Хрянът е многогодишно и доста устойчиво растение от семейство Кръстоцветни. Отглежда се много лесно и дори може да се превърне в досаден плевел. Размножаването му става по два начина - чрез семена и чрез коренови резници.
Семената се засяват през пролетта в предварително подготвена леха.
Разделянето на кореноплода, обаче е много по- есен и бърз начин. Може да се извърши почти по всяко време през годината, но се препоръчва да се прави напролет.
Как да се направи
От подземната част на майчиното растение се вземат млади едногодишни части (странични и тънки) с дължина около 20-25 см.
Такива коренови резници ще дадат реколта още същата година, а ако са по-малки - чак през следващата.
Посадъчният материал се засажда в леха или редово с добре обработена, дълбока и влагоемна почва. Разстоянията между отделните растения да бъдат около 50-60 см между редовете и 30 вътре в реда. Резниците се поставят под наклон от 45 градуса в почвата, като горният им край трябва да е на 3-4 см под почвата.
За нормалното развитие на младите растения е особено важен поливният режим. Поддържайте почвата влажна, докато се установи прихващане.
В КУЛИНАРИЯТА
Хрянът намира широко приложение в кулинарията. Той обаче не бива да се подлага на термична обработка, а се прилага в края на готвенето.
Хрянът се използва за добавка към различни сосове, в телешко варено, към печени меса и др. Заради консервиращите му качества се използва и приготвянето на туршии.
Коментари