Той е на 7 март в Нов български университет

Международната научно-практическа конференция се провежда съвместно между центъра за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ, Нов български университет и МИТ Университет - Скопие.

Събитието е на 07.03.2019г., в зала 310, корпус 1 на НБУ.

Аудиторията ще бъде запозната с най-новите изисквания за безопасността и екологичността на храните и опаковките, съобразени с новостите в законодателството.

Производителите и търговците на материали и предмети, предназначени за контакт с храни, трябва да спазват изискванията по отношение на проследимостта им, определени в рамковия Регламент (ЕО) № 1935/2004.

Основният принцип в него е, че всички материали или предмети, предназначени за контакт с храни, трябва да не допускат пренасянето на вещества в храната в количества, които са достатъчно големи да застрашат здравето на хората или предизвикват неприемлива промяна в състава на храната.

През 2018 г. на проведено пленарно заседание европейските политици гласуваха положително по отношение на

първата европейска стратегия за пластмасите

предназначени да се използват за храни и напитки. Стратегията, която беше подкрепена и от комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) поставя ограничения на пазара за пластмасови изделия за еднократна употреба, пластмасови сламки, бъркалки, прибори за хранене и чинии, балони, контейнери и др. Има проучвания, които доказват и наличието на пластмасови микрочастици във въздуха, питейната вода и хранителни продукти като сол, мед, риби.

Ключов проблем е и хранителната безопасност в туризма, както и прилагането на европейските стандарти като HACCP, IFS food, FSSC 22000:2010, ISO 45001:2018.

Изложените факти пораждат необходимостта от изясняване на ситуацията, изследване и описание на параметрите на проблема и набелязване на по-нататъшни мерки за работа.

На научния форум ще вземат участие всички заинтересовани страни – държавната администрация и компетентните органи, науката и академичните среди, професионалните и браншови организации, имащи отношение по проблема.