Тайни за начинаещи и интересни рецепти
Сигурно няма човек, който да не обича сладоледа. Но не всеки се престрашава да си го приготви сам у дома. А за това не са нужни много усилия.
Ако обаче просто смесите съставките и поставите купата със сместа във фризера, ще получите само парче лед. За да получите наистина вкусен сладолед, трябва да знаете някои тайни.
* Всички продукти трябва да са пресни.
* Вкусът на сладоледа зависи от съдържанието на мазнини в продуктите. Нежен сметанов вкус ще се получи, ако продуктите са с максимално съдържание на мазнини.
* Ако добавите мляко на прах към сладоледа, ще получите по-кадифен вкус.
* За предпочитане е да използвате пудра захар.
* Сметаната за разбиване трябва да е добре охладена. Това е необходимо, за да може да се разбие добре. Започнете да бъркате на средна скорост на миксера и когато сметаната започне да се сгъстява, увеличете скоростта до максимум. Консистенцията на разбитата сметана трябва да наподобява разтопен сладолед.
* За да придадете на сладоледа необичаен вкус, можете да добавите малко коняк или ром.
* На сладоледа ще са му необходими около 10-12 часа, за да се стегне.
* Дори и най-вкусният може да бъде развален, ако не се спазва последователността при замразяването. През първите 5 часа сместа трябва периодично да се разбърква с миксер - на всеки час. В самото начало разбърквайте възможно най-често, например на всеки 20 минути.
* За да приготвите плодов сладолед, добавете малко плодово пюре или цели меки плодчета (малини, ягоди, къпини).
* Преди да замръзне, сладоледената смес трябва да изглежда като гъста заквасена сметана. Колкото по-гъста и пухкава е сместа, толкова по-лек и ефирен ще се получи готовият сладолед.
* Сиропите се добавят към сместа преди замразяване. Но пресните плодове или ядките - във вече замразен сладолед.
* Необходимо е сместа да се замрази в плътно затворен съд. Така сладоледът няма да поеме миризмите на останалите продукти в хладилника.
Само с 3 съставки
С жълтъци
* 100 г захар;
* 1 литър прясно мляко;
* 5-6 жълтъка
Разбийте жълтъците на пяна, до побеляване. Към прясното мляко добавете захарта и загрейте, за да се разтвори тя. Охладете подсладеното мляко и внимателно, при непрекъснато бъркане, прибавете разбитите жълтъци. Поставете сместа във фризера за 2-4 часа, докато се втвърди напълно.За да получите шоколадов сладолед, преди да замразите, добавете малко разтопен шоколад.
Ментов
* 400 мл сладкарска сметана 33% масленост;
* 200 мл кондензирано мляко;
* Листа прясна мента.
Изплакнете ментовите листа с хладка вода. Сипете сметаната (200 мл) в тенджера и добавете листата. Поставете на котлона и изчакайте да заври. Дръпнете от огъня, покрийте с капак и изчакайте 2 часа, докато сместа се охлади напълно. Отстранете листата от мента и прецедете. Добавете останалата сметана и разбийте с миксер на стабилна пяна. Постепенно прибавете кондензираното мляко към сметановия крем.
Покрийте с прозрачно фолио и поставете във фризера за една нощ.
Кокосов
* 500 мл сладкарска сметана
* 150 мл кондензирано мляко
* 2 суп. лъжици кокосови стърготини.
Разбийте охладената сметана на твърда пяна. Добавете ванилова захар, кокосовите стърготини и кондензираното мляко. Разбъркайте всичко. Поставете в купа или в отделни формички и поставете във фризера за 5-6 часа.
БОНУС
Нискокалоричен
* 800 мл кокосово мляко;
* 3 суп. лъж. ягодов пудинг на прах
* 1 ч. лъж. ванилов екстракт
* 180 мл кленов сироп
Сипете кокосовото мляко в голяма купа и добавете ягодовия пудинг, ванилията и кленовия сироп. С помощта на миксер разбийте на средна степен, докато всички съставки се смесят добре. Готовата смес изсипете във формички за лед и поставете във фризера, да се замрази добре.
Извадете готовия сладолед и прехвърлете в купата на блендера. Разбийте на максимална степен за кратко, докато се получи хубава гъста смес. Сладоледът ви е готов за незабавна консумация.
Коментари