Симптомите на болестта лесно се разпознават
Струпясването е болест, която е с най-голямо икономическо значение за ябълковите дръвчета, заедно с брашнестата мана. Напада също и крушите. Ежегодно заразата причинява сериозни поражения в овощните градини в цялата страна. Без сериозни мерки плодовата продукция е с понижено качество и не може да се съхранява продължително време.
Обикновено за да се ограничи заразата, се налага да се извършат неколкократни третирания на дръвчетата, които се правят през седмица – две в зависимост от условията през периода.
Признаците на струпясване се разпознават лесно, но да напомним основните симптоми:
По листата:
* По долната страна на листата се образуват закръглени до неправилни маслинено зелени петна.
* По-късно болестта напада и горната страна на петурата. При листа с по-тънка кутикула петната имат лъчиста структура. При сортовете, които са с по-дебела кутикула, петната са ясно очертани, гладки и сиви, с редуване на по-тъмни и светли пръстени. Ако целостта на епидермиса се наруши, в средата се появява кафяво-зелена плесен.
* При силно нападение листата пожълтяват, прегарят и дори настъпва ранен листопад.
По плодовете:
Плодовете се нападат най-силно от формирането им до фаза големина на орех.
* По младия завръз петната са едри, закръглени с кадифен налеп.
* По-късно тъкани образуват струпейчета, напукват се, а плодът се деформира.
* По оформените плодове петната са неправилно закръглени в средата имат тъмен налеп, а отстрани се заграждат със сив венец. Често петната се прошарват от по-тъмни и светли зони. По-късно налепът изчезва и се открива вкорковена тъкан.
* Силно нападнатите плодове обикновено се деформират, напукват и често окапват по-рано.
* По напълно оформените плодове преди узряването се образуват много малки, трудно забележими петна, които по време на съхранението се разрастват в едри струпеи.
Заразените дървета залагат по-малко плодни пъпки и са податливи на измръзване
.
ВРЕДИТЕЛИ
Ябълковите дръвчета се нападат и от много други вредители. Сред по-опасните са брашнеста мана, няколко вида гниене, ябълков плодов червей, миниращи молци, листозавивачки, листогризещи гъсеници и др.
Ако не се предприемат навременни мерки, плодовата продукция няма да се опази.
Подходящи условия за заразяване
Струпясването се причинява от гъба. Спорите й се разпространяват при температура от 5 до 26 градуса. Те не узряват едновременно, а в продължение на 7-9 седмици. Спорите покълнват при наличие на вода. Инкубационният период на патогена е от 8 до 17 дни Заразяването започва с младите листа и може да продължи до листопада.
Най-важните условия за масовото развитие на болестта са влагата и температурата. Заразата се благоприятства от:
* хладно и дъждовно време;
* гъсто засадени ябълкови дръвчета;
* непроветриви места;
* едностранчиво азотно торене;
* неспазване на моментите за борба;
* некачествено пръскане.
Трябва да се провеждат редовни третирания
За да се справите успешно с тази упорита болест, важно е да полагате добри грижи за дръвчетата. Те включват подхранване, напояване, резитба, грижа за почвата, както и редовно обследване за поява на болести и неприятели.
Разбира се, за да получите качествени плодове, няма как това да стане без пръскане. Важно е обаче третиранията да се извършват при необходимост и в точният момент, тъй като в противен случай не са ефикасни.
Препоръката е да се направят няколко третирания, които продължават почти през цялата вегетация на ябълковите дръвчета.
Схема
* Извършва се предцъфтежно, както и 1-2 следцъфтежни пръскания след опадане на венечните листа през 10-14 дни.
* От поява на първите листа (фаза миши уши) до фаза наедряване на плода до големината на орех и при благоприятни условия се провежда по-често пръскане на ябълките през 8-10 дни.
За борба със струпясването има разрешени за употреба десетки фунгициди. Препоръката е в началото да се използват продукти с предпазно действие, а при наличие на зараза с лечебно.
Важно!
За да не се получи резистентност, важно е да се редуват фунгициди, които са с различни активни вещества.
Коментари