Мерките срещу тези опасни зарази са превантивни
Бактериен рак
Болестта напада корените и кореновата шийка. Отначало по засегнатите части се образуват малки тумори, които са бледожълти и със зърнеста структура. Постепенно те нарастват и достигат размери на зелка. Малките тумори са гладки и меки, а големите - твърди и вдървени.
През следващата година туморите се разпадат, но мястото където са били става входна врата за навлизане на микроорганизми, които причиняват гниене.
Туморите пречат на нормалното сокодвижение в растителния организъм. Болното дърво не се развива добре и отслабва. Най-опасни са туморите, които се образуват по централните корени и в основата на стъблото.
Бактерията, причинител на рака, се запазва във влажна почва повече от 2 години и може да зарази корените през различни рани. Патогенът се пренася чрез заразен посадъчен материал, почва или вода. Благоприятни условия за развитие на болестта са влажна, лошо дренирана почва и алкална почвена среда. Оптималната температура за развитие на бактерията е около 20 градуса. Симптомите на болестта се проявяват 2-4 седмици след заразяването.
Бактерийният рак може да нападне всички овощни видове, но най-чувствителни са представителите на род Prunus – слива, джанка, череша, вишна, праскова, кайсия, махалебка, трънка и др. Различните подложки, които се използват за присаждане на културните видове, също се различават по своята устойчивост. Специалистите са установили, че подложката при черешата Колт е силно чувствителна на болестта, а Гизела 5 и 6 са сравнително устойчиви.
Фитофторно гниене
Болестта напада корените и кореновата шийка на овощните дървета.
Симптомите на фитофторното гниене са много характерни. При обелване на кората на корените и кореновата шийка се вижда оранжево до червено-кафяво оцветяване на тъканите, като има добре изразена ограничителна линия между болната и здравата тъкан.
Повредите по корените и стъблото водят до потиснат растеж, жълтеене или червенеене на листата, които се завиват като фуния. При болните растения има по-ранен листопад с около един месец. Има случаи, в които е наблюдавано внезапно увяхване и загиване на дървото, обикновено в края на лятото – началото на есента.
В зависимост от степента на повреда някои дървета могат да продължат да се развиват още 1-2 години, но изключително затормозено. Други – да изсъхнат и загинат много бързо след нападението.
Установено е, че внезапното загиване на дърветата се наблюдава след продължителен влажен период или зимни измръзвания.
Благоприятен фактор за развитие на патогените са преовлажнените почви. Ето защо и болестта се наблюдава по-често в овощни градини, в които почвата често се преовлажнява, както и при тежки почви с лош дренаж, където водата се задържа продължително време.
Патогените, причинители на болестта, се разпространяват чрез посадъчния материал и заразената вода.
Борбата с фитофторното гниене е изключително трудна, тъй като гъбите се запазват в почвата в продължение на години.
Вертицилийно увяхване
Болестта напада не само овощни, но и зеленчуци - пипер, патладжан и др.
Заразата прониква в растенията през кореновите власинки чрез рани, нанесени по механичен път или от насекоми. От корена болестта много бързо се разпространява чрез проводящата система и достига до младите клонки и леторасли. Гъбата се развива по проводящите съдове, запушва ги, отделя и токсини, в резултат на което растенията увяхват.
Симптомите на болестта не са типични, ето защо могат да се сбъркат с реакции вследствие на неблагоприятни фактори на средата или неподходящи агрогрижи. Сигурен признак за вертицилийно увяхване е покафеняването на дървесината. То обаче се установява след напречен разрез на клони и стъбла, а при надлъжен разрез се вижда, че дървесината е потъмняла по цялата дължина.
Мерки:
0 Създаване на нови овощни градини на площи, на които в продължение на 4-5 години не са отглеждани видове, гостоприемници на патогена.
Контрол на болестите
Мерките срещу тези опасни зарази са превантивни:
- Засажда се само здрав посадъчен материал.
- Да се използват устойчиви подложки при фитофторното гниене. Например от ябълковите подложки най-устойчива на болестта са семенните и М9. Много по-чувствителна е подложката ММ106. Подложката за черешата Колт е устойчива на болестта, но пък е чувствителна на бактериен рак.
Препоръчва се за условията на България да се използват подложка М29 за ябълка и подложки Гизела, и Maxma 14 за череша.
- Полагане на добри грижи - оптимален воден и хранителен режим.
Коментари