През първата седмица след опрасването майките отделят повече мляко и има опасност от възпаление на вимето
Растежът и развитието на прасетата се определят от млечността на свинята майка. Висока млечност може да се очаква само когато свинята е в добро телесно състояние и през бременността е била хранена с дажба, богата на протеини, витамини и минерали
Свинете трябва да имат здраво и добре развито виме с правилно оформени млечни конуси. Това е признак за достатъчно жлезиста тъкан и висока млечност след раждането.
Млякото на свинете е с най-висока хранителност в сравнение с млякото от останалите селскостопански животни.
Единствено изключение е заешкото мляко. Например свинското мляко съдържа почти двойно повече мазнини, белтъчини и минерални вещества в сравнение с кравето мляко. Само съдържанието на млечна захар е по-ниско. За едно денонощие свинята майка отделя средно 5-7 кг мляко, а при по-големите прасила достига до 9 кг.
24 часа след опрасването свинята не се храни
Практиката показва, че повечето опрасили се свине не търсят храна след раждането. Но всички чувстват жажда. Затова в боксовете задължително трябва да има автопоилка. Другият вариант е в коритото за хранене да има на разположение чиста вода за пиене с температура, не по-ниска от 10 градуса.
А по отношение на концентрираната смеска трябва да се знае, че тя се дава в ограничено количество след 10-12 часа след опрасването.
И още: Фермерите да имат предвид, че през първата седмица след опрасването свинете отделят повече мляко, отколкото прасетата могат да избозаят.
А това може да доведе до възпаление на вимето. Затова трябва дажбата на опрасените свине да се повишава постепенно
ВАЖНО! През цялото време трябва да се следи състоянието на вимето.
Още правила:
През първата седмица кърмачките не се пускат на разподка.
През втората дажбата достига до определена норма и кърмещите свине-майки се изкарват на двора групово.
Храненето на свинете майки с нормална дажба след раждането става постепенно за 6-7 дни.
Една седмица след опрасването животните започват да се хранят обилно, но съобразно с броя на прасетата в прасилото, възрастта и живото тегло на майките.
Количество фураж за едно денонощие:
за поддържане на жизнената дейност на организма на свинята майка за едно денонощие са нужни 2 кг фураж;
за млекопродукция по 400 г за всяко прасе в прасилото (например 10 прасета) - 4 кг фураж.
Всичко - 6 кг фураж дневно.
И така обилното хранене на свинете майки започва от втората седмица на лактацията
ВАЖНО! През този период трябва да се следи апетитът на свинете. Препоръките са да се дава толкова храна, колкото животното може да изяде за 30 минути.
В никакъв случай не бива да се допуска да се препълват коритата с храна за по-дълго време - особено през лятото и когато смеските са кашообразни.
Трябва да се следи поведението на кърмачките. Ако след изяждането на предвиденото количество храна те продължават да стоят на коритатата за хранене трябва да увеличите дажбата с 250 г
И обратното - със същото количество се намалява дажбата, ако храната не е изядена.
Правило: Дажбата за денонощие се залага двукратно.
Възможно да се наблюдава и намаление на апетита при лактиращите първескини както и при многоплодни прасила. В този случай е необходимо да се промени съставът на смеската и да се добавят апетитни съставки. Тогава е добре да се премине от сухо към мокро хранене като се увеличат храненията от две на три или четири в денонощие, но с по-малки количества смеска.
ВАЖНО! Не бива да се допуска намаляването на живото тегло на свинете през кърмачния период (от 35 дни) с повече от 20-30 кг при лактацията.
Освен концентриани смески на кърмещите свине може се дават още:
обезмаслено мляко;
суроватка;
зелена люцерна;
трева;
люцерново брашно;
тикви;
кръмно цвекро;
моркови;
варени картофи и др.
Всички изброени храни могат да заместват 20-30 на сто по хранителна стойност концентрираните фуражи.



Коментари