Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни" е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

На празничната трапеза задължително се слагат няколко ястия, с които се почита празника.

Свински ребра с кисело зеле 

Продукти: 900 г свински ребра, 2 суп. лъж. краве масло, 500 г кисело зеле, 1 ч. лъж. червен пипер, сол и смлян черен пипер на вкус

Приготвяне: Загрейте фурната на 150 градуса. Нарежете ребрата на порции по две. В широк тиган загрейте маслото на средна температура. Поръсете ребрата с малко сол и черен пипер и ги поставете с тлъстата част надолу. Запечатайте ги от двете страни до златисто.

Извадете ребрата и в мазнината сложете киселото зеле, като разбъркате добре за 1-2 минути.

В тавичка наредете ред свински ребра, ред кисело зеле. Ако има останала мазнина в тигана, добавете и нея. Покрийте с алуминиево фолио съда и гответе около 3 часа, като към третия час отстранете фолиото.

Това ястие става още по-вкусно,ако е сготвено в глинен гювеч. Важно е да не забравяте, че гювечът се слага в студена фурна и след това се загрява. Предварително загрятата може спука съда.

Баница със сирене 

Ако сте решили да посетите кумовете си или някой именик, най-добрата изненада, която можете да предложите, е домашно приготвена баница.

Продукти:1 кг брашно, мая, колкото кибритена кутийка, 0,5 ч. лъж. захар, 4 яйца, 1 ч.лъж. сол, 2 суп. лъж. свинска мас, 1,5 ч. чаша натрошено сирене, 2 кафеени чашки разтопено масло.

Приготвяне: Маята се размива с малко хладка вода и се прибавя захарта. Замесва се гладко тесто от втасалата мая, брашното, 1 разбито яйце и солта. Тестото се намазва с маста, покрива се с кърпа и се оставя в топло помещение за 1/2 ч да втаса. Разделя се на 3 топки и от всяка се разточва по 1 дебела кора с размерите на тавата.

Плънката се приготвя от сиренето и останалите разбити яйца.

Първата кора се поставя в намаслената тава и се поръсва с разтопено масло и с половината от плънката. Покрива се с втората кора и се наръсва по същия начин. Слага се третата кора и се напоява обилно с мазнина.

Баницата се изпича в умерена фурна. Щом се извади, се покрива с памучна кърпа, за да омекне кората.

Варено жито, по рецептата на баба 

Продукти: 1 ч. чаша грухана пшеница, 1 ч. чаша захар, 1 ч. чаша натрошени орехи, 4,5 ч. чаши вода, 2-3 суп. лъж. олио, щипка сол.

Приготвяне: Сипваме водата в тенджерата и я оставяме да заври. След като заври, слагаме олиото и щипка сол, сипваме предварително претритата и добре измита грухана пшеница, намаляваме котлона и варим на тих огън, като от време на време разбъркваме, за да не залепне. Добре е да се вари под капак!

След като е вече готово житото, сипваме захарта и бъркаме, докато се омешат добре. Към изстиналото жито прибавяме натрошените орехи, разбъркваме добре, покриваме тенджерата с кърпа и капак.

По желание може да се прибабят стафиди предварително накиснати с коняк, настъргана кора от лимон или портокал или пък канела.

Ошав 

Ошавът е компот от сушени плодове, който традиционно поднасяме на Бъдни вечер. Но християнската традиция не е единствената причина да консумираме ошав, защото това е изключително полезно блюдо с много добри хранителни и диетични качества.

Продукти: 700 мл вода, 150 г сушени плодове: ябълки, сини сливи, круши, кайсии или други плодове, 150 г захар, 2–3 зърна карамфил, 1 ч. л. канела

Приготвяне: Сушените плодове се измиват и се накисват за 1–2 часа в студена вода. Изплакват се и се поставят в голяма тенджера. Заливат се с предвидената в рецептата вода. Оставят се да се варят на умерен огън. Когато плодовете омекнат, се добавят захарта, канелата и карамфилът.

Печена на фурна домашна наденица 

Продукти: 700 г свинско месо за готвене, 300 г телешко месо, 50 г свински черва, 5 г черен пипер, 4 г кимион, 4 г чубрица, 2 суп. лъж. сол, 1 суп. лъж. захар.

Приготвяне: Двата вида месо се смилат и се смесват с подправките. След като сместа е овкусена, се оставя за един ден да поеме ароматите на подправките. Важно е свинското месо да е шарено, за да има мазнина, която да направи надениците по-меки.

Свинските черва се измиват и в тях се поставя месото, като се внимава червата да останат цели. Завръзват се в краищата. След това се поставят в суха тава във фурната заедно с нарязани картофи.

Пекат се за 45 минути при 180 градуса без мазнина, защото те самите пускат достатъчно в тавата, така че и картофите да се напоят. По средата на печенето се обръщат, за да се зачервят от двете страни. Сервират се със свежа салата според сезона.

По желание надениците се сушат. Най-добре е това да се случва на сухо, проветриво и хладно място. След 2-3 дни надениците се "масажират", за да се наместят. Този процес трае около две седмици, а след това надениците се оставят да се сушат за още две седмици.

Кървавица 

Продукти: 1 кг свинско месо, 250 г свинска кожа,170 г галета,500 мл кръв, 250 мл бульон от варенето на свинското месо, сол на вкус, 50 г захар, 1/2 каф. лъж. счукан бахар, 1/2 каф. лъж. счукан карамфил, дафинов листи, смлян черен пипер на вкус, дафинов лист, смлян черен пипер на вкус, тънки свински черва.

Приготвяне: Сложете свинското месо да се свари, след което го накълцайте на ситно със сатър. Добавете всички останали съставки за кървавицата. Хубаво омесете сместа и напълнете червата.

Максималната дължина на всяка кървавица е до 30 см. Сварете кървавиците за около 20 минути на тих огън. Можете да ги поднесете веднага.