Содена питка
Необходими продукти: около 500 г (2,5 ч.ч.) брашно, 2 яйца, 250 г (1 ч.ч.) кисело мляко, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. сол, мед за намазване (по желание)
Начин на приготвяне: В киселото мляко се загасява содата. Добавят се яйцата без 1 жълтък, солта и олиото и с брашното се омесва меко тесто. В намазана с масло или олио тава се разстила тестото. Намазва се с жълтък, набожда се с вилица и се пече в предварително загрята умерена фурна. Когато е готова, веднага щом се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива добре с кърпа.
Свински ребра с кисело зеле
Продукти: 1/2-1 кг свински ребра, 2 кисели зелки, 1 ч.ч. свинска мас (олио) и/или парчета тънко нарязана сланина, 2-3 стръка праз, 2с.л. червен пипер, 1ч.ч. зелева чорба, сол
Приготвяне: Измитите и нарязани на порции ребра се поръсват с червен пипер. Зелето се нарязва на ситно, изстисква се от чорбата, нарязва се и празът. В тенджера или гювеч се слагат 4-5 с.л. свинска мас или резини сланинка, върху нея се редят ред зеле, ред месо и праз, после – пак зеле, месо и праз и т.н. Най-отгоре се слага зеле, върху него – сланинка или св. мас, червен пипер и се полива със зелевата чорба. Захлупва се плътно и се вари на умерен огън до готовност.
Петел с ориз
Продукти: 1 петел, 2 ч.ч. ориз, 1 глава лук или 2–3 стръка праз, 1 морков, 6–7 суп. лъж. мазнина, черен пипер и сол на вкус.
Приготвяне: Почистеният петел се нарязва на порции и се сварява леко в подсолена вода. Отделно в 2–3 с.л. олио се задушават нарязаните на ситно морков и лук (праз), прехвърлят се в тавичка, в която е наредено почти свареното месо, поръсено с черен пипер и останалата мазнина. Доливат се 3 ч.ч. от бульона , в който се е варил петелът и се запича.
Пълнени ябълки с мед и ядки
Продукти: 6 ябълки, 60 г смлени орехови ядки, 60 г смлени бадеми, 6 суп. лъж. aкациев мед.
Приготвяне: Измийте ябълките и изрежете „капачета", като отстраните внимателно дръжките. Издълбайте вътрешността им.
В получените "дупки" сложете мед (по 1 с.л. на ябълка), смлените бадеми (около 10 г на ябълка) и смлените орехи. Печете във фурна, до готовност. (По желание може да ги поръсите и отгоре с малко мед и натрошени ядки).
Поднесете топли и залети със соса, който са пуснали при печенето.
Коментари