Къде и как може да се употребява

Розмаринът е вечнозелен храст, който по време на цъфтежа се обсипва с нежни люлякови цветове. Той намира своето място както в кулинарията, така и в медицинската козметика. Често се отглежда и като декоративно растение.

“Морска свежест”

Ето как се превежда името на екзотичното растение - rosmarinus. Негова родина е средиземноморското крайбрежие. Полезните качества на розмарина са били известни още в Древния Рим. В древна Гърция е било традиция да украсяват главите на героите си с венец от розмарин - смятало се, че той стимулира ума.

Листата на розмарин имат горчив вкус и пикантна миризма. Като подправка се използва в Индия, Африка и Русия. Нашите предци са били уверени в магическите полезни свойства на растението - да прогонва злите духове, да привлича богатство.

Състав и полезни свойства

Съставът на розмарина е уникален. Той съдържа витамин В6, фолиева и пантотенова киселини, рибофлавин, тиамин, минерали - цинк, натрий, калий, мед, манган, желязо, фосфор, магнезий, калций. По този начин растението укрепва зъбите и стените на кръвоносните съдове, а също така нормализира хормоналния фон. Съдържащото се в него желязо подпомага образуването на хемоглобин и миоглобин, а манганът укрепва нервната система.

Розмаринът съдържа и липиди - 18 аминокиселини, фитостероли и мастни киселини. Специфичната розмаринова киселина е мощен антиоксидант.

Етеричното масло от розмарин е изключително полезно. Най-висока е неговата концентрация в тригодишните листа. Маслото съдържа ценна карнозна киселина, която забавя стареенето и предотвратява дегенеративните промени в мозъка.

Розмаринът има тонизиращо действие върху човешкото тяло. Използва се при продължително лечение с антибиотици, спасява от хипотония, подагра, колики и ревматизъм.

Розмариновото вино е полезно за мъжката репродуктивна система. Ако искате да се отпуснете, няма нищо по-хубаво от вана с розмарин.

Спиртната тинктура подобрява кръвообращението.

Билката е ефективно средство за стимулиране на червата и стомаха, истинско спасение при лечението на сърдечно-съдови заболявания и добър "помощник" в рехабилитацията след инфаркт.

За лечение на метеоризъм (подуване и газове в стомаха) се използват лекарства на базата на розмарин. Като външно лекарство растението помага при заболявания на мускулите и ставите. Препаратите на базата на етерично масло от розмарин са отлични антисептици - прилагат се при абсцеси, екземи, акне и циреи.

Розмаринът се използва като имуностимулатор и като лек срещу настинки. Освен това, растението има свойството на антидепресант и се справя добре с различни инфекции.

Употреба билката в медицината

Тинктура

Вземете 50 г от листата на растението и ги залейте с 250 г 70%-ен спирт и оставете за 10 дни. След това прецедете тинктурата.

Настойка на водна основа

2 чаени лъжички нарязани листа от розмарин се заливат с чаша вряла вода. След половин час прецедете настойката и приемайте на малки дози в течение на целия ден - до 6 приема за сърдечно-съдови проблеми.

Отвара

Залейте 2 чаени лъжички нарязани листа розмарин с чаша вряла вода. Поставете на котлона и варете 20 минути. Прецедете. Приемайте по 1 чаена лъжичка три пъти на ден, 30 минути преди хранене. Препоръчва се при сърдечни заболявания, колики и неврози.

Чай

Вземете 1 чаена лъжичка натрошени листа на растението и налейте 250 мл вряла вода. Чаят ще е готов след 15 минути. Той ще укрепи тялото ви и ще ви помогне бързо да се възстановите след инфекциозни заболявания.

Внимание! Билката може да бъде опасна

Дори изключително полезна билка като розмарина може да бъде опасна. Тя е категорично противопоказна при хипертония, за бременни и кърмачки, за хора, страдащи от епилепсия, при деца под 6-годишна възраст, както и за хора с алергии. В никакъв случай не трябва да пиете розмариново масло. В по-големи количества то може дори да е отровно.

Розмаринът в кулинарията

Листа от розмарин често се добавят към супи и различни сосове. Подправката е подходяща за ястия от зеле и спанак, картофи и тиквички, патладжан и сирене. Може да се добавя и към плодови салати. Една клонка розмарин, оставена за няколко дни в бутилка с растително масло или зехтин, ще му придаде невероятен средиземноморски вкус.

Някои готвачи смятат, че растението не бива да се комбинира с червени зеленчуци - розмаринът не се "сприятелява" с домати и цвекло. Не е добра и комбинацията на розмарин и дафинов лист.

Опитайте се да не прекалявате, когато използвате подправката. В противен случай тя може да придаде на ястието камфоров привкус.

“Юфка” от моркови и розмарин

Продукти: 600-700 г големи сочни моркови, 4-5 скилидки чесън, 1 стрък розмарин, 80 мл зехтин, 40 г масло, едра морска сол, прясно смлян бял пипер

Приготвяне: Обелете морковите и с помощта на белачка за зеленчуци или широк нож ги нарежете на много тънки дълги ивици. Изсипете получената "юфка" в тенджера с вряла вода и захлупете. Оставете за 10 минути и прехвърлете в гевгир да се отцедят. Подсушете.

В дълбок тиган с дебело дъно сипете зехтина и добавете маслото. Обелете и смачкайте скилидките чесън. Отделете няколко листа от розмарина за украса, а останалия го прибавете към чесъна и маслото. Задушете за няколко минути на средно силен котлон.

Задушавайте, докато чесънът започне да покафенява, за около 4 минути. Извадете чесъна и розмарина и в същата мазнина изсипете морковите. Задушете ги и тях, като внимателно разбърквате, докато омекнат, за около 5 минути. По желание можете да увеличите котлона за няколко минути, така че "юфката" да се запържи.

Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и свалете от котлона. Сервирайте като гарнитура към пиле, като украсите порциите с листа от розмарин.

Кифлички с розмарин и стафиди

Продукти: 2 клонки изсушен розмарин, 400 г брашно, 1 суп. лъж. суха мая, 3 суп. лъж. захар, 150 г стафиди, 7 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Маята и 1 суп. лъж. захар разтворете в 250 мл топла вода и оставете за 10 минути. Пресейте брашното в купа и го поставете за 2 минути във фурна, предварително загрята до 150 градуса.

Добавете останалата захар към загрятото брашно, изсипете маята и омесете тестото. Месете върху поръсена с брашно повърхност около 10 минути. Прехвърлете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло място за 1,5 часа.

Натрошете листата на сушения розмарин и ги стрийте в хаванче. В тиган загрейте малко количество олио и сипете в него натрошения розмарин. Не трябва да се пържи и прегаря! Махнете от котлона и оставете да изстине.

Омесете отново тестото и прехвърлете върху повърхност, поръсена с брашно. Добавете 4 суп. лъж. от розмариновото масло и измитите стафиди. Замесете.

Разделете тестото на 8 части и от всяка част оформете топва. Подредете в порясена с брашно тава за печене. Леко притиснете. Използвайки остър нож, направите кръстообразен срез на питките. Покрийте и оставете за 30 минути.

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете кифличките с останалото розмариново масло. Печете за 30 минути.

Розмарин в козметиката

Розмаринът е чест компонент на лосионите за лице. Той видимо подмладява кожата и подобрява кръвообращението.

Отварата от това растение може да се използва като балсам за коса, особено при мазен скалп. Ако искате да ускорите растежа на косата, правете масаж на главата с масла на базата на етерично масло от розмарин.

Освен това, отварата е много ефикасна в борбата с акне и гнойни обриви, особено при младежите.