Лесни ястия на фурна, в тиган или гювеч

Все по-често много хора отказват да ядат свинско месо и избират телешко. Днес искаме да ви припомним няколко лесни и вкусни ястия със свинско: богат гулаш, пържоли с хрупкава коричка, празнично печено месо, пържоли. Свинското месо погрешно се смята за вредно, някои части от него са доста „безобидни", имат достатъчно количество протеини, основното е да ги приготвите правилно, да ги сервирате с леки гарнитури. Все пак не трябва да се отказвате завинаги от пресните картофи пържени в олио с копър!

Гулаш със сос 

Предлагаме да приготвите тъмен гулаш по чешки. За цвета ще „отговарят" черният хляб и тъмната бира. Пенливата напитка може да се замени с вода или месен бульон. Можете сами да регулирате консистенцията на ястието: оставете гулаша да къкри, докато стане гъста супа, или изчакайте, докато цялата вода се изпари. Свинският гулаш може да се сервира с ориз, картофено пюре или паста.

Продукти: 400 г свинско за готвене, глава лук, 2 моркова, 350-400 мл тъмна бира, 3 филии черен хляб, 40 мл растително масло, 1 суп. лъж. сладък червен пипер, сол на вкус, 0,5 ч. лъж. черен пипер.

Приготвяне: Нарежете лука на полукръгчета, а морковите по дължина и всяка половинка нарежете на парчета около 2 см. Загрейте растителното масло и в него на слаб огън запържете лука. Когато покафенее, добавете нарязаното на парчета месо. Не бързайте да разбърквате, месото трябва да се „запечата" върху лука. След 3-5 минути разбъркайте и гответе още 5 минути, след което добавете прясно смлян черен и червен пипер. Добавете морковите към месото и запържете всичко заедно за още 5 минути.

Сипете тъмната бира в тигана и разбъркайте. Когато пяната се утаи, добавете сол, намалете котлона, покрийте и оставете да къкри 30 минути. Отрежете кората от хляба, нарежете средата на малки кубчета и добавете към бъдещия гулаш, разбъркайте.

Продължете да задушавате свинския гулаш, докато хлябът се разтвори напълно и се появи характерна гъстота.

Пържено свинско с ябълки 

Свинското се съчетава добре с много плодове: ананаси, праскови, дюли, портокали и мандарини, червено френско грозде, череши, боровинки и други. Но най-често свинското месо може да се намери в тандем с ябълки. Леката киселинност на плодовете подчертава сладостта на месото, а сокът неутрализира мазнините. Добавете малко магданоз и ястието е готово!

Продукти: 5 свински пържоли, 2 ябълки, 150 мл ябълков сок, 1 суп. лъж. растително масло, няколко стръка пресен магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Поръсете месото със сол и черен пипер от двете страни и го оставете за 10 минути. Загрейте олиото в тиган и запържете пържолите от двете страни на силен огън до златиста коричка. Извадете в отделна чиния. Ако вземете „шарени" пържоли, месото ще се получи по-сочно. Стековете се получават сухи.

Запържете нарязаната ябълка в тиган. Ако не се страхувате от фламбиране, сега е моментът да покажете уменията си. Добавете малко сол и черен пипер, сипете ябълковия сок и оставете да заври. Намалете котлона и оставете ябълките да къкрят под капак около 5 минути.

Запърженото свинско се връща в тигана, захлупва се и се оставя да къкри 15 минути на слаб огън до пълна готовност на месото.

Преди сервиране поръсете с магданоз.

Задушено с картофи 

Това ястие е подходящо за дълъг семеен обяд. Съвсем просто е, но в тази простота е неговият чар. Мекото месо се отделя само от костите, а картофите стават кадифени, след дългото варене.

Продукти: 1-1,3 кг свински ребра, 700 мл вода, 6-7 картофа, 2 глави лук, дафинов лист, 1 ч. лъж. сух чесън, 3 скилидки пресен чесън, 1 ч. лъж. червен пипер.

Приготвяне: Загрейте добре растителното масло в голям дълбок тиган. Запържете ребрата от всички страни на силен огън. Добавете лука, нарязан на кръгчета, сол и черен пипер. Гответе около 5-7 минути на умерен огън. Намалете котлона до минимум, покрийте и оставете да къкри още 12 минути. Добавете подправките и дафиновия лист, сипете вода и оставете да къкри 1 час. Прибавете наситнения чесън и картофите, нарязани на едри кубчета или филийки.

Свинското и картофите се задушават още 25-30 минути на слаб огън.

Сервирайте на масата, поръсено с билки.

Вкусно свинско на фурна 

Празничното сочно свинско ще бъде подходящо не само за семейни тържества. Филето може да се изпече и сервира на порции за обяд или вечеря през цялата седмица, като гарнитурите може да сменяте по ваш вкус: лук и гъби, сушени плодове и крема сирене, ябълки и мащерка.

Предлагаме ви да приготвите месо с домати и сирене. За това ястие е подходящо домашно свинско месо, закупено от фермерския пазар.

Продукти: Основни: 1,5 кг свински врат, 120 г твърдо сирене, 150 г сушени домати, 2 суп. лъж. мед.

За марината: 3 скилидки чесън, 3-4 суп. лъж. зехтин, няколко стръка пресен магданоз, подправки за свински месо и сол на вкус.

Приготвяне: Трябва да започнете да готвите, като нарежете свинския врат на голям тънък слой. Направете разрез по дългата част на филето, като отделите пласт с ширина 1 см, а от другата страна - отделете друга част от филето, без да разрязвате докрай. Отворете месото като книга от двете страни. Покрийте със стреч фолио и начукайте с чукче.

Пригответе марината за свинско месо: смачкайте наситнения чесън и ситно нарязания магданоз със зехтин, сол и подправки. Разпределете върху месото и оставете за 30-40 минути.

Сиренето се настъргва на едро ренде и се смесва с нарязаните домати. Поставете пълнежа върху ⅔ от месото, като не достигате краищата до 1 см. Завийте на руло и го закрепете с кухненски канап. Завийте във фолио и печете 1 час на 180-190°C.

След час махнете фолиото, намажете рулото с мед и запечете до появата на коричка. Можете да мажете с мед на всеки 3-5 минути. Сочното свинско месо ще върви добре със задушени зеленчуци, картофено пюре, грах или сладки картофи.

Месо по френски 

Свинското на фурна е бърз вариант за обилна вечеря, а ако планирате да сервирате ястието на празнична маса, добавете още ароматни билки, гъби и интересни сосове.

Продукти: 6 свински пържоли без кост, 2 големи домата, глава лук, 2 суп. лъж. майонеза, 150 г твърдо сирене/кашкавал, сол и черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Начукайте свинските пържоли и ги поръсете със сол и черен пипер. Нарежете доматите на тънки кръгчета (по-добре е да ги обелите), а лука - на колелца. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Покрийте тава за печене с пергамент и наредете пържолите, намажете с майонеза. Добавете 1-2 парчета домат отгоре, няколко кръгчета лук и поръсете със сирене. Пече се 25 минути на 190-200°C.

Свинското по френски се сервира най-добре с варени или пържени картофи.

В тенджера, със задушени зеленчуци 

Ако обичате да готвите месо на открито, тази рецепта е за вас. Свинският кебап няма да изненада никого, но ароматното месо с цветни зеленчуци определено ще се хареса на мнозина. Сервирайте го с пресни билки, пита хляб или горещ плосък хляб.

Продукти: 1,5 кг свинска плешка, 1 кг картофи, 2 глави лук, 2 чушки, морков, 3 домата, люта чушка, 5 скилидки чесън, зелени подправки, 70 мл растително масло, сол и кимион на вкус.

Приготвяне: Загрейте олио в дълбока тенджера. Нарежете месото на парчета малко по-малки от кибритена кутия. Поставете месото в тенджерата, но не бързайте да бъркате, трябва да се образува коричка. След 2 минути се разбърква. Когато свинското месо се запържи равномерно, го прехвърлете с решетъчна лъжица в отделен съд. В останалото олио се запържват картофите, нарязани на филийки. Не е нужно да го довеждате до пълна готовност, просто запържете до коричка. Нарежете чушката на парчета, а доматите - на едри филийки, лука - на полумесеци, а морковите - на филийки, накълцайте чесъна. Ако обичате пикантно, нарежете лютата чушка на ситно, за по-умерена пикантност оставете чушката цяла.

Върнете свинското в тенджерата с картофите, добавете лука, лютата чушка и морковите, овкусете, покрийте и оставете да къкри 15 минути. Добавете чушките, чесъна и доматите и оставете ястието да къкри още 10 минути. Щипка кимион ще добави ориенталски аромат.

Преди да сервирате, поръсете ароматното свинско с билки.

Пържоли в галета 

Завършваме с класическа свинска пържола. Крехкото месо, покрито с галета, обикновено се сервира с картофено пюре. За да стане още по-вкусно, можете да приготвите деликатен гъбен сос.

Продукти: 500 г свински котлети, 2 яйца, 3 суп. лъж. горчица, 100 г галета, 40 мл растително масло, сол и черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Нарежете котлетите на пържоли с дебелина 1-2 см, покрийте с фолио и начукайте внимателно. Посолете и поръсете с черен пипер, намажете с тънък слой горчица от двете страни.

Пригответе 2 плоски чинии: едната с разбитите яйца, другата с галета. Потопете свинското в яйцето и след това в галетата.

Загрейте растително масло в голям тиган. Запържете месото на умерен огън от всяка страна за 3-4 минути. Свинското месо в тиган може да се деформира по време на пържене, по-добре е леко да притиснете котлета към дъното на тигана.