвите салатата. Изцедете течността от консервата и прехвърлете нахута в съд за печене.

От останалите продукти пригответе марината и я смесете с нахута.

Разбъркайте добре и поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна. Печете 30-40 минути.

Измийте и подсушете рукола. Ако искате можете да използвате рукола и млад спанак в равни количества. Лукът го нарежете на пръстени или полумесеци.

От изброените съставки пригответе дресинга.

В голяма салатена чиния разстелете руколата и лука. Авокадото се нарязва в последния момент, за да не потъмнее. Изсипете отгоре леко топлия нахут.

Обелете и нарежете авокадото. Подредете резените и полейте щедро салатата с приготвения сос.