С края на сезона на средиземноморското авокадо, по-специално мароканското и испанското, идва ред на летния произход за снабдяване на европейския пазар. Според Пол Киало, главен изпълнителен директор на Konza Tropicals, авокадото с кенийски произход е добре позиционирано на пазара, но страда от логистични трудности, които възпрепятстват потенциала му за износ през този сезон.

"В момента преминаваме към европейския пазар, тъй като средиземноморският и зимният произход разчистват пътя на летния произход. Както е характерно за тази сезонна промяна, наблюдаваме рязко покачване на пазарните цени и на търсенето на кенийско авокадо. Въпреки повишаването на цените обаче кенийските износители на авокадо не отбелязват пропорционално предимство поради редица предизвикателства," обяснява Киало.

Износителят описва сложна кампания по отношение на логистиката: "Все още живеем с кризата в Червено море. Както всички знаят, поради опасения за сигурността в Червено море повечето морски товари сега се пренасочват около нос Добра надежда. Това удължи продължителността на превоза до ключови европейски пазари до над 32 дни. Въздушният транспорт е алтернатива, но той е свързан с редица предизвикателства. Няколко европейски търговци на дребно публично се ангажираха да намалят въглеродния си отпечатък и се отказаха от снабдяването с пресни продукти, превозвани по въздух. Освен това тарифите за въздушен превоз от Кения рязко нараснаха поради увеличеното търсене на цветя, билки и зеленчуци за износ. Това затруднява износителите на авокадо да си осигурят място и в крайна сметка авокадото, превозвано със самолет, среща трудности при постигането на конкурентни доставни цени в Европа", казва Киало.

В резултат на това кенийският износ на авокадо за Европа е намалял в количествено отношение, но тази ситуация предлага благоприятна почва за растеж в преработвателната промишленост. Киало обяснява: "Наблюдаваме значителен спад в обема на износа за Европа, като някои износители предпочитат временно да преустановят доставките, докато не настъпи по-голяма яснота или значително подобрение в логистичната ситуация.В отговор на това кенийската индустрия за производство на авокадо продължава да се диверсифицира чрез добавяне на стойност, особено в областта на преработката. Само през изминалата година бяха създадени поне десет нови съоръжения за добив на масло от авокадо, а до момента в страната има близо тридесет преработватели на масло от авокадо. Тази промяна доведе до това, че все по-голям дял от плодовете се насочва към производството на сурово масло от авокадо, което предлага буфер срещу непредсказуемостта на пазарите за износ на пресни плодове."

По-дългото транзитно време излага кенийските износители на по-ожесточена конкуренция. "Плодовете, събрани и изпратени от Кения в средата на март, ще пристигнат в Европа едва към края на април, което съвпада с пристигането на ранните плодове от Перу, Южна Африка и други летни страни. Това припокриване вероятно ще окаже натиск за намаляване на пазарните цени и може да намали търсенето на късно пристигащите кенийски плодове. Освен това наблюдаваме удължаване на периода на прибиране на реколтата в Мароко и Испания, което удължава наличността на плодове от тези средиземноморски страни през преходния период повече от обикновено. Това сближаване на предлагането води до засилена конкуренция на европейския пазар," информира Киало.

Но въпреки тово износителят е уверен, че Кения остава в добра позиция, особено в началото на сезона. „През този сезон кенийското авокадо има отлично вътрешно качество, по-високо съдържание на сухо вещество и благоприятно съотношение на големите и средните калибри - качества, които европейските купувачи високо ценят. Тези характеристики се проявяват особено силно в началото на сезона, когато плодовете се събират от добре управлявани овощни градини в оптимални климатични зони. Освен това купувачите в Европа отдават предпочитание на плодовете, които са напълно сертифицирани. Когато това се съчетае с добра обработка след прибиране на реколтата и проследимост, кенийското авокадо може да получи справедлива и конкурентна цена дори на пренаселен пазар," казва Киало.

"Оставаме предпазливи оптимисти. С международното внимание към разрешаването на кризата в Червено море и нарастващото световно търсене на пресни и преработени продукти от авокадо очакваме постепенно стабилизиране на пазара през следващите месеци", заключава той.